Μια έρευνα που κράτησε 8 μήνες με όσους συμμετείχαν να έχουν δώσει όρκο σιωπής. Καμία διαρροή, καμία πληροφορία για να μην καταλάβουν οι πολίτες υπεράνω υποψίας ότι τους είχαν πάρει χαμπάρι!
Έτσι, φτάσαμε στο σήμερα με την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης να έχει καταφέρει ένα χτύπημα σε μια εγκληματική οργάνωση αποτελούμενη από “επιφανή” μέλη της κοινωνίας της πόλης.
Οι συλληφθέντες 53. Οι αρχηγοί 5 και οι υπόλοιποι στις διαταγές τους σε θέσεις – κλειδιά.
Ολοι τους οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα ο οποίος άσκησε ποινική δίωξη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, εκβίαση κατ’ εξακολούθηση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, κατάχρηση εξουσίας, αρπαγή και οπλοκατοχή.
Τα κέρδη των συμμοριών είναι ανυπολόγιστα αλλά είναι δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Το ίδιο και η αγωνία, το αίμα που χύθηκε και τα σπίτια που έκλεισαν.
Η δράση τους πάνω από 15 χρόνια. Τα θύματα περίπου 2.000! Ο τόκος που ζητούσαν από την τοκογλυφική τους δράση άγγιζε σε περιπτώσεις και το 80%!
Υπεύθυνοι και για αυτοκτονίες
Το οργανωμένο κύκλωμα έχει διαπιστωθεί ότι σχετίζεται με την αυτοκτονία του 45χρονου ιδιοκτήτη εστιατορίων Λεωνίδα Μαριόλη στις 29 Ιουνίου 2011, ο οποίος βούτηξε από το μπαλκόνι του σπιτιού του στο κενό και άφησε ιδιόχειρο σημείωμα, όπου φαίνεται να ανέφερε τον τρόπο του οικονομικού εκβιασμού του, στοιχείο που υποβοήθησε τις έρευνες της ΕΛΑΣ.
Οι πρωταγωνιστές
Ένας ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων, ο 58χρονος Μάρκος Καραμπέρης, ιδιοκτήτης νυκτερινών κέντρων, αλλά και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας με τον συνδυασμού του (ΛΑΟΣ), φέρεται να είναι ένα από τα πρόσωπα – κλειδιά.
Επίσης τα αδέλφια Μάριος και Κωνσταντίνος Μελέτης, που έχουν παλαιότερα κατηγορηθεί για διακίνηση ναρκωτικών αλλά και για συμπλοκή με αστυνομικούς.
Κατηγορούμενος είναι ο 54χρονος Δημήτρης Λαμπάκης, επιχειρηματίας ιδιοκτήτης εταιρείας με σφολιάτες στην Χαλκιδική. Η εταιρεία είχε άλλον ιδιοκτήτη ο οποίος όμως ειχε δανειστεί στο παρελθόν με ασήκωτο επιτόκιο και έτσι την έχασε… Στην δικογραφία είναι και συγγενικά πρόσωπα του Δ. Λαμπάκη.
Επίσης κατηγορούμενος είναι: Ο Χρήστος Παπαχατζής, διευθυντικό στέλεχος του ΣΔΟΕ στην συμπρωτεύουσα, ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ που σήμερα βρίσκεται σε καθεστώς εφεδρείας Γιώργος Φερέτης.
Επίσης, κατηγορούμενος είναι ένας αστυνομικός του τμήματος Λευκού Πύργου, ο οποίος φρόντιζε για την τοποθέτηση «μπράβων» των συμμοριών σε νυκτερινά κέντρα αλλά και για την μεταφορά των χρημάτων της μαφίας της νύκτας.
Άλλος ένας που υπηρετεί στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης και φέρεται να παρείχε πληροφορίες στο κύκλωμα για τις έρευνες των συναδέλφων του, εξασφαλίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά για τις υπηρεσίες του. Το κύκλωμα των τοκογλύφων φρόντιζε ακόμη και για τις πολυήμερες δωρεάν διακοπές του στην Χαλκιδική.
Επίσης, κατηγορούμενος είναι εν ενεργεία αστυνομικός που παρείχε στα μέλη του κυκλώματος στοιχεία από τις απόρρητες ηλεκτρονικές καταγραφές των Σωμάτων Ασφαλείας αλλά και ένας απόστρατος της ΕΛΑΣ, ο οποίος είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για υπόθεση ηλεκτρονικού τζόγου.
Επίσης, ανάμεσα στους 53 κατηγορουμένους είναι και δύο δικηγόροι της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι ήταν νομικοί εκπρόσωποι του βασικού κατηγορούμενου.
Στην δικογραφία της υπόθεσης υπάρχουν πολλές καταθέσεις επιχειρηματιών – θυμάτων των τοκογλύφων αλλά και δεκάδες χιλιάδες σελίδες απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών από τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, οι οποίες έγιναν τους τελευταίους μήνες, μέσω των συστημάτων της ΕΥΠ.
Η δικογραφία αναλύεται σιγά – σιγά αφού αποτελείται από 15.000 σελίδες!
Μετά την απαγγελία των κατηγοριών, που στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι σε βαθμό κακουργήματος, παραπέμφθηκαν στον γ’ ειδικό ανακριτή Θεσσαλονίκης, από τον οποίο πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Παρασκευή.
Tο Who is Who των 4 συμμοριών
1η Συγκροτήθηκε και δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από τα τέλη του 2003, με την καθοδήγηση και εποπτεία 58χρονου επιχειρηματία. Κύριο αντικείμενο της οργάνωσης ήταν οι συνάψεις δανείων με επιτόκιο τοκογλυφικού δανεισμού, που κυμαίνονταν μεταξύ 5% ως 15% μηνιαίως.
Η οργάνωση διέθετε 12 ενεργά μέλη, μεταξύ των οποίων ένα ανώτερο στέλεχος του ΣΔΟΕ, ένα απότακτο αστυνομικό, ένα δημοσιογράφο και δύο τραπεζικά στελέχη. Άλλα από τα μέλη, μέσω εκβιασμών, επέβλεπαν την τήρηση των συμφωνηθέντων και τη διαδικασία είσπραξης των ποσών, ενώ άλλα παρείχαν στην οργάνωση ουσιώδεις οικονομικές και άλλης φύσης πληροφορίες.
Υπολογίζεται ότι το κέρδος της εγκληματικής οργάνωσης για το διάστημα 2004-2011, υπερβαίνει τα 40.000.000 ευρώ. Τα χρηματικά ποσά από τον τοκογλυφικό δανεισμό τα νομιμοποιούσαν παράνομα, μέσω κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ, που εξασφάλιζαν έναντι χρηματικής αμοιβής. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Πληροφορικής του Ο.Π.Α.Π, κατά το διάστημα 2005-2010, ο αρχηγός της οργάνωσης εξαργύρωσε 2.032 κερδισμένα δελτία, από τα οποία αποκόμισε πάνω από 5.000.000 ευρώ.
2η Συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τα τέλη του 2008 και δραστηριοποιούταν στην τέλεση κακουργηματικών τοκογλυφιών και εκβιάσεων, με επιτόκιο από 8,33% ως 12,5% μηνιαίως.
Αρχηγός της οργάνωσης ήταν 53χρονος ημεδαπός επιχειρηματίας, ο οποίος για τα έτη 2006 ως 2010 δεν εμφάνισε οποιαδήποτε νόμιμη πηγή εισοδήματος Η οργάνωση διέθετε 13 επιπλέον ενεργά μέλη, τα οποία είχαν επιφορτιστεί με την επίβλεψη της εξέλιξης της δανειοδότησης και την είσπραξη των χρηματικών ποσών.
Υπολογίζεται ότι τα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης για το διάστημα 2008-2010, υπερβαίνουν τα 2.200.000 ευρώ. Η νομιμοποίηση των εσόδων από την εγκληματική δραστηριότητα πραγματοποιούταν μέσω αγοράς κερδισμένων δελτίων ΟΠΑΠ. Μέλη της οργάνωσης φέρονται ότι έπαιξαν δελτία αξίας 207.790 ευρώ, από όπου κέρδισαν 824.244 ευρώ.
3η Συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τα τέλη του 2009 με αντικείμενό τους τοκογλυφικούς δανεισμούς, με επιτόκιο 10% μηνιαίως, καθώς και τις εκβιάσεις και απάτες. Τα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης εκτιμάται ότι ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Αρχηγός της οργάνωσης ήταν 38χρονος ημεδαπός, ο οποίος δεν έχει υποβάλλει Δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος για κανένα από τα έτη 2005-2010. Η οργάνωση απαρτιζόταν από 14 μέλη, μεταξύ των οποίων ένας τραπεζικός υπάλληλος, ένας γιατρός και ένας έγκλειστος φυλακών. Βοηθητικός ρόλος προέκυψε για (8) επιπλέον συνεργούς τους, για τους οποίους όμως δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις της αυτόφωρης διαδικασίας.
4η Συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τα τέλη του 2001 και ενέχεται σε τοκογλυφικό δανεισμό με επιτόκιο 6,5 ως 80% μηνιαίως. Επίσης, τα μέλη της προέβαιναν σε εκβιάσεις καταστηματαρχών σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, με το πρόσχημα της παροχής προστασίας. Ο αριθμός των εκβιαζομένων καταστημάτων ανέρχεται στα τριάντα τρία (33).
Την αρχηγία της οργάνωσης, η οποία αριθμούσε συνολικά 19 μέλη, είχαν αναλάβει τρία αδέρφια, ηλικίας 43,43 και 32 ετών. Μεταξύ των μελών ήταν ένας εφοριακός, ο οποίος συνέδραμε στη σύνταξη φορολογικών δηλώσεων, ώστε να υποκρύπτεται η προέλευση των παράνομα αποκτηθέντων χρημάτων και ένας εν ενεργεία αστυνομικός, ο οποίος στρατολογούσε νέα μέλη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Θεσσαλονίκη:Τα μέλη, οι καταθέσεις και οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες της ”μαφίας”!