Το ρόλο του εκτιμητή αλλά και του πιο σημαντικού κλεπταποδόχου της σπείρας, φαίνεται πως έπαιζε στο “Μαφιόζικο συνδικάτο” των Ρομά, ο γόνος της μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας Α. Α., οποίος συνελήφθη στα πλαίσια της γιγαντιαίας επιχειρήσεις που εξαπέλυσε η Ασφάλεια Αττικής, προκειμένου να εξαρθρώσει μια από τις μεγαλύτερες εγκληματικές οργανώσεις της χώρας.
Μάλιστα ο ρόλος, γενικώς, που έπαιζε ο Α. Α., συνεχίζει να βρίσκεται υπό έρευνα, καθώς δεν είναι δυνατόν να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, να πρόκειται για τον πληροφοριοδότη της οργάνωσης, όσον αφορά στα σπίτια των επωνύμων, αλλά και εταιρειών στα βόρεια προάστια που είχαν κρυμμένους μικρούς θησαυρούς, στα χρηματοκιβώτια τους.
Άλλωστε οι αστυνομικοί έχουν υποκλέψει συνομιλίες αρχηγικών στελεχών του “Συνδικάτου”, στα οποία ακούγεται ένας από τους φερόμενους αρχηγούς να δίνει οδηγίες στους “στρατιώτες” του για το που θα χτυπήσουν, λέγοντας τους πως την πληροφορία του την έδωσε ο: “Έλληνας και μου είπε εκεί να παίξουμε μπάλα 5Χ5”.
Μέχρι στιγμής από τις έρευνες της Ασφάλειας Αττικής, αλλά και του Τμήματος Ασφάλειας Αμαρουσίου, που χειρίστηκε ολόκληρη την υπόθεση, δεν έχει διαπιστωθεί ποιος κρύβεται πίσω από αυτό το ψευδώνυμο “Έλληνας”.
Ωστόσο γεγονός είναι πως ο μοναδικός που δεν είναι Ρομά ή αλλοδαπός, ανάμεσα στους συλληφθέντες, δεν είναι άλλος από τον γόνο της γνωστής επιχειρηματικής οικογενείας, Α. Α. Κατά συνέπεια είναι δυνατόν οι έρευνες να συνεχιστούν, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιος τελικά είναι ο μυστηριώδης πληροφοριοδότης της σπείρας, χωρίς να αποκαλείται το ενδεχόμενο, εκτός του Α., να έκαναν “εξυπηρετήσεις” στην πολυδαίδαλη σπείρα άλλοι δυο συγκεκριμένοι επώνυμοι γόνοι γνωστών οικογενειών, που επίσης κινούνται με άνεση στα σαλόνια της Αθήνας.
Άλλωστε χαρακτηριστική είναι η συνομιλία που έχει καταγράψει ο κοριός της ΕΛ.ΑΣ ανάμεσα σε έναν εκ των υπαρχηγών της οργάνωσης και μάλιστα παρουσία του φερόμενου αρχηγού του “συνδικάτου”, όπου κάνουν λόγο ευθαρσώς για πληροφορίες από έναν “Έλληνα”. Η συνομιλία έχει ως εξής:
“Β: Α….το Παγκράτι είναι μακριά; που είναι;
Χ: Παγκράτι; τι έγινε;
Β: Τίποτα. Ξέρει ένας Έλληνας μια δουλειά και δεν μπορώ να κοιμηθώ μέχρι να την κάνουμε (εννοεί ότι θα τους δώσει πληροφορίες για υποψήφιο στόχο κλοπής και αγωνιά να τον κλέψει) Έχω πολύ καλό Έλληνα (εννοεί καλό πληροφοριοδότη)”.
Όσον αφορά στην συγκεκριμένη συνομιλία αξίζει να σημειωθεί πως οι σημειώσεις μέσα στις παρενθέσεις, είναι των ιδίων των αστυνομικών που παρακολουθούσαν τις συνομιλίες των δραστών.
Στο μεταξύ οι κατηγορίες που βαραίνουν τον Α. Α., είναι συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση, καθώς οι αστυνομικοί έχουν καταγράψει δεκάδες συνομιλίες και μάλιστα με αρχηγικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ παράλληλα προκύπτει από τις έρευνες πως ήταν ο βασικός αγοραστής ιδιαίτερα ακριβών κλοπιμαίων, κυρίως ρολογιών.
Μάλιστα και όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό της Ασφάλειας, ήταν τέτοια η εμπιστοσύνη αλλά και η επαφή που είχε ο Α. με έναν εκ των αρχηγών του “Συνδικάτου”, που του έστελνε φωτογραφίες στο “viber” προκειμένου να εκτιμήσει την αξία των κλοπιμαίων ενώ στη συνέχεια έκλειναν ραντεβού και βρίσκονταν από κοντά, προκειμένου ο “Bon viveur” να πληρώσει μετρητά, ώστε να αποκτήσει τα πανάκριβα ρολόγια ή τα κοσμήματα.
Παράλληλα είχε δημιουργηθεί ένα ολόκληρο δίκτυο κοσμηματοπωλών, αλλά και καταστημάτων “αγοράς χρυσού” στην Αθήνα, όπου κατέληγαν τα κλοπιμαία. Μάλιστα με δυο κοσμηματοπώλες του Κολωνακίου, ο Α. Α. έχει πολλές συνομιλίες, στις οποίες προκύπτει συνδιαλλαγή, όσον αφορά κομμάτια πολυτελείας που είχε αγοράσει “κοψοχρονιά” από το “Συνδικάτο”.
Δηλαδή και όπως εκτιμάται από τους Αστυνομικούς της Ασφάλειας, ο Α. Α. αγόραζε κομμάτια πολυτελείας από το “Συνδικάτο”, τα οποία στο εμπόριο κόστιζαν από 20.000 ευρώ και πάνω και στη συνέχεια φέρεται να τα μεταπωλούσε στους κοσμηματοπώλες του Κολωνακίου, έναντι τιμήματος σίγουρα όχι ευκαταφρόνητου και κυρίως αφορολόγητου.
Το ένα κοσμηματοπωλείο βρίσκεται σε κεντρικό πεζόδρομο του Κολωνακίου, ιδιοκτησίας γνωστού ζευγαριού στα σαλόνια της κοσμικής Αθήνας, ενώ το δεύτερο βρίσκεται σε όροφο πολυκατοικίας επίσης σε κεντρικό δρόμο του Κολωνακίου.
Μάλιστα, το δεύτερο κοσμηματοπωλείο, θεωρείται το “μυστικό” κατάστημα των επωνύμων της Αθήνας, οι οποίοι πηγαίναν εκεί λόγω του ότι βρίσκεται σε όροφο πολυκατοικίας, άρα κανείς δεν τους έβλεπε, και κυρίως διότι έβρισκαν κοσμήματα και ρολόγια διεθνών οίκων, τα οποία αγόραζαν σε ελκυστικές τιμές, ίσως γνωρίζοντας πως προέρχονται από παράνομες πράξεις.
Ήδη στην ογκώδη δικογραφία που έχει σχηματισθεί, τα ονόματα των κοσμηματοπωλών, αλλά και των ιδιοκτητών καταστημάτων αγοράς χρυσού αναφέρονται ανάμεσα στους κατηγορούμενους, και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κληθούν από τον αρμόδιο Εισαγγελέα, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις.