Παρασκευή, 26 Ιουλ.
29oC Αθήνα

Αρνήθηκε τις κατηγορίες ο Μαντέλης – Κάλυψε τον κουμπάρο του για τις μίζες από τη Siemens

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ, EUROKINISSI

Με εντάσεις, ενστάσεις και τον Τάσο Μαντέλη να αρνείται κάθε κατηγορία ξεκίνησε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη του πρώην υπουργού για το σκάνδαλο με τις μίζες από τη Siemens.

Μαζί με Τάσο Μαντέλη στο εδώλιο κάθονται και άλλοι τέσσερις κατηγορούμενοι για την υπόθεση των 450.000 γερμανικών μάρκων που έλαβε ως δώρο ο πρώην υπουργός για τη σύμβαση ψηφιοποίησης κέντρων του ΟΤΕ, το 1997.

Πρόκειται για τους Γεώργιο Τσουγκράνη επιχειρηματία και κουμπάρο του πρώην υπουργού, Αντωνία Μάρκου εφοριακή υπάλληλος, Ηλία Γεωργίου πρώην στέλεχος της ελληνικής Siemens και Αριστείδη Μαντάς συνεργάτη του Μαντέλη.

Οι κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας κατά μόνας και από κοινού, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα

Το δικαστήριο ζήτησε από τους κατηγορούμενους να τοποθετηθούν επί των κατηγοριών. Πρώτος το λόγο πήρε ο Τάσος Μαντέλης που δήλωσε πως «αρνούμαι την κατηγορία»

Ο βασικός κατηγορούμενος δήλωσε στο δικαστήριο ότι δεν αποδέχεται όσα του αποδίδονται, ενώ αναφερόμενος στον κουμπάρο και συγκατηγορούμενό του Γιώργο Τσουγκράνη τόνισε: «Νιώθω ότι είναι υποχρέωσή μου να πω ότι ο κ. Τσουγκράνης ενεπλάκη σε αυτή την υπόθεση χωρίς να γνωρίζει τίποτα. Είναι εδώ κατηγορούμενος εξαιτίας της δικής μου συμπεριφοράς».

Ακολούθως, με τις τοποθετήσεις τους και οι υπόλοιποι τέσσερις κατηγορούμενοι αρνήθηκαν όσα τους καταλογίζονται.

Οι ενστάσεις

Την αποβολή των συνηγόρων του Δημοσίου και του ΟΤΕ από την Πολιτική Αγωγή ζήτησε, με ένσταση προς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, η υπεράσπιση στη δίκη του Τάσου Μαντέλη. Το δικαστήριο, όμως, αφού απέρριψε την ένσταση της υπεράσπισης, αποδεχόμενο την παράσταση των συνηγόρων τόσο του Δημοσίου όσο και του ΟΤΕ.

Η πρώτη ένσταση της υπεράσπισης αφορούσε στη μη νομιμοποίηση -όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι κατηγορουμένων- της παράστασης των συνηγόρων του οργανισμού και του Δημοσίου.

ΟΤΕ έχει δηλώσει επιφύλαξη για επιπλέον απαίτηση, που μελλοντικά θα διεκδικήσει από τα αστικά δικαστήρια

Σημειώνεται ότι το Δημόσιο έχει δηλώσει παράσταση Πολιτικής Αγωγής, διεκδικώντας το ποσό των 500.000 ευρώ από τον πρώην υπουργό και καθέναν από τους συγκατηγορουμένους του, για ζημιά που υπέστη, ενώ ο ΟΤΕ δια των συνηγόρων του δήλωσε παράσταση Πολιτικής Αγωγής, με συμβολική διεκδίκηση για πόσο 10 ευρώ.

Κατά την άποψη που εξέφρασαν οι συνήγοροι υπεράσπισης με την ένσταση τους, η Πολιτική Αγωγή δεν νομιμοποιείται να παρασταθεί στην δίκη, καθώς δεν προκύπτει έννομο συμφέρον ούτε του Οργανισμού -διότι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δεν πλήρωσε ο ΟΤΕ το επίδικο πόσο της ανταλλαγής αλλά η γερμανική Siemens- αλλά ούτε και του Δημοσίου, καθώς οι κατηγορούμενοι δεν είναι υπάλληλοί του.

Το κατηγορητήριο

Η υπόθεση αφορά το ποσό των 450.000 μάρκων που έλαβε ο Τάσος Μαντέλης σε δύο δόσεις, το 1998 και το 2000, ως αντάλλαγμα -κατά την κατηγορία- για την επιλογή της Siemens επί θητείας του στο υπουργείο Μεταφορών, για την ψηφιοποίηση των κέντρων του ΟΤΕ με τη σύμβαση του 1997, με αριθμό 8002.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το ποσό που φέρεται να πήρε ως μίζα ο Τάσος Μαντέλης προέρχεται από τα λεγόμενα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρείας. Τα χρήματα είχαν εμβαστεί, σε δόσεις, σε λογαριασμό στη Γενεύη τον οποίο είχε ανοίξει, χρησιμοποιώντας την κωδική ονομασία ROCOS, ο Γιώργος Τσουγκράνης.

Μέρος των χρημάτων διακινήθηκε μέσω λογαριασμού της κ. Μάρκου σε ελβετική τράπεζα.

Οι κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας κατά μόνας και από κοινού, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρχίζει σήμερα η δίκη Μαντέλη για μίζες από την Siemens

“Στο σκαμνί” ο Τάσος Μαντέλης για το … δώρο από τη Siemens

Διακόπηκε η δίκη του Τ. Μαντέλη για τα “μαύρα ταμεία” της Siemens

Κατηγορούμενος στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης

Άρειος Πάγος: Πρόταση να παραμείνει η ποινή της τριετούς φυλάκισης στον Τ. Μαντέλη

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε