Ο μάρτυρας επισήμανε πως η Χρυσή Αυγή είναι στην υπηρεσία του ισχυρού, τονίζοντας ότι “προσφέρει συγκεκριμένες υπηρεσίες. Στην πραγματικότητα δεν έχει ιδεολογία. Προσφέρει στο κυρίαρχο σύστημα το “βαρύ χέρι” την βία”. Ο μάρτυρας στην κατάθεση του αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο περιστατικό το οποίο έζησε ο ίδιος το 2011. Τότε, ομάδα χρυσαυγιτών υπό τον κατηγορούμενο Ηλία Κασιδιάρη είχε εισβάλει σε λεωφορείο και πετούσαν έξω με χτυπήματα όσους δεν ήταν Έλληνες. “Σήκωναν κεφάλια και κοίταζαν” είπε ο μάρτυρας αναφέροντας πως όταν τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση είχε ακούσει από την άλλη άκρη της γραμμής να τον ρωτά ο αστυνομικός “και εσάς τι σας ενδιαφέρει;”. Ο κ. Μαργαρίτης ωστόσο δεν χτύπησε στο συγκεκριμένο περιστατικό.
Ο μάρτυρας που έχει μελετήσει και έχει δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα για το θέμα της Χρυσής Αυγής και των -ναζιστικού τύπου- μορφωμάτων, υποστήριξε στην κατάθεση του ότι σε καιρούς κρίσης πάντα “εξυπηρετεί να υπάρχει μία βαριά απειλή που να μεταφέρει την ενοχή από τους πραγματικούς ενόχους στα θύματα”.
Όπως μάλιστα παρατήρησε ο καθηγητής “οι φασιστικές και ναζιστικές οργανώσεις φτάνουν κάποτε σε ένα σημείο ανάπτυξης που γίνονται κίνημα, όταν το σύστημα αισθάνεται την ανάγκη να το χρησιμοποιήσει”.
Τα τάγματα εφόδου
Όπως είπε ο κ. Μαργαρίτης αυτό συνέβη τον Σεπτέμβριο του 2013. Ο μάρτυρας τόνισε πως πρόθεση της Χρυσής Αυγής είναι να ασκήσει πολιτική με τα “τάγματα εφόδου” και συμπλήρωσε πως η είσοδος της στην Βουλή “ήταν μία ενθάρρυνση για την πληρέστερη εφαρμογή του σχεδίου της”. Επεσήμανε επίσης αναφερόμενος στα “τάγματα εφόδου” πως “όταν οργανώνεις ένα τέτοιου τύπου στρατιωτικό σώμα δεν το κάνεις για να μοιράσεις αγαθοεργίες αλλά για να χτυπήσεις. Και η Χρυσή Αυγή χτυπάει όποιον χρειάζεται να χτυπήσει”.
Σύμφωνα με τον κ. Μαργαρίτη όλες οι ενέργειες , δράσεις και επιθέσεις της Χρυσής Αυγής είναι κομμάτια αναπόσπαστης πολιτικής και όχι μεμονωμένα περιστατικά: “είναι αλυσίδα πράξεων τόσο δεμένων που αποκλείεται να έχουν γίνει αυτόβουλα”.