Τρίτη, 23 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Πως παγίδευε τα θύματά της η σπείρα με τα πλαστά ασφαλιστήρια – Δέλεαρ τα χαμηλά ασφάλιστρα

Πως παγίδευε τα θύματά της η σπείρα με τα πλαστά ασφαλιστήρια – Δέλεαρ τα χαμηλά ασφάλιστρα

Χιλιάδες οδηγοί την «πάτησαν» κι έπεσαν θύματα της σπείρας που εξέδιδε πλαστά ασφαλιστήρια. 17 συλλήψεις έχει κάνει μέχρι τώρα η αστυνομία, ανάμεσά τους και ο 42χρονος «εγκέφαλος».

Τα μέλη της οργάνωσης είχαν ιδρύσει παράνομη «ασφαλιστική» εταιρεία και, σε συνεργασία με ασφαλιστικά γραφεία, ασφαλιστικούς πράκτορες και διαμεσολαβητές, εξέδιδαν πλαστά ασφαλιστήρια και συμβόλαια αστικής ευθύνης σε ιδιοκτήτες οχημάτων.

Το κύκλωμα εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής

Προσέφεραν ασφαλιστήρια 90€ το τρίμηνο, 150€ το εξάμηνο, 310€ το χρόνο. Και κάπως έπεσε παρέσερναν ανυποψίαστους οδηγούς στην παγίδα τους. Μόνο στην Αττική έχουν μέχρι στιγμής εντοπιστεί, σε διάφορους ελέγχους, 190 περιπτώσεις πλαστών ασφαλιστηρίων της συγκεκριμένης επωνυμίας.

Στις περιπτώσεις τροχονομικών ελέγχων, που βεβαιώνονταν στους ασφαλισμένους της εταιρείας, η σπείρα αποζημίωνε τους πελάτες της, καταβάλλοντας ακόμη και το αντίτιμο των τροχονομικών κλήσεων!

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της αστυνομίας, σε όλη την Ελλάδα ο αριθμός φτάνει στις 12.500 από τον Οκτώβριο του 2010 όταν ξεκίνησε η δράση του κυκλώματος. Το συνολικό ύψος της ασφαλιστικής απάτης εκτιμάται ότι ανέρχεται στο ποσό των 4.000.000 ευρώ.

Υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις τροχαίων, το ένα εκ των οποίων θανατηφόρο, όπου εμπλέκονται αυτοκίνητα με πλαστά ασφαλιστήρια. Το θανατηφόρο είναι υπό διερεύνηση. Για τα άλλα τρία, σε αυτά όπου προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές, εμφανίστηκε μέλος του κυκλώματος και προώθησε συμβιβασμό με καταβολή μετρητών. Τα χρήματα, τα έδιναν από τα κέρδη της εταιρίας «μαϊμού».

Ήδη έχουν συλληφθεί σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Ζάκυνθο, ο αρχηγός της οργάνωσης, ο 42χρονος Έλληνας, που δήλωνε πως είχε γεννηθεί στην Κινσάσα του Κονγκό και είναι ιδρυτής της μητρικής εταιρίας στη Βουλγαρία και άλλοι 16 Έλληνες, ηλικίας από 25 έως 50 ετών.

Για την εξάρθρωση της σπείρας σημαντική ήταν η συμβολή των αρμόδιων Εισαγγελικών Αρχών, της Εποπτεύουσας Αρχής, της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (Δ.Ε.Ι.Α.), της Τράπεζας της Ελλάδος και άλλων Φορέων και Αρχών της ασφαλιστικής αγοράς

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ένας 40χρονος αστυνομικός, με ρόλο ασφαλιστικού διαμεσολαβητή, ο οποίος υπηρετεί σε Υπηρεσία της Αττικής. Σε βάρος του διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση και με απόφαση του Αρχηγείου της Αστυνομίας, τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Για τη συμμετοχή τους στην εγκληματική ομάδα αναζητούνται δύο ακόμα Έλληνες, 47 και 55 ετών, ενώ για την άμεση εμπλοκή τους στην εγκληματική δραστηριότητα της οργάνωσης, κατηγορούνται άλλα 14 άτομα.

Πως είχαν στήσει την κομπίνα

Ο 42χρονος εγκέφαλος της σπείρας, έστησε παράνομη την «ασφαλιστική» εταιρεία και σε συνεργασία με ασφαλιστικά γραφεία, ασφαλιστικούς πράκτορες και διαμεσολαβητές, εξέδιδαν πλαστά ασφαλιστήρια.

Όλα ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2012 όταν ο 42χρονος «εγκέφαλος» σύστησε μονοπρόσωπη εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, με έδρα στου Ζωγράφου. Η εταιρεία αποτελούσε υποκατάστημα μητρικής εταιρείας, ιδιοκτησίας του 42χρονου, που εδρεύει στη Σόφια. Ο ίδιος, ως διαχειριστής και νόμιμος εκπρόσωπός του υποκαταστήματος στην Ελλάδα, φερόταν ότι είχε συνάψει σύμβαση με ασφαλιστική εταιρεία στη Βουλγαρία.

Ο 42χρονος και οι συνεργοί του εξέδιδαν πλαστά ασφαλιστήρια συμβόλαια αστικής ευθύνης οχημάτων με χαμηλό κόστος, χρησιμοποιώντας σήματα της μητρικής εταιρείας και της Βουλγαρικής ασφαλιστικής εταιρείας

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι η σύμβαση λειτουργίας του υποκαταστήματος δεν είχε υπογραφεί ποτέ από εκπρόσωπο της ασφαλιστικής εταιρείας, ενώ έφερε πλαστογραφημένα στοιχεία αλλοδαπού υπηκόου – συνεργού της οργάνωσης – που εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος της εταιρείας αυτής – καθώς και πλαστογραφημένα στοιχεία της εποπτικής βουλγαρικής Αρχής. Έτσι παραπλανούσε και θύματά του και «πλάσαρε» την εταιρία σαν πραγματική.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία ουδέποτε είχε καταβάλλει το απαιτούμενο κεφάλαιο εγγραφής της, αλλά ούτε και οι συνεργάτες της τα προβλεπόμενα ποσοστά ασφάλιστρων, στο Επικουρικό Κεφάλαιο, όπως προβλέπει ο νόμος.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών στα σπίτια και τα ασφαλιστικά γραφεία των εμπλεκομένων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Όλα όσα κατασχεθηκαν έχουν σταλεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια

– 6.000 πλαστά ασφαλιστήρια συμβόλαια, τα οποία είχαν εκδοθεί σε ιδιοκτήτες οχημάτων
– Εκατοντάδες ασφαλιστήρια συμβόλαια, προς έκδοση
– 20 υπολογιστές και εκτυπωτές, πολυμηχανήματα, λαπτοπ και εξωτερικοί σκληροί δίσκοι
– Τεράστιος όγκος εγγράφων

Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία σε βαθμό κακουργήματος για τα – κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της απάτης κατά συναυτουργία, κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ’ εξακολούθηση, πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ’ εξακολούθηση, πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) καθώς και ποινικές αλλά και διοικητικές παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας.

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κομπίνα μεγατόνων με “μαϊμού” ασφαλιστήρια – Είχαν εξαπατήσει πάνω από 12.000 οδηγούς

Ηράκλειο: Χειροπέδες σε γνωστούς ασφαλιστές που έδιναν πλαστά ασφαλιστήρια σε οδηγούς!

“Σπάνε” τα ασφαλιστήρια συμβόλαια για να πληρώσουν… λογαριασμούς

Μυστήριο για σμπαραλιασμένο αυτοκίνητο σε χαράδρα στο Σούνιο

Ήπειρος: Τα ίδια πρόσωπα πίσω από δύο ληστείες σε βενζινάδικα – Συλλήψεις και αποκαλύψεις!

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε