Δευτέρα, 25 Νοε.
11oC Αθήνα

Ο βιος και η Πολιτεία του Νίκου Μιχαλολιάκου

Ο βιος και η Πολιτεία του Νίκου Μιχαλολιάκου

Ο βίος και η πολιτεία του γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, ήταν πολυτάραχος και εξακολουθεί να παραμένει με τις τελευταίες εξελιξεις και μια ακόμα σύλληψή του.

Στο σύντομο βιογραφικό του αναφέρεται ότι:

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος γεννήθηκε το 1957. Το 1973, σε ηλικία 16 ετών, εντάσσεται στη ακροδεξιά οργάνωση του Κωνσταντίνου Πλεύρη “4η Αυγούστου”, στην οποία παραμένει και κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων, στο Μαθηματικό της Αθήνας.
Τον Ιούλιο του 1974 συλλαμβάνεται έξω από την Βρετανική Πρεσβεία στο Κολωνάκι, διαμαρτυρόμενος για τη στάση της
Μεγάλης Βρετανίας κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.
Η δεύτερη σύλληψη γίνεται το 1976, για επίθεση κατά δημοσιογράφων που κάλυπταν την κηδεία του εκτελεσθέντα από τη 17 Νοέμβρη, βασανιστή της χούντας Ευάγγελου Μάλλιου.
Το 1978, συλλαμβάνεται εκ νέου μαζί με άλλους για σειρά βομβιστικών ενεργειών στην Αθήνα, ενώ ταυτόχρονα του αφαιρείται ο βαθμός του αξιωματικού των ειδικών δυνάμεων.

Παραπέμπεται στον ανακριτή για παράβαση του νόμου “περί καταστολής της τρομοκρατίας” σε βαθμό κακουργήματος και στη συνέχεια για παράβαση του νόμου “περί όπλων και εκρηκτικών υλών” ως ένοχος για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση μαζί με τους Α. Καλέντζη, Α. Πρωτοπαπά, Θ. Παπουτσά, Λ. Παξινόπουλο, Ν. Τσάμη, Ι. Γιαννόπουλο και “συντονιστή” τον λοχαγό Τζαβέλα.

Μετά από μετατροπή της κατηγορίας σε πλημμέλημα, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 13 μηνών. Σύμφωνα με έγγραφα της εποχής κατά τη δεύτερη κατάθεσή του έδωσε στην αστυνομία 8 ονόματα συνεργατών του, που οι ποινές τους κυμάνθηκαν από 5 μέχρι 12 χρόνια φυλάκιση.

Το 1980 ιδρύει τη Χρυσή Αυγή η οποία παίρνει μέρος στις δημοτικές εκλογές του 2010. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Στις 17 Ιανουαρίου 2011 ο Νίκος Μιχαλολιάκος χαιρετά ναζιστικά μέσα στο δημοτικό συμβούλιο.

Η κηδεία του βασανιστή της χούντας

Στις 16 Δεκεμβρίου 1976, κατά τη διάρκεια της κηδείας του απότακτου αστυνόμου Ευάγγελου Μάλλιου, ενός από τους γνωστότερους βασανιστές του δικτατορικού καθεστώτος, τον οποίο είχε δολοφονήσει δύο ημέρες νωρίτερα η «17 Νοέμβρη, ήταν όταν ο Νίκος Μιχαλολιάκος συνελήφθη για δεύτερη φορά.

Μετά το τέλος της κηδείας μια ομάδα επιτέθηκε στους δημοσιογράφους, στέλνοντας 5 στο νοσοκομείο.
Από τους επικεφαλής της ομάδας ο Νικόλαος Μιχαλολιάκος. Συνελήφθη. Ήταν μόλις 19 ετών.

Σύμφωνα με δικά του λόγια, είχε ενταχθεί από την περίοδο της δικτατορίας στη νεοφασιστική οργάνωση του Κώστα Πλεύρη «Κόμμα 4ης Αυγούστου». «Μέσα από μια οικογένεια με μανιάτικα ήθη και έθιμα βρέθηκα προτού συμπληρώσω ακόμη τα 16 μου χρόνια για πρώτη φορά σε επαφή με τους οργανωμένους εθνικιστές, στα 1973» λέει.

Οι 13 βόμβες

Βραδιά, 23ης Ιουλίου 1978. Είναι η τέταρτη επέτειος της Μεταπολίτευσης. Μπαράζ εκρήξεων συγκλονίζει την Αθήνα.
Εκείνες τις μέρες, η αστυνομία ανακοινώνει ότι εξάρθρωσε φασιστική τρομοκρατική οργάνωση και ότι έχει συλλάβει εννέα άτομα.

Ανάμεσά τους ήταν και ο Νίκος Μιχαλολιάκος. Κατηγορείται: “για κατάρτιση και συμμετοχή σε τρομοκρατική ομάδα, προς διάπραξη εγκλημάτων δι’ εκρηκτικών υλών”.

Απολογούμενος αρνήθηκε τη συμμετοχή του στην οργάνωση των βομβιστών. Το άλλοθί του ήταν ότι ανακρινόταν από έναν αντισυνταγματάρχη για υπόθεση κλοπής στρατιωτικού υλικού.

Το Εφετείο, στη δίκη που ακολούθησε, του επέβαλε ποινή 13 μηνών, αν και μειώθηκε κατά 40 ημέρες κατά την εκδίκαση εκ νέου της υπόθεσης στο πενταμελές Εφετείο. Σε ερώτηση μάλιστα βουλευτών του ΚΚΕ πώς ένας ακροδεξιός εξτρεμιστής επελέγη για έφεδρος αξιωματικός ο τότε υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Αβέρωφ θα απαντήσει: «Οπως έγινε λάθος στην περίπτωση έξι αναρχικών που είχαν γίνει έφεδροι αξιωματικοί, έτσι έγινε λάθος και με έναν αναρχοφασίστα». σ.σ. Κανένας αναρχικός δεν είχε επιλεγεί για έφεδρος αξιωματικός.

Πότε εμφανίστηκε η Χρυσή Αυγή

Τον Δεκέμβριο του 1980. Είναι ένα περιοδικό στο οποίο κυριαρχεί ο Χίτλερ, ορισμένοι επιφανείς συνεργάτες του, όπως ο θεωρητικός του ναζισμού Αλφρεντ Ρόζενμπεργκ, ο νομικός που οργάνωσε τη ναζιστικοποίηση του θεσμικού πλαισίου του Γ’ Ράιχ Ρόλαντ Φράισλερ, ο βέλγος φασίστας στρατηγός των Waffen SS Λεόν Ντεγκρέλ και άλλα στελέχη του ναζιστικού κινήματος, όπως ο Κόλιν Τζόρνταν.

Αρθρογράφος του περιοδικού ήταν και ο Χρήστος Παππάς. Το 1983 μάλιστα γράφει για την επέτειο της πτώσης του ναζισμού έναν ύμνο στον Χίτλερ.

«Ο Φύρερ του Γερμανικού Ράιχ, αυτός ο οραματιστής της Νέας Ευρώπης, και η Εύα Μπράουν θα αυτοκτονήσουν στις 15.30 της 30ής Απριλίου 1945. Την ίδια ημέρα, 30 Απριλίου, μετά από 38 χρόνια, εμείς οι Ελληνες Εθνικοσοσιαλισταί θα σταθούμε προσοχή χαιρετώντας με τον αιώνιο χαιρετισμό και θα κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή. Στις καρδιές μας φουντώνει η πίστη στα λόγια του Φύρερ “σε μια-δυο γενεές θα μου αποδοθεί δικαιοσύνη”. Στις καρδιές μας φουντώνει η πίστη στη Νίκη».

Επίσημα η πολιτική δράση του Λαϊκού Εθνικιστικού Κινήματος Χρυσή Αυγή με την έκδοση της ομωνύμου εφημερίδας θα αρχίσει τον Ιανουάριο του 1993.

Διαβάστε

Συνελήφθησαν Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός, Πατέλης – Παραδόθηκε ο Παναγιώταρος – Αναμένονται οι συλλήψεις άλλων 2 βουλευτών

Η στιγμή της σύλληψης του Νίκου Μιχαλολιάκου

Παναγιώταρος στη ΓΑΔΑ: Πείτε στους Κλουζώ ότι ήρθα να παραδοθώ

Κεδίκογλου: Η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της

Τι γίνεται με την βουλευτική ιδιότητα των συλληφθέντων

Τα διεθνή μέσα για τις συλλήψεις της Χρυσής Αυγής

 

 

 

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε