Έγκλημα

Αποκαλύψεις για το κύκλωμα λαθραίων ποτών σε Ρόδο και Κρήτη – Τα 50.000 ευρώ “αγγίζει” η φοροδιαφυγή

Ο τρόπος δράστης του κυκλώματος λαθρεμπορίας ποτών σε Ρόδο και Κρήτη περιγράφεται διεξοδικά στην δικογραφία που σχημάτισε το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης.

Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά 55 άτομα, εκ των οποίων οι 13 είναι κάτοικοι Ρόδου. “Εγκέφαλος” του κυκλώματος φέρεται να είναι ένας 62χρονος Κρητικός.
Οι αστυνομικοί, όπως έγραψε η «Δημοκρατική», προχώρησαν την 30η Δεκεμβρίου 2017 στην σύλληψη, τεσσάρων Ελλήνων (τριών ανδρών και μιας γυναίκας) ηλικίας 62, 57, 38 και 30 ετών αντίστοιχα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, για παράβαση της Νομοθεσίας περί Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, ενώ στη σχετική δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη δέκα άτομα.
Αναλυτικότερα, ο 62χρονος εκμεταλλευόμενος το ειδικό καθεστώς φορολόγησης που εφαρμόζεται στην περιφέρεια της Δωδεκανήσου για την αιθυλική αλκοόλη προέβαινε σε προμήθεια – διακίνηση και διάθεση στην κατανάλωση, χωρίς έγγραφη άδεια της αρμόδιας Τελωνειακής Αρχής, είτε σε κάβες εμπορίας ποτών σε Νεάπολη και Άγιο Νικόλαο είτε σε λοιπούς επιχειρηματίες – ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, στο Ηράκλειο με σκοπό το κέρδος.

Η άρση τηλεφωνικού απορρήτου

Πιο συγκεκριμένα οι αστυνομικοί προχώρησαν σε άρση του απορρήτου των επικοινωνιών των τηλεφωνικών συνδέσεων που χρησιμοποιούσε ο 62χρονος, ο οποίος έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές, προκειμένου να διακριβώσουν όχι μόνο την παράνομη δράση του, αλλά και το δίκτυο που είχε αναπτύξει για την εμπορία-διακίνηση οινοπνευματωδών ποτών και λαθραίου καπνού.
Από την ανάλυση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, που κατεγράφησαν, προέκυψαν τα εξής:
Ο 62χρονος προμηθευόνταν σε μειωμένες τιμές μεγάλες ποσότητες αλκοολούχων ποτών από ένα πολυκατάστημα της Ρόδου και μια κάβα ποτών, που βρίσκονται το νησί της Ρόδου, όπου ισχύει μειωμένος κατά πενήντα τοις εκατό (50%) συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) αιθυλικής αλκοόλης, έναντι του ισχύοντος κανονικού συντελεστή και μειωμένο Φ.Π.Α.
Τα αλκοολούχα ποτά φέρονταν να πωλούνται σε επιχειρηματίες της νήσου Ρόδου, ενώ στην πραγματικότητα- με την άμεση και αναγκαία συνδρομή στελεχών μεταφορικής εταιρείας του Ηρακλείου, μεταφέρονταν λαθραία, δηλαδή αποφεύγοντας τη νομότυπη δήλωση αυτών στην Τελωνειακή Αρχή Ρόδου και την καταβολή του υπολοίπου τμήματος του Ε.Φ.Κ., από το νησί της Ρόδου στο Ηράκλειο Κρήτης. Εκεί, τα διέθεταν παράνομα προς πώληση είτε σε εμπόρους ποτών, είτε σε άλλους επιχειρηματίες/ιδιώτες του νομού Ηρακλείου.

Από την εν λόγω παράνομη δραστηριότητα στερήθηκε το Δημόσιο ή η Ευρωπαϊκή Ένωση δασμούς, φόρους και λοιπές επιβαρύνσεις που υπερβαίνουν το ποσό των 49.173,29 €.

Πώς δρούσε ο 62χρονος

Από την προανάκριση διαπιστώθηκε ότι ο 62χρονος Κρητικός με την άμεση και αναγκαία συνδρομή τουλάχιστον ενός 45χρονου, μιας 31χρονης, ενός 45χρονου, ενός 41χρονου, ενός άνδρα υπό στοιχεία «Απόστολος», ενός 45χρονου, ενός 33χρονου, μιας 42χρονης, μιας 52χρονης, ενός 51χρονου, ενός 45χρονου κι ενός 32χρονου, κατοίκων Ρόδου. Διακιμούσε στην “μαύρη αγορά” αλκοολούχα ποτά- τα οποία μετέφερε λαθραία εκτός του νομού Δωδεκανήσου.
Ειδικότερα, ο 62χρονος Κρητικός, με την άμεση και αναγκαία συνδρομή των παραπάνω εργαζομένων στις δύο ντόπιες επιχειρήσεις, προέβαινε σε παραγγελίες μεγάλων ποσοτήτων (κιβώτια) αλκοολούχων ποτών, σε εβδομαδιαία βάση.
Στη συνέχεια και αφού είχε ολοκληρωθεί κάθε παραγγελία στις παραπάνω επιχειρήσεις, με την άμεση και αναγκαία συνδρομή του 45χρονου Ροδίτη, αναζητούσε και έβρισκε επιχειρηματίες στο νησί της Ρόδου (έχουν καταγραφεί 5 επιμέρους υποθέσεις), οι οποίοι συναινούσαν στην έκδοση παραστατικών υπό στοιχεία επιχειρήσεών τους, αναφορικά με τις εκάστοτε παραγγελίες του, αν και τα εμπορεύματα ουδέποτε προορίζονταν ή κατέληγαν στις επιχειρήσεις τους.
Για την έκδοση των εν λόγω παραστατικών συνέδραμαν και οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων εμπορίας ποτών.
Έπειτα ο 62χρονος με την συνδρομή υπαλλήλων μεταφορικής εταιρείας στη Ρόδο, προέβαινε στην εξόφληση των εμπορευμάτων (με χρήματα που έστελνε στην 31χρονη κάτοικο Ρόδου).
Στη συνέχεια το εμπόρευμα με μέριμνα της 31χρονης, παραλαμβάνονταν από τις δύο ντόπιες επιχειρήσεις, όπου αφού συσκευάζονταν κατάλληλα ώστε να μην φαίνεται το περιεχόμενο των δεμάτων, αποθηκευόταν προσωρινά σε χώρο της μεταφορικής, έως ότου αυτά μεταφερθούν με φορτηγά οχήματα της εν λόγω επιχείρησης στον 62χρονο στο Ηράκλειο.

Τα χρήματα που αντιστοιχούσαν σε κάθε παραγγελία του από τις δύο επιχειρήσεις της Ρόδου αποστέλλονταν μέσω φορτηγών οχημάτων της, κατάλληλα συσκευασμένα – κρυμμένα σε δρομολόγιο που εκτελούνταν από το Ηράκλειο με προορισμό τη Ρόδο.
Τέλος αφού ο 62χρονος, παρελάμβανε από τις εγκαταστάσεις της μεταφορικής εταιρείας τα εμπορεύματα – αλκοολούχα ποτά, κάθε παραγγελίας του, προέβαινε στην εμπορία αυτών σε τρίτους, τόσο εμπόρους ποτών (έχουν καταγραφεί δύο περιπτώσεις), όσο και άλλους επιχειρηματίες – ιδιώτες, με σκοπό το κέρδος.

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ

Έγκλημα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Newsit Blogs
Έγκλημα: Περισσότερα άρθρα