Σάββατο, 23 Νοε.
20oC Αθήνα

Κόντρα Μαξίμου – Δικαστών για τις αποφυλακίσεις κατηγορούμενων για τρομοκρατία

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Κατηγορούμενοι για τρομοκρατία εκμεταλλεύτηκαν την «δικονομική κωλυσιεργία» και εξαφανίστηκαν από τους… περιοριστικούς όρους. Άλλοι κατηγορούμενοι δεν προφυλακίστηκαν και βρίσκονται σε καθεστώς περιοριστικών όρων, που δεν είναι απαραίτητο ότι… περιορίζουν την πιθανότητα τρομοκρατικής δράσης τους.

Ύποπτοι, για «περιφερειακή» κίνηση και συμμετοχή στην «λεκάνη» της τρομοκρατίας, που αλλάζει επωνυμίες τα τελευταία χρόνια, συνεχίζουν να βρίσκονται στην «πιάτσα», χωρίς να είναι δυνατή η διαρκής «εποπτεία» τους.

Σε αυτές τις τρεις κατηγορίες ατόμων, μαζί με «δραστήριους» φυλακισμένους, ίσως και ποινικούς, ανήκουν, σύμφωνα με στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου, οι πρωταγωνιστές της προσπάθειας ανασυγκρότησης του νέου και πιο επικίνδυνου αντάρτικου πόλης. «Αν αυτή η διαδικασία δεν ανακοπεί σύντομα, οι ‘λάτρεις’ της ένοπλης βίας, θα αποκτήσουν εμπειρία, εκπαίδευση και μέσα για την επιχειρησιακή εκδήλωση ‘ευρηματικών’, σύνθετων και πιθανώς αιματηρών ενεργειών, αισθητά μεγαλύτερων σε ένταση από εκείνες που καταγράφηκαν μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, από διάφορες ομάδες της εγχώριας τρομοκρατίας. Παράλληλα οι ‘εμπνευστές’ θα έχουν τη δυνατότητα στρατολόγησης νέων μελών με μεγαλύτερη ευκολία απ’ ότι στο παρελθόν, αφού οι κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες, τους ευνοούν.» επεσήμανε ανώτατο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ.

Η επίθεση στην κατοικία του γερμανού πρέσβη επανέφερε την «κόντρα» δικαστικών και αστυνομικών αρχών, για την καθυστέρηση εκδίκασης τρομοκρατικών υποθέσεων και τις αποφυλακίσεις κατηγορουμένων, από τη μία, και την έλλειψη ισχυρών ενοχοποιητικών στοιχείων, από τη δεύτερη. Οι αστυνομικές εκτιμήσεις ότι η συγκεκριμένη επίθεση, υψηλού συμβολισμού, ταιριάζει στην «ιδιοσυγκρασία» του Νίκου Μαζιώτη, επανέφερε την δυσαρέσκεια κυβερνητικών στελεχών, όπως τον Ιούλιο του 2012, που διαπιστώθηκε η φυγή του υπόδικου μαζί με την σύντροφο του Πόλα Ρούπα και τον ανήλικο γιο τους. Το ζευγάρι αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους εξαιτίας καθυστέρησης εκδίκασης της υπόθεσης, και μερικούς μήνες μετά εξαφανίστηκε.

Χθεσινές διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου επεσήμαιναν αυτή τη δυσαρέσκεια για τον χειρισμό τρομοκρατικών υποθέσεων από κάποιους δικαστικούς λειτουργούς, κάνοντας λόγο για «κωλυσιεργία, διστακτικότητα, φόβο και υπερβολική ελαστικότητα». Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2009 έως σήμερα, έχουν συλληφθεί 54 άτομα κατηγορούμενα για συμμετοχή σε διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις, από τα οποία 29 έχουν αποφυλακισθεί με περιοριστικούς όρους και 25 παραμένουν έγκλειστα σε διάφορα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

Σε επίπεδο αστυνομικών ερευνών, έχουν συλλεχθεί αρκετά βίντεο από την προσέγγιση, δράση και διαφυγή των τρομοκρατών. Παραμένει ασαφές όμως αν η ποιότητας της εικόνας τους προσθέτει σημαντικά στοιχεία που διευκολύνουν την επέκταση των ερευνών σε άλλες κατευθύνσεις. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί αναζητούν λεπτομέρειες από τις οποίες θα μπορέσουν να συνθέσουν μια καλύτερη εικόνα για τις κινήσεις των δραστών, ακόμη και σε προγενέστερο στάδιο, προκειμένου να προσεγγίσουν χώρους που πιθανόν χρησιμοποιούνται ή χρησιμοποιήθηκαν από τους δράστες. Ουσιαστικά αναζητούν οχήματα, αποθήκες, γκαράζ, χώρους που αποτέλεσαν «επιχειρησιακά κέντρα» και «σταθμούς» στην κίνηση και δράση των τρομοκρατών.

Για παράδειγμα, ερευνάται η διαδρομή που κατέγραψε μοτοσυκλέτα με δύο αναβάτες, περίπου μία ώρα πριν από την επίθεση, όταν το πλήρωμα περιπολικού της Άμεσης Δράσης, που κατευθυνόταν σε άλλο περιστατικό, επιχείρησε να ελέγξει τους επιβάτες της, στη Λ. Κηφισίας στο ύψος του Αμαρουσίου. Ο οδηγός της μηχανής, ωστόσο, ανέπτυξε ταχύτητα και κατάφερε να διαφύγει. Δεν έχει διαπιστωθεί ακόμη εάν το περιστατικό σχετίζεται ή όχι με το τρομοκρατικό χτύπημα, ωστόσο ερευνάται με την αναζήτηση υλικού που έχει καταγραφεί σε δημόσιες και ιδιωτικές κάμερες της περιοχής. Επίσης, δεν αποκλείουν οι δράστες κατά τη διαφυγή τους, να έχουν χρησιμοποιήσει και αυτοκίνητο, στο οποίο υπήρχαν άτομα της «ομάδας υποστήριξης», προκειμένου να παραδώσουν τον βαρύ οπλισμό τους για ασφαλέστερη μετακίνησή έως το «καταφύγιό» τους. Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κάποια μοτοσυκλέτα, που να υπάρχουν ενδείξεις ότι χρησιμοποιήθηκε από τους δράστες.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, όπου βρέθηκε και αντάλλαξε ευχές με αστυνομικούς της Κέρκυρας, δήλωσε σχετικά: «Θα ήθελα επίσης να πω και κάτι άλλο, με την αρχή του 2014, ότι η τρομοκρατία και οι σφαίρες, οι οποίες ρίχθηκαν στην κατοικία του Γερμανού πρέσβη, στην πραγματικότητα ρίχθηκαν εναντίον της ελληνικής κοινωνίας, εναντίον του ελληνικού κράτους και της προσπάθειας την οποία κάνει για ανάκαμψη. Όμως η ελληνική κοινωνία του 2014, τη μάχη κατά της τρομοκρατίας θα τη δώσει και ομονοούσα θα την κερδίσει. Δεν είναι εύκολο, αλλά δεν είναι αδύνατο, μπορούμε».

Διαβάστε επίσης:

Λάρισα: Ο απατεώνας εμφανίστηκε σαν πωλητής

Κιλκίς: Χρονιάρες μέρες εξαπάτησε την ηλικιωμένη για 200 ευρώ

Δένδιας: Θα κερδίσουμε το 2014 τη μάχη κατά της τρομοκρατίας

Ο “ιός της μίζας” των εξοπλισμών “μεταδόθηκε” στη Γερμανία

Τον έπιασαν με όπλα και ναρκωτικά χάπια

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε