Τετάρτη, 20 Νοε.
14oC Αθήνα

Δεν ληστεύουν πια τράπεζες, αλλά μπαρ, καφετέριες και κομμωτήρια

– Μάστιγα γίνονται οι ληστείες από πολυπληθείς ομάδες εναντίον εύκολων στόχων
– Μπαίνουν σε μέρη που βρίσκονται πολλοί συγκεντρωμένοι ακόμα και για λίγα ευρώ
– Πόσο έχει αλλάξει ο χάρτης της εγκληματικότητας
– Τι λέει στο Νewsit, o καθηγητής εγκληματολογίας, Άγγελος Τσιγκρής

H εγκληματικότητα στη χώρα μας αλλάζει μορφή. Κάποτε ακούγαμε για ληστείες σε τράπεζες, χρηματαποστολές και σουπερ – μαρκετ.
Τώρα, οι ληστές προτιμούν το ζεστό χρήμα έστω κι αν είναι λίγο. Μπαίνουν χωρίς φόβο σε καφετέριες, κομμωτήρια καφενεία και ζητούν από τους πελάτες ν’ αδειάσουν τις τσέπες τους.

‘Οπως εξηγεί στο Νewsit, o καθηγητής εγληματολογίας Άγγελος Τσιγκρής, ο χάρτης της εγκληματικότητας έχει αλλάξει δραματικά.

Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο τον Ιανουάριο του 2011 διπλασιάστηκαν οι ληστείες σε σχέση με τον αντιστοιχο μήνα του 2010.

“Η εγκληματικοτητα”, λέει ο κ.Τσιγκρής στο Newsit, “αλλάζει προς το χειρότερο σύμφωνα με τους εγκληματολογικούς δεικτες τόσο τους ποσοτικούς όσο και τους ποιοτικούς. Καταγράφεται τεράστια διαφοροποίηση στον χάρτη της εγκληματικότητας και έχουμε την πιο μεγάλη αυξηση ποσοτικά σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση.”

Προσθέτει οτι ενώ μεχρι χθες η βαριά εγκληματικότητα ήταν σε βάρος τραπεζών ή πολυκαταστηματων με μεγάλη λεία, σήμερα μετακυλίεται σε μικροκαταστήματα, περίπτερα, κομμωτήρια, καφενεία, πλανόδιους με λεια ελάχιστα ευρώ.

“Η εικόνα στη Ελλάδα άρχισε να αλλάζει την δεκαετία του 1990 αλλά ουσιαστικά το έγκλημα έγινε πολύ χειρότερο από το 2000 και μετά. Από το 2009 και μετά η κατάσταση έχει ξεφύγει. Σήμερα μιλάμε για ενήλικη εγκληματικότητα, η οποία χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση. Πρέπει να κινηθούμε ταυτόχρονα σε δύο κατευθύνσεις. Τόσο στην αποτελεσματική καταστολή του εγκληματος με την καλύτερη θωράκιση των διωκτικών αρχών, όσο και με την πρόληψη. Και όταν μιλάμε για πρόληψη δεν μιλάμε για ένα άδειο κοστούμι, μιλάμε για μια πολιτική που να καταλάβει ότι η φτώχεια και η ανεργία καθώς και τα προβλήματα των αποκλεισμένων μεγάλων κοινωνικών ομάδων γεννά εγκληματικότητα. Πρέπει να αναφέρουμε και τους συμπολιτες μας που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας. Όταν ο κοινωνικός ιστός διαρρηγνύεται τα πράγματα ξεφεύγουν.”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκλεψαν ό,τι βρήκαν μπροστά τους

Τους “έγδυσαν” πρωί, πρωί μέσα στο κλαμπ Africana

Μπήκαν με τα μαχαίρια στο super market

Μπήκαν στο καφενείο και έκλεψαν τους πελάτες

Θεσσαλονίκη: Πήγε στο ζαχαροπλαστείο για να πάρει… λεφτά!

Ηράκλειο: Όλο και περισσότερες διαρρήξεις με λεία λίγα μόλις ευρώ!

Πυροβόλησαν ιδιοκτήτη και πελάτες για μερικά ευρώ

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε