Οι δικαστές που κλήθηκαν να αποφανθούν για την διαφωνία που προέκυψε ανάμεσα σε ανακριτή και Εισαγγελέα για το θέμα της προφυλάκισης, υιοθέτησαν την άποψη του ανακριτή ο οποίος έκρινε ότι τα στοιχεία δεν επαρκούν για να οδηγηθεί στην φυλακή ο κατηγορούμενος.Ο ανακριτής πρότεινε να αφεθεί ελεύθερος, ωστόσο υπήρξε διαφωνία εισαγγελέα και έτσι εντός της ημέρας ο ύποπτος θα παραμείνει κρατούμενος μέχρι να λάβει την τελική απόφαση το δικαστικό συμβούλιο.
Με το βούλευμά του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών του επιβάλει τους εξής περιοριστικούς όρους: Απαγόρευση εξόδου από την χώρα, υποχρεωτική εμφάνιση κάθε 1η και 16 του μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα και απαγόρευση συμμετοχής σε διαδηλώσεις.
Νωρίτερα, ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκε μετά την απολογία του, ενώπιον του 2ου τακτικού ανακριτή, ο έτερος κατηγορούμενος για τα επεισόδια της 5ης Μαΐου 2010, που είχαν ως αποτέλεσμα τον εμπρησμό της Μαρφίν.
Ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει βαρύ κατηγορητήριο που αφορά τα αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, κατοχής εκρηκτικών και έκρηξης που, όπως διευκρινίστηκε, αφορούν την εμπρηστική επίθεση στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ που είχε προηγηθεί της ΜΑΡΦΙΝ.
Στον κατηγορούμενο που είναι 32 ετων, ομογενής απο το Καζακστάν, επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρέωσης εμφάνισης, δύο φορές τον μήνα, σε αστυνομικό τμήμα.
Ο 32χρονος αρχικά αναγνωρίστηκε από υπάλληλο του βιβλιοπωλείου να έχει ομοιότητες με έναν από τους δράστες της επίθεσης, με βάση φωτογραφίες της αστυνομίας από το πλήθος των διαδηλωτών. Στην συνέχεια, όμως, όταν στον εν λόγω υπάλληλο επιδείχθηκαν φωτογραφίες του 32χρονου κατέθεσε ότι δεν τον αναγνωρίζει.
Το ίδιο συνέβη και με άλλον αυτόπτη μάρτυρα, ο οποίος, αρχικά από φωτογραφίες πλήθους, έδωσε πιθανότητα εβδομήντα τοις εκατό να είναι δράστης της επίθεσης στο βιβλιοπωλείο ο 32χρονος, αλλά εκ των υστέρων δεν τον αναγνώρισε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος φέρεται να υποστηρίζει ότι στοχοποιήθηκε από την Αστυνομία με μια ανώνυμη επιστολή πολίτη, που, όπως αναφέρει, είναι ανίσχυρη νομικά. Στην επιστολή σημειώνεται ότι ο κατηγορούμενος και άλλα 2 άτομα που κατονομάζονται, ήταν «επικεφαλής» των επεισοδίων στην Κερατέας και «μπροστάρηδες στο κάψιμο της τράπεζας».
Φέρεται, επίσης, να επισημαίνει ο 32χρονος, πως ο ανακριτής της υπόθεσης έλαβε αρνητική απάντηση όταν ζήτησε, τον περασμένο Νοέμβριο από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ),να ταυτοποιήσει φωτογραφίες του με αυτήν του μασκοφόρου δράστη του εμπρησμού.
Όπως προκύπτει από τη δικογραφία, στις 6 Νοεμβρίου, η ΔΕΕ ανέφερε προς το 2ο Ανακριτή: «Εξαιτίας της χαμηλής ποιοτικής επάρκειας των φωτογραφιών και των καλυμμένων χαρακτηριστικών δεν επιτρέπεται η διενέργεια οποιασδήποτε συγκριτικής εργαστηριακής εξέτασης».
Ο κατηγορούμενος επικαλείται φωτογραφίες του από κάμερες ασφαλείας, στις οποίες φαίνεται στις 13.44 μ.μ. της ημέρας εκείνης, να βρίσκεται στην Ομόνοια και να φορά διαφορετικά ρούχα από αυτά που φορά σε φωτογραφίες ο δράστης, στις 14.00 μμ έξω από την ΜΑΡΦΙΝ. Οι επίμαχες φωτογραφίες του κατηγορουμένου, τον δείχνουν να φορά σκούρου χρώματος τζόκεϊ, μαύρο πουκάμισο, ανοιχτό τζιν παντελόνι, χωρίς σακίδιο, με κράνος στο χέρι και να έχει ακάλυπτο πρόσωπο.
Η φωτογραφία του δράστη, έξω από την ΜΑΡΦΙΝ, τον απεικονίζει με τζόκεϊ χρώματος μπεζ, μαύρο κοντομάνικο μπλουζάκι και από μέσα άσπρο μπλουζάκι, σκούρο παντελόνι, να έχει καλυμμένο πρόσωπο και να φέρει σακίδιο.
Από τους έξι αστυνομικούς που έχουν καταθέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας μόνο φαίνεται να υποστηρίζει ότι τα χαρακτηριστικά και ο σωματότυπος του κατηγορουμένου μοιάζουν με αυτά του δράστη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: