Έγκλημα

Αυτοί είναι οι ληστές που διέρρηξαν γύρω στα… 2.000 σπίτια! Στην δημοσιότητα τα στοιχεία και οι φωτογραφίες

Στην δημοσιότητα έδωσε η ΕΛΑΣ τα στοιχεία των τεσσάρων συλληφθέντων για τις... χιλιάδες διαρρήξεις σε Αττική, Στερά Ελλάδα και Πελοπόννησο.

Οι ληστές συνελήφθησαν στις 27 Μαρτίου του 2018, και φαίνεται να είναι μέλη της Γεωργιανής μαφίας που η οποία είναι “συνδεδεμένη” με την Ρωσική.

Μάλιστα είχαν κάνει την διάρρηξη… “επιστήμη” αφού είχαν “ξαφρίσει” γύρω στα 2.000 (!) σπίτια σε Πελοπόννησο, Αττική, αλλά και άλλα μέρη της Στεράς Ελλάδας.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τους:

KHUJADZE (ον) VALERIANE του Avtandil και της Nargiza , γεννηθέντα στις 8-12-1965 στη Γεωργία


TVALODZE (ον) BESIK του Romani και της Manana , γεννηθέντα στις 5-10-1983 στη Γεωργία


JAVAKHISHVILI (ον) VARLAM του Guladi και της Hatia , γεννηθέντα στις 18-5-1976 στη Γεωργία


PERANDZE (ον) MAMUKA του Viltali και της Marta , γεννηθέντα στις 11-12-1978 στη Γεωργία

“Χρυσές δουλειές”

H εγκληματική οργάνωση, που είχε πάρει… μάστερ στις διαρρήξεις, αποτελείτο συνολικά από έξι Γεωργιανούς και εξαρθρώθηκε από το τμήμα Ασφάλειας Αμαρουσίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομία, οι περιπτώσεις για τις οποίες έχει εξακριβωθεί ότι ήταν “έργο” της σπείρας είναι 26, κάτι που μένει να εξακριβωθεί και τις υπόλοιπες, πάρα πολλές, περιπτώσεις.

Οι δράστες είχαν πάει την διάρρηξη σε… άλλο επίπεδο, αφού είχαν συγκεκριμένη δομή οργάνωση, κινήσεις ώστε να μην συγκεντρώνουν υποψίες.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ, χρυσές λίρες, πλήθος κοσμημάτων και άλλων αντικειμένων μεγάλης αξίας, αλλά και πολλά όπλα. Επίσης βρέθηκαν και 4 Ι.Χ τα οποία η σπείρα χρησιμοποιούσε για τις διαρρήξεις αλλά και την αποθήκευση των κλοπιμαίων.

Αναλυτικά η παρουσίαση των στοιχείων από την ΕΛΑΣ

“Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί είκοσι έξι (26) περιπτώσεις κλοπών από οικίες σε Μαρούσι, Μεταμόρφωση, Νέα Ιωνία, Ηλιούπολη, Χαϊδάρι, Φιλαδέλφεια, Περιστέρι, Αιγάλεω, Νίκαια, Αργυρούπολη, Άγιο Δημήτριο, Άλιμο, Πάτρα, Τρίπολη, Ναύπλιο, Καλαμάτα, Αίγιο, Διακοφτό, Λουτράκι, Λειβαδιά, Ιτέα και Θήβα, ενώ διερευνάται η εμπλοκή τους και σε άλλες παρόμοιες πράξεις.

Μετά από ευρεία αστυνομική επιχείρηση του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου, με τη συνδρομή της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.), συνελήφθησαν σε διάφορες περιοχές της Αττικής έξι άτομα, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ηλικίας από 34 μέχρι 53 ετών, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός της οργάνωσης.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε – κατά περίπτωση – δικογραφία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία, κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, καθώς και παραβάσεις των νόμων που αφορούν τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, τα ναρκωτικά, τα όπλα και τους αλλοδαπούς.

Στη δικογραφία περιλαμβάνεται και 57χρονη ημεδαπή, κατηγορούμενη για συνέργεια σε διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Από την πολύμηνη αστυνομική έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου εξακριβώθηκαν:

-τα επιχειρησιακά μέλη της οργάνωσης,
-διευκρινίστηκαν οι ρόλοι και η ιεραρχική «θέση» των μελών της οργάνωσης,
-ο τρόπος δράσης που εφάρμοζαν κατά τη διάπραξη των κλοπών,
-οι χώροι αποθήκευσης των κλοπιμαίων, οχημάτων και διαρρηκτικών εργαλείων και
-το δίκτυο διοχέτευσης των κλοπιμαίων στη νόμιμη αγορά.
-Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες εκφράσεις, με σύνθετη ορολογία στις μεταξύ τους επικοινωνίες και λάμβαναν αυστηρά μέτρα αντιπαρακολούθησης και προστασίας κατά τις μετακινήσεις τους.

“Επιστημονικός” τρόπος δράσης

Πιο αναλυτικά, ως προς τον τρόπο δράσης τους, τα μέλη της οργάνωσης ξεκινούσαν κάθε μέρα νωρίς το πρωί διανύοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα προκειμένου να μετακινηθούν σε πόλεις της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας, επιλέγοντας έως και δύο πόλεις ανά ημέρα, όπου διέπρατταν τις κλοπές.

Με την άφιξή τους στις πόλεις-προορισμούς, προσέγγιζαν οικίες και διαμερίσματα με βάση και την εξωτερική όψη του οικήματος, το οποίο είχε επιλεγεί είτε ύστερα από επιτήρηση τη συγκεκριμένη στιγμή, είτε είχε εντοπιστεί μετά από προηγούμενη ενέργεια στην εκάστοτε περιοχή.

Επιπλέον και με σκοπό να «επιχειρήσουν» με ασφάλεια, κάθε μέλος της οργάνωσης είχε ξεχωριστό ρόλο. Συγκεκριμένα, το συντονισμό των ενεργειών είχε ο 53χρονος αρχηγός της οργάνωσης, ενώ τα λοιπά μέλη είχαν αναλάβει την αυτοψία του χώρου, την επιτήρηση του σημείου («τσιλιαδόροι»), την απασφάλιση ή θραύση της κλειδαριάς με αυτοσχέδια διαρρηκτικά εργαλεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της μακρόχρονης ενασχόλησής τους με τη συγκεκριμένη εγκληματική δραστηριότητα, τα μέλη της οργάνωσης είχαν τη δυνατότητα, με τη χρήση ειδικών διαρρηκτικών εργαλείων, να παραβιάζουν ακόμα και τις πιο τεχνολογικά εξελιγμένες κλειδαριές ασφαλείας, που χαρακτηρίζονται ως απαραβίαστες. Παράλληλα, λόγω της εμπειρίας και ομοιογένειας που είχαν αποκτήσει ως ομάδα, γνώριζαν άψογα τους ρόλους τους χωρίς να υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω επικοινωνία κατά τη διάρκεια των κλοπών.

“Ελιγμοί” για να μην συλληφθούν

Σε όλες τις μετακινήσεις τους χρησιμοποιούσαν τρία συγκεκριμένα οχήματα, ένα εκ των οποίων λειτουργούσε ως προπομπός και ενημέρωνε τον 53χρονο αρχηγό της οργάνωσης, ο οποίος μετέφερε τα κλοπιμαία, για τυχόν ύπαρξη αστυνομικών στο οδικό δίκτυο που χρησιμοποιούσαν. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της οργάνωσης, ότι ενώ χρησιμοποιούσαν δύο οχήματα κατά τις μετακινήσεις τους, όταν ξανά επισκέπτονταν την ίδια πόλη ο Αρχηγός , άλλαζε όχημα και χρησιμοποιούσε το τρίτο, ώστε να εξασφαλίσει το ενδεχόμενο να έχει εντοπιστεί – καεί κάποιο όχημα.

Μετά την επιστροφή τους, οι δράστες είτε αποθήκευαν τα κλοπιμαία στους χώρους απόκρυψης, είτε τα μετέφεραν σε ενεχυροδανειστήριο που διαχειρίζονταν δύο από τους συλληφθέντες, ηλικίας 34 και 44 ετών, όπου γινόταν η άμεση εκποίησή τους.

Τα ευρήματα

Στο πλαίσιο της εξάρθρωσης, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από εννέα (9) έρευνες σε οικίες και άλλους χώρους, όπου μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-το χρηματικό ποσό 40.000 ευρώ,
-πλήθος κοσμημάτων και χρυσαφικών μεγάλης χρηματικής αξίας, χρυσές λίρες και σημαντικός αριθμός ρολογιών,
-ηλεκτρονικές συσκευές (τάμπλετ, κινητά τηλέφωνα κ.λπ.),
-δύο πιστόλια, δύο περίστροφα, κυνηγετικό όπλο, αεροβόλο τυφέκιο και πλήθος φυσιγγίων,
-τέσσερα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και μοτοσικλέτα, καθώς και
-πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων, μεταξύ των οποίων και ειδικά εργαλεία απασφάλισης κλειδαριών”

Έγκλημα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Έγκλημα: Περισσότερα άρθρα