Στη δημοσιότητα δόθηκαν μετά από σχετική Διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες 14 ατόμων που κατηγορούνται ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που… ρήμαζε αυτοκίνητα Smart και διακινούσε ναρκωτικά.
Η σπείρα εξαρθρώθηκε στις 20 Μαΐου του 2021 από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, με τις Αρχές να δίνουν στην δημοσιότητα τις φωτογραφίες των κατηγορουμένων με σκοπό «την προστασία του κοινωνικού συνόλου και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων, καθώς και στη διερεύνηση της συμμετοχής αυτών και σε άλλες αξιόποινες πράξεις».
Δείτε τις φωτογραφίες των μελών της σπείρας κάνοντας κλικ εδώ
Πώς δρούσε η σπείρα που… αγαπούσε τα Smart
Το newsit.gr σας έχει αποκαλύψει από νωρίς τη δράση της σπείρας που έκλεβε smart και διακινούσε κοκαΐνη, τις κωδικές ονομασίες που χρησιμοποιούσαν και διαλόγους μεταξύ των μελών. Ενεργό ρόλο στην οργάνωση, που αποτελούνταν από δύο υποομάδες, έπαιζαν και δύο γυναίκες που είχαν στενή σχέση με τον αρχηγό του δικτύου.
Οι κλοπές των smart σε ελάχιστα δευτερόλεπτα
Η μία υποομάδα της εγκληματικής οργάνωσης είχε εξειδικευτεί στις κλοπές αυτοκινήτων πόλης και συγκεκριμένα των smart. Οι κινήσεις τους παρέπεμπαν σε ταχυδακτυλουργούς που μέσα σε ελάχιστα λεπτά κατάφερναν να το αρπάζουν, με τελικό στόχο την αποσυναρμολόγηση του οχήματος και την μετατροπή σε ανταλλακτικά.
Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα της Ασφάλειας Αθηνών, η εγκληματική οργάνωση είχε συγκεκριμένο συνεργείο στα Μεσόγεια, εκεί όπου πήγαιναν τα αυτοκίνητα και τα έκοβε ή άλλαζε τον αριθμό πλαισίου, με τα μέλη της σπείρας να το πουλούν ως καινούργιο!
Για να αποφύγουν τη σύλληψη φρόντιζαν να παίρνουν μέτρα αντιπαρακολούθησης ενώ πριν πάνε το κλεμμένο αυτοκίνητο στο συνεργείο, το εγκατέλειπαν για τουλάχιστον δυο ημέρες σε χωράφια της περιοχής ώστε να είναι σίγουροι πως δεν έχει κάποιο σύστημα εντοπισμού.
Πολύ σημαντικό ρόλο στην κλοπή των αυτοκινήτων έπαιζαν οι γυναίκες της σπείρας, που είχαν το ρόλο του τσιλιαδόρου και όπως φαίνεται είχαν στενή σχέση με τον εγκέφαλο της εγκληματικής οργάνωσης που είχε τον πλήρη συντονισμό της ομάδας.
Οι κώδικες ονομασίες για τις κλοπές
Οι συλληφθέντες στις επικοινωνίες μεταξύ τους χρησιμοποιούσαν “πακιστανικά” κινητά τηλέφωνα ενώ είχαν κώδικες ονομασίες ώστε να είναι δύσκολη η παρακολούθηση τους. Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές ενημέρωσης οι κώδικες ονομασίες που είχαν για τις κλοπές οχημάτων ήταν οι εξής:
Ματσούκι: Κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης
Που θα βάλεις το τριφυλλάκι: το σημείο όπου άφηναν το κλεμμένο όχημα
Κόψω ή πετσοκόψω: η αποσυναρμολογηση του οχήματος
Πάω να δω την γκόμενα: ο εντοπισμός συγκεκριμένου οχήματος που θα έκλεβαν
Ευλογήσω το όχημα: νέος αριθμός πλαισίου
Ο αποκαλυπτικός διάλογος μεταξύ των συλληφθέντων
Η συμμορία σε αρκετές περιπτώσεις δεχόταν και παραγγελίες για την κλοπή συγκεκριμένου τύπου οχήματος. Όπως φαίνεται σε μια από τις συνομιλίες μεταξύ των μελών που αποκαλύπτει το newsit.gr το αυτοκίνητο που έκλεψαν σε μια περίπτωση ήταν πετρελαιοκίνητο γεγονός που κάλυπτε την παραγγελία από τον “πελάτη”.
Ζ: Έλα
Σ: Δεν το πιστεύω ρε μ….
Ζ: Τι;
Σ: Έπεσα σε πετρέλαιο
Ζ: Τι έκανες;
Σ: Έπεσα σε πετρέλαιο πάνω
Ζ: 13;
Σ: όχι
Ζ: εξακο;
Σ: Ναι
Ζ: και;
Σ: Τι και το πήρα. Τι να το κάνω τώρα αυτό;
Ζ: Ανέβασε το εδώ.
Σ: Ωραία. Θα με κατεβάσεις πάλι;
Ζ: Τι να σε κάνω ρε μ… Ή θα το ανεβάσεις και θα κάτσεις και μετά θα πάμε συνεργείο ή θα σε κατεβάσω.
Διακίνηση κοκαΐνης για 60 ευρώ το γραμμάριο
Η δεύτερη υποομάδα της εγκληματικής οργάνωσης διακινούσε κοκαΐνη με την τιμή του γραμμαρίου να είναι τα 60 ευρώ.
Από την έρευνα της Ασφάλειας Αθηνών έχουν καταγραφεί 480 αγοροπωλησίες ναρκωτικών σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Όπως και η πρώτη υποομάδα έτσι και αυτή χρησιμοποιούσε τηλέφωνα φαντάσματα και κώδικες ονομασίες.
Συγκεκριμένα:
Σόμι: το μισό γραμμάριο
Καφέδες: Ναρκωτική ουσία
Φορτιστής: κοκαΐνη
50 μίλια: μισό γραμμάριο
Σε έρευνες που έγιναν στα σπίτια των 10 συλληφθέντων βρέθηκαν εκτός από ποσότητες ναρκωτικών και 15.310 ευρώ σε μετρητά.
Από τη δράση της εγκληματική ομάδα υπολογίζεται ότι είχε κέρδος που ξεπερνούσε τις 150.000 ευρώ. Από την έρευνα της Ασφάλειας Αθηνών έχει εξακριβωθεί η δράση ακόμη τεσσάρων ατόμων, με ένα από αυτά τα άτομα να είναι έγκλειστος φυλακών.
Μαρίνος Αλειφέρης