Τετάρτη, 24 Ιουλ.
29oC Αθήνα

Ξάνθη: Φυλάκιση δύο ετών για χρέη της Δημοτικής Επιχείρησης ΕΑΠΑΞ

ΦΩΤΟ από το ThrakiToday
ΦΩΤΟ από το ThrakiToday

Ποινή φυλάκισης δύο ετών επεβλήθη το μεσημέρι στον τελευταίο πρόεδρο της υπό εκκαθάρισης δημοτικής επιχείρησης ΕΑΠΑΞ Αλέκο Κυριακίδη από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης, για χρέη της εταιρίας που ανέρχονται σε 470.000 ευρώ.

Όπως διαβάζουμε στο ThrakiToday, ο 65χρονος συνελήφθη το πρωί της Δευτέρας για τα χρέη της ΕΑΠΑΞ προς το δημόσιο τα οποία είχαν βεβαιωθεί σε βάρος του, καθώς διατέλεσε ο τελευταίος πρόεδρος της εταιρίας.

Προγενέστερων διοικήσεων τα χρέη….

Όπως ανέφερε ο κατηγορούμενος κατά τη διάρκεια της απολογίας του τα χρέη δημιουργήθηκαν από προγενέστερες διοικήσεις και ο ίδιος ουδεμία σχέση έχει με αυτά.
«Όταν ανέλαβα την εταιρία, τον Ιούνιο του 2010, στα ταμεία υπήρχαν μόλις 65 ευρώ. Αμέσως ειδοποίησα τον δήμαρχο και ξεκίνησα έλεγχο» ανέφερε, εξηγώντας πως από τον έλεγχο στις χρήσεις του 2005 έως και 2009 βρέθηκε λογιστική ζημία της τάξεως των 740.00 ευρώ.

«Στις 30 Ιουνίου 2011 δημοσιοποίησα τα στοιχεία αυτά στην Γενική Συνέλευση και ζήτησα η εταιρία να πάει σε λύση και εκκαθάριση ή να υιοθετηθεί άλλο μέτρο» είπε ο ίδιος, τονίζοντας πως από την πλευρά του μόλις διαπίστωσε τα οικονομικά ανοίγματα της εταιρίας προσπάθησε με διάφορους τρόπους να βρει λύσεις.

«Μείωσα τις δαπάνες. Έκανα ένα πρόγραμμα εξυγίανσης και κατέθεσα διάφορες προτάσεις για να σωθεί η εταιρία. Έκανα ρύθμιση οφειλών προς το ΙΚΑ αλλά και την Εφορία» υπογράμμισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως τα τελευταία τρία χρόνια έχει μπει σε οικονομικές περιπέτειες και πως το ΙΚΑ του έχει προσημειώσει ένα του ακίνητο για τα χρέη της εταιρίας.

Ορίστηκαν εκκαθαριστές από το Πρωτοδικείο

Όπως αναφέρθηκε από πλευράς του συνηγόρου υπεράσπισης Τέρη Μαλάκη, κατά την έναρξη της δίκης έχουν οριστεί εκκαθαριστές για την ΕΑΠΑΞ από το Πρωτοδικείο οπότε και αναμένεται να προχωρήσει η εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας. Πρόκειται για ένα ακίνητο, το οποίο ωστόσο σε άλλη δικαστική διαμάχη με τους εργαζόμενους αυτή τη φορά της ΕΑΠΑΞ που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους είχε αναφερθεί πως θα εκποιηθεί για να καλύψει αυτές τις οφειλές.

Παρά το γεγονός ότι από πλευράς του Αλέκου Κυριακίδη κατατέθηκε αίτημα αναβολής της δίκης, ώστε να προχωρήσει η εκκαθάριση του ακινήτου και να αποπληρωθούν οι οφειλές, αυτό δεν έγινε αποδεκτό από την έδρα.
«Προσπαθήσαμε να κάνουμε την εταιρία μονομετοχική και να περάσει στον δήμο. Αυτό ωστόσο κατέστη αδύνατο καθώς το ΔΠΘ, που είναι ένας εκ των μετόχων, έφερε αντιρρήσεις ζητώντας να του επιστραφεί το μετοχικό κεφάλαιο που είχε καταθέσει στην ΕΑΠΑΞ» είπε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών του δήμου Ξάνθης Δήμητρης Μπένης που κατέθεσε ως μάρτυρας υπερασπίσεως του Αλέκου Κυριακίδη.

«Υπάρχει μια τελευταία ελπίδα μέσω ειδικής διάταξης του Υπουργείου ώστε τα χρέη αυτών των δημοτικών επιχειρήσεων, γιατί είναι πανελλαδικό το πρόβλημα, να τα αναλάβουν οι δήμοι» ανέφερε ο κύριος Μπένης συμπληρώνοντας πως «ο κ. Κυριακίδης δεν διαχειρίστηκε κανένα πρόγραμμα. Απλώς τα χρέη βεβαιώθηκαν επί δικής του προεδρίας. Υπάρχει έλεγχος του ΣΔΟΕ και πόρισμα το οποίο επιρρίπτει ευθύνες στους προκατόχους», κάτι που ειπώθηκε επανειλημμένως τόσο από τον ίδιο τον κ. Κυριακίδη όσο και από τον δικηγόρο του.

«Οι οφειλές προέρχονται από προγενέστερες διοικήσεις. Στο πόρισμα των ελεγκτών δεν περιλαμβάνεται ο κατηγορούμενος, ο οποίος υπέστη έναν διασυρμό αδικαιολόγητο. Πρέπει κατ’ εμέ να απαλλαγεί ελλείψει δόλου. Απλώς προσπάθησε να βοηθήσει καθώς πίστεψαν τότε ότι μπορούσαν να αναστήσουν αυτή την εταιρία» ανέφερε ο κ. Μαλάκης κατά τη διάρκεια της αγόρευσής του.

Ωστόσο η Εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή του κ. Κυριακίδη με τα ελαφρυντικά του 842Β και την έδρα να τον καταδικάζει με δύο χρόνια φυλάκισης, εξαγοράσιμα προς 20 ευρώ τη μέρα. Ο Αλέκος Κυριακίδης άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.

Διαβάστε ακόμα:

Ξάνθη: Συνελήφθη ο πρώην πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της Αναπτυξιακής

Πρόστιμο σε βουλευτή της Χρυσής Αυγής γιατί… δεν είχε περάσει ΚΤΕΟ το αυτοκίνητό του

Προς κατοικημένη περιοχή πηγαίνει η φωτιά στην Ερμιόνη!

Σύρος: Εννιάχρονη έπεσε σε πηγάδι βάθους 10 μέτρων

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε