Σάββατο, 23 Νοε.
18oC Αθήνα

Τρόμος από τους παιδεραστές στα κοινωνικά δίκτυα – Πώς να προστατεύσετε τα παιδιά σας

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα παιδόφιλων που “ψαρεύουν” και εκβιάζουνν ανήλικους μέσω διαδικτύου

Οι παιδεραστές προσεγγίζουν πλέον τα ανήλικα κορίτσια και αγόρια μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Στη συνέχεια με ειδικό λογισμικό ανοίγουν τις κάμερες των υπολογιστών τους και τα παρακολουθούν κάθε… στιγμή (!). Περιμένουν τη «λεία» τους. Όταν τα παιδιά, χωρίς να γνωρίζουν ότι παρακολουθούνται, ξεγυμνώνονται για να αλλάξουν ρούχα ή να κοιμηθούν, εκείνοι αποτυπώνουν αυτές τις προσωπικές τους στιγμές.

Ακολουθεί ο σκληρός εκβιασμός των παιδεραστών προς τα θύματα. Απειλούν ότι θα διακινήσουν αυτές τις προσωπικές στιγμές και συνομιλίες τους προς τους γονείς, τους φίλους, συμμαθητές ακόμη και συντρόφους. Για να πείσουν τα υποψήφια θύματα ότι διαθέτουν αυτό το υλικό τους αποκαλύπτουν ένα μέρος αυτών των καταγραφών για να κάμψουν τις αντιστάσεις τους.

Τα κρούσματα, σύμφωνα με αξιωματικούς του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, με δεκάδες υποθέσεις τους τελευταίους μήνες.

Σε ελάχιστες περιπτώσεις οι παιδεραστές έχουν καταφέρει να πείσουν τα παιδιά προκειμένου να τα καταγράψουν σε προσωπικές τους στιγμές. Αποκλειστικός στόχος των παιδεραστών η φυσική προσέγγιση των παιδιών προκειμένου να πραγματώσουν τις διαστροφές τους, που φθάνουν στις ασέλγειες ακόμη και τον βιασμό.

Τα κρούσματα, σύμφωνα με αξιωματικούς του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, με δεκάδες υποθέσεις τους τελευταίους μήνες. «Πλέον οι παιδεραστές έχουν βρει αυτόν τον νέο τρόπο προσέγγισης των παιδιών. Εκτός ότι τους αρέσει αυτό το ‘παιχνίδι’ εντοπισμού, διαπιστώνουν ότι προς το παρόν μικραίνουν οι πιθανότητες σύλληψής τους από τη στιγμή μάλιστα που τα θύματα δύσκολα προβαίνουν στην καταγγελία τους» επισημαίνουν οι ίδιοι αξιωματικοί.

Οι μοναδικοί τρόποι προστασίας, πέρα από την εγρήγορση των γονιών που πρέπει να επιτηρούν διακριτικά τις συνομιλίες των παιδιών τους σε «δωμάτια επικοινωνίας», είναι να βγαίνουν οι κάμερες των υπολογιστών στην περίπτωση που είναι αποσπώμενες, ενώ σε εκείνες που πρόκειται για φορητούς υπολογιστές με ενσωματωμένες κάμερες, να καλύπτουν το… μάτι της κάμερας με μονωτική ταινία! Αυτές είναι οι πρόχειρες λύσεις έως ότου οι προγραμματιστές καταφέρουν να φτιάξουν «φίλτρα»-φραγμό στο κακόβουλο λογισμικό των παιδεραστών. «Δυστυχώς τα παιδιά γίνονται έρμαιο των παιδεραστών μέσω των κοινωνικών δικτύων» υποστηρίζουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Ο ζαχαροπλάστης εκβιαστής

Χαρακτηριστικά δείγματα αυτής της αρρωστημένης τακτικής οι δύο υποθέσεις που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα από τους αξιωματικούς του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Ένας 25χρονος, που διατηρεί γνωστό εργαστήριο ζαχαροπλαστικής στην Καλαμάτα, ο οποίος έχει συλληφθεί και στο παρελθόν για ίδια υπόθεση, εντοπίστηκε και πάλι να εκβιάζει ένα 17χρονο κορίτσι, κόρη γνωστού επιχειρηματία στα βόρεια προάστια. Η διερεύνηση της υπόθεση ξεκίνησε όταν η 44χρονη μητέρα της κοπέλας κατήγγειλε στους αστυνομικούς ότι άγνωστος είχε στην κατοχή του βίντεο με άσεμνο περιεχόμενο από την 17χρονη κόρη της. Το υλικό αυτό το είχε τραβήξει κατόπιν πίεσης που είχε ασκήσει το άτομο αυτό στην 17χρονη ή με το ειδικό λογισμικό που άνοιγε την κάμερα του υπολογιστή της, σε επικοινωνία που είχαν μέσω βιντεοκάμερας στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης facebook, ενώ την απειλούσε ότι θα το αναρτήσει στο διαδίκτυο. Λίγο αργότερα οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντόπιζαν τα ηλεκτρονικά «αποτυπώματα» του 25χρονου. Στο σπίτι και το εργαστήριο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας εσωτερικός σκληρός δίσκος Η/Υ με κάρτα SIM, ένα κινητό τηλέφωνο και μια κάρτα μνήμης κινητού τηλεφώνου.

Ο επιχειρηματίας παιδεραστής

Στην δεύτερη περίπτωση, η 46χρονη μητέρα ενός 15χρονου αγοριού, κατήγγειλε ότι άγνωστο άτομο μέσω προφίλ που διατηρούσε στο facebook, είχε επικοινωνήσει με τον γιο της και είχε καταφέρει ύστερα από προτροπή του, να του στείλει φωτογραφία του το ανήλικο παιδί με άσεμνο περιεχόμενο. Ο δράστης είχε και βίντεο που είχε καταγράψει με το ειδικό λογισμικό, από το 15χρονο γιο αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού.

Ύστερα από Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης, ακολούθησε διαδικτυακή αστυνομική έρευνα στο πλαίσιο της οποίας ταυτοποιήθηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη του 28χρονου, επιχειρηματία-ιδιοκτήτη εισαγωγικής εταιρείας σε περιοχή της Θεσσαλονίκης. Κλιμάκιο αστυνομικών προέβη σε έρευνες στο σπίτι και το γραφείο του 28χρονου, όπου διαπιστώθηκε ότι αν και το επίμαχο προφίλ του κατηγορουμένου είχε απενεργοποιηθεί, υπήρχε ανταλλαγή μηνυμάτων με τον ανήλικο. Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικών υπολογιστών, ένα Νetbook και μια κάρτα μνήμης.

Όλα τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια, στάλθηκαν στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις.

Απλές συμβουλές

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, με στόχο την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών, παρέχει οδηγίες προς τους γονείς και τα παιδιά, οι οποίες είναι αναρτημένες και στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr) στην ενότητα «Οδηγός του πολίτη»:

Προτιμήστε να τοποθετήσετε τον Η/Υ σας σε χώρους, όπως είναι το σαλόνι και όχι σε υπνοδωμάτια. Έτσι θα έχετε τη δυνατότητα να επιβλέπετε το παιδί σας, χωρίς το ίδιο να αισθάνεται ότι ελέγχεται.

Κάντε την πλοήγηση στο Internet μία οικογενειακή δραστηριότητα. Χρησιμοποιείστε τον H/Υ μαζί με τα παιδιά σας.

Ενημερώστε τα παιδιά σας για τους κινδύνους που υπάρχουν όταν συνομιλούν με αγνώστους μέσω chatrooms.

Συζητήστε με τα παιδιά σας για θέματα ασφάλειας (επικοινωνία με επικίνδυνα άτομα, πρόσβαση σε sites με βλαβερό περιεχόμενο) που προκύπτουν από την πλοήγηση στο διαδίκτυο.

Διδάξτε τους να μην δίνουν προσωπικές πληροφορίες χωρίς την άδειά σας (επίθετο, όνομα ηλικία, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό τηλεφώνου, οικογενειακό εισόδημα, ακόμα και ωράρια σχολείου ονόματα φίλων κ.λπ.) και να μην χρησιμοποιούν την κάρτα σας.

Μην επιτρέπετε ποτέ στα παιδιά σας να συναντηθούν με άτομα που γνώρισαν μέσω Διαδικτύου.

Διδάξτε τα επίσης, να αρνούνται από μόνα τους να συναντηθούν προσωπικά με άτομα που έχουν γνωρίσει στο Διαδίκτυο. Εξηγήστε τους ότι οι άγνωστοι με τους οποίους θέλουν να συναντηθούν μπορεί να είναι επικίνδυνοι.

Χρησιμοποιείστε τα λεγόμενα «φίλτρα» που είναι ειδικά προϊόντα λογισμικού με σκοπό την παρεμπόδιση της πρόσβασης σε μη επιθυμητές θέσεις «sites» (βία, πορνογραφία).

Ελέγξτε το περιεχόμενο οπτικοακουστικού υλικού, όπως CDs, δισκέτες κ.α., που αγοράζουν τα παιδιά σας ή ανταλλάσουν με τους φίλους τους.

Διαβάστε επίσης:

Ειδήσεις από κάθε γωνιά της χώρας στη σελίδα “Τοπικά Νέα” του NewsIt

Μεσολόγγι: Τον σκότωσε με ένα σκαμπό – ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ

Πρέβεζα: Παρήγγειλε μικροσκόπιο, του έστειλαν… σφαίρες!

Ντάκος για… Γκίνες στο σχήμα της Κρήτης!

Νεκρός μοτοσικλετιστής στο Ηράκλειο

“Το μόνο που θέλω είναι να σωθεί η Ασπασία μου” – Τραγική φιγούρα η μητέρα της 17χρονης που πυροβολήθηκε από τον πατέρα της στο Άργος

Το προφητικό μήνυμα της 25χρονης αεροσυνοδού, λίγο πριν τη σκοτώσει ο σύντροφός της

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε