Στην τελική ευθεία για την έκδοση της ετυμηγορίας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων περνά, ύστερα από πολυήμερη διαδικασία, η δίκη του 30χρονου φοιτητή Τάσου Θεοφίλου που κατηγορείται για τη ληστεία μετά φόνου σε υποκατάστημα τράπεζας στην Πάρο, το καλοκαίρι του 2012, και για συμμετοχή στην οργάνωση “Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς”.
Η διαδικασία προχώρησε σήμερα στην απολογία του κατηγορούμενου, ο οποίος, από την αρχή αρνείται ότι συμμετείχε στην αιματηρή ληστεία, που κόστισε τη ζωή του 53χρονου Δ. Μίχα, όταν είχε επιχειρήσει να σταματήσει τους ληστές, αλλά και κάθε εμπλοκή του στην οργάνωση ΣΠΦ.
Ο 30χρονος, που επανέλαβε στο δικαστήριο ότι ανήκει στον αναρχικό χώρο δηλώνοντας «αναρχικός κομμουνιστής», υποστηρίζει ότι η εμπλοκή του στη ληστεία είναι μεθόδευση της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στην οποία έχει ανατεθεί «εν λευκώ η διαχείριση του αναρχικού χώρου». Απέδωσε επίσης στον «πολιτικό ρόλο» που έχει ανατεθεί στην Αντιτρομοκρατική τον εμπρησμό της ΜΑΡΦΙΝ και την έκρηξη βόμβας στα χέρια Αφγανού πρόσφυγα στα Πατήσια, υποθέσεις που χαρακτήρισε «σκευωρίες» κατά των αναρχικών.
Στην απολογία του, ο Θεοφίλου υποστήριξε ότι η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του δεν διαθέτει κανένα αξιόπιστο στοιχείο, ενώ επανέλαβε ότι το επίμαχο διάστημα της ληστείας, ο ίδιος βρισκόταν στην Αθήνα και βοηθούσε σε επισκευές ανακαίνισης στο Στέκι Μεταναστών. Είπε, επίσης, ότι ως γνωστός μπλόγκερ κινείται δημόσια και δεν έχει «συνωμοτικό βίο». Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι ο λόγος που αρνήθηκε να δώσει δείγμα DNA ήταν για λόγους «πολιτικούς γιατί αρνούμαι το βιολογικό φακέλωμα».
Ο κατηγορούμενος ρωτήθηκε από τον πρόεδρο ποιες είναι οι διαφορές του με την Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς.
– Θεοφίλου: Είναι αναρχομηδενιστική οργάνωση. Εγώ είμαι αναρχοκομμουνιστής.
– Πρόεδρος: Δηλαδή που πιστεύουν αυτοί;
– Θεοφίλου: Δεν πιστεύουν στο όραμα της κοινωνικής απελευθέρωσης. Εγώ πιστεύω.
Σε ερώτηση του προέδρου για ποιον λόγο ο κατηγορούμενος επέλεξε να μην πει στην ανάκριση όσα ισχυρίστηκε σήμερα στην απολογία του, ο Θεοφίλου απάντησε: «Οι σκευωρίες πρέπει να καταρρέουν στη δημόσια διαδικασία της δίκης και όχι στην ανάκριση ή στην αντιτρομοκρατική».
Η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο. Κατά την διάρκεια της δίκης εξετάστηκαν περίπου δεκαεννέα μάρτυρες κατηγορίας, μεταξύ των οποίων αυτόπτες μάρτυρες της ληστείας και αστυνομικοί. Κανένας από τους μάρτυρες δεν αναγνώρισε τον κατηγορούμενο, ως δράστη της ληστείας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ