Τρίτη, 26 Νοε.
10oC Αθήνα

Πονοκέφαλος τα τηλεφωνήματα για βόμβες

Πονοκέφαλος τα τηλεφωνήματα για βόμβες

Μία… Αστυνομική Διεύθυνση απασχολείται για τις «φάρσες» τοποθέτησης βομβών. Σε «εφιάλτη» έχουν εξελιχθεί για την «αποψιλωμένη» Ελληνική Αστυνομία τα τηλεφωνήματα αγνώστων για την τοποθέτηση βομβών σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια σε όλη την Ελλάδα.

Το πρώτο τετράμηνο του 2013 οι φάρσες έχουν ξεπεράσει το μισό του αριθμού που είχε καταγραφεί όλη την προηγούμενη χρονιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, ο μέσος όρος των τηλεφωνημάτων για την ύπαρξη… βομβών, είναι τρία την ημέρα. Τουλάχιστον 40 αστυνομικοί κατά μέσο όρο απασχολούνται ημερησίως για την διερεύνησή τους, ενώ περισσότερη από 1,5 εργατοώρα «σπαταλάται» κατά τη διάρκεια του 24ωρου για τον ίδιο λόγο. Το μέγεθος της ταλαιπωρίας δεν αφορά μόνο τους ένστολους, αλλά επεκτείνεται στους καταστηματάρχες, τους εργαζόμενους και τους πολίτες, που υπόκεινται τις συνέπειες αυτής της κινητοποίησης με το πολύωρο κλείσιμο δρόμων για την έρευνα των αστυνομικών. Αυστηροποιούνται οι ποινές για τους φαρσέρ που… καλούνται να πληρώσουν και τα έξοδα της άσκοπης κινητοποίησης.

Τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2013 έχουν καταγραφεί 905 φάρσες τοποθέτησης βομβών σε όλη την Ελλάδα, έχουν απασχοληθεί… 4.733 αστυνομικοί σε αυτές και έχουν σπαταληθεί 203 εργατοώρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, το 2012 είχαν σημειωθεί 1.564 φάρσες για βόμβες σε όλη την επικράτεια, απασχολήθηκαν στην διερεύνησή τους 7.871 αστυνομικοί και χρειάστηκαν 542,5 ώρες ερευνών. Την προηγούμενη χρονιά, 21 αστυνομικοί απασχολούνταν κατά μέσο όρο, ημερησίως για τις έρευνες τοποθέτησης εκρηκτικών μηχανισμών, 4,2 ήταν ο μέσος όρος των απειλητικών τηλεφωνημάτων την ημέρα και περίπου 1,5 ώρα του 24ωρου «χαραμίστηκε» στις έρευνες τέτοιων περιστατικών. «Πρωταθλήτριες» στις… φάρσες, η Αττική, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Θεσσαλία, Αχαία και Κοζάνη. Ενδεικτικά στην Αττική το πρώτο τετράμηνο του 2013 έχουν καταγραφεί 743 απειλητικά τηλεφωνήματα, έχουν απασχοληθεί 4.102 αστυνομικοί και έχουν σπαταληθεί 72 εργατοώρες. Όλο το 2012, στον νομό Αττικής είχαν σημειωθεί 1.283 φάρσες, απασχολήθηκαν 6.906 αστυνομικοί στη διερεύνησή τους και είχαν «ξοδευτεί» 286 εργατοώρες.

Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει απασχολήσει έντονα την πολιτική και αστυνομική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ αλλά και την κυβέρνηση συνολικά, με την αυστηροποίηση των ποινών για τους φαρσέρ και την… χρέωσή τους με τις δαπάνες της άσκοπης αστυνομική κινητοποίησης. Στις 21 Μαρτίου 2012, στο υπ’ αριθμόν 888 φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε η κοινή υπουργική απόφαση 8004/21/2/2012 κατ’ εξουδιοδότηση του άρθρου 22 του Ν. 3938/2011, άρθρο 4 που αφορούσε τη σύσταση γραφείου αντιμετώπισης περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας. «Σε περίπτωση άσκοπης κινητοποίησης υπηρεσιών και μέσων με δόλο ή από ευήθεια προς παροχή

οποιασδήποτε υπηρεσίας από την Ελληνική Αστυνομία, εκείνος που την προκάλεσε επιβαρύνεται με το κόστος της διάθεσης των μέσων και της απασχόλησης του προσωπικού το οποίο υπολογίζεται σύμφωνα με τις

διατάξεις του άρθρου 3. Για τη χρέωση και είσπραξη της ανωτέρω δαπάνης που προκλήθηκε, εφαρμόζεται αναλογικά η διαδικασία του άρθρου 5» αναφέρει μεταξύ άλλων η κοινή υπουργική απόφαση. Η κοστολόγηση της «ποινής» εμπεριέχει το κόστος διάθεσης των μέσων, συντήρησής τους, τυχόν ζημιές που προκληθούν και η απασχόληση του αστυνομικού προσωπικού. Ο «οφειλέτης»-φαρσέρ υποχρεούται, εντός… 3 εργασίμων ημερών να εξοφλήσει το τιμολόγιο σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. και να προσκομίσει το διπλότυπο είσπραξης.

Διαβάστε επίσης:

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε