Κατά τη διάρκεια υποβολής ερωτήσεων προς τον μάρτυρα, ο συνήγορος του Ιωάννη Αγγου, Γιώργος Σωτηρόπουλος, είπε στο δικαστήριο ότι η άποψη που έχει σχηματίσει είναι ότι η δολοφονία Φύσσα ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό και άσχετο με τα άλλα. “Για εμάς πρόκειται για προβοκάτσια και σκευωρία”, τόνισε ο συνήγορος προκαλώντας της αντιδράσης της Πολιτικής Αγωγής.
Ο αστυνομικός δέχτηκε πολλές ερωτήσεις από τους εκπροσώπους της οικογένειας Φύσσα, ώστε να προσδιορίσει ακριβώς τα σημεία που βρισκόταν η ομάδα των συγκεντρωμένων Χρυσαυγιτών, έξω από την καφετέρια Κοράλλι, το σημείο που ένα μέρος της ομάδας αυτής ξέκοψε και το σημείο της δολοφονίας του μουσικού. Έτσι, στο δικαστήριο τοποθετήθηκε χάρτης της περιοχής ώστε ο μάρτυρας να μπορεί να δείχνει τα επίμαχα σημεία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο αστυνομικός προσδιόρισε όχι μόνο το σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας, αλλά και πώς κινήθηκαν οι δράστες και οι αστυνομικοί που κλήθηκαν για να επέμβουν. Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Ρώτας κατέθεσε ότι η ομάδα των 20-30 ατόμων που ξέκοψε από τους 50 που βρίσκονταν απέναντι από την καφετέρια του δημιούργησε την εντύπωση πως ήξερε πού πηγαίνει και τι θα κάνει. «Εγώ εκείνη τη στιγμή δεν ήξερα. Πιθανότατα, αυτοί να το είχαν προσχεδιασμένο». Ο αστυνομικός κλήθηκε να εξηγήσει γιατί ο Γιώργος Ρουπακιάς δεν έφερε κάκωση στο σώμα του, σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, αν και όπως ο ίδιος είπε στο δικαστήριο «χτυπιόντουσαν με τον Παύλο Φύσσα». Ο κ. Ρώτας απάντησε: «Προφανώς δεν έφαγε καμία. Θα ήτανε καλός, μπορεί να γνώριζε κάποια πολεμική τέχνη».
Αντιδράσεις, αλλά και γέλιο στο δικαστήριο προκλήθηκαν όταν ο συνήγορος των Αιγυπτίων αλιεργατών ρώτησε τον αστυνομικό αν είναι βέβαιος ότι τα αντικείμενα που του επιδείχθηκαν απο φωτογραφίες της δικογραφίας (σ.σ. όπου μέλη της Χρυσής Αυγής φαίνεται να κρατάνε ασυρμάτους) “είναι ασύρματοι ή κάτι αγορασμένο από το Τζάμπο”.
Μάλιστα, ο συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου ειρωνευόμενος είπε «να μας δείξει και φωτογραφίες από τη δράση του ΠΑΜΕ». Ακολούθως, ο εκπρόσωπος των Αιγυπτίων αλιεργατών επικαλέστηκε άλλη φωτογραφία από το αρχείο Πατέλη όπου τρία μέλη της Χρυσής Αυγής φοράνε αλεξίσφαιρα γιλέκα. Ο αστυνομικός που κλήθηκε να απαντήσει τι είναι αυτά που φοράνε είπε ότι είναι γιλέκα που αν τοποθετηθεί στις ειδικές θήκες βαλλιστικό υλικό γίνονται αλεξίσφαιρα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όπως κατέθεσε ο κ. Ρώτας, απαντώντας σε ερωτήσεις, όταν αυτός και οι συνάδελφοί του έφτασαν στην καφετέρια Κοράλλι κατάλαβαν ότι δεν μπορούσαν να επέμβουν γιατί «ήμασταν οκτώ άτομα, έναντι πενήντα». «Θα πάω σε μια ομάδα 40-50 ατόμων που κρατάνε καδρόνια κι εμείς να είμαστε οκτώ άτομα; Ενημερώσαμε το κέντρο και το κέντρο μας είπε: παραμείνατε σε απόσταση και να δίνετε εικόνα. Άκουσα τον συνάδελφό μου Τσολακίδη να διαβιβάζει στο κέντρο πως κάποιοι είχαν σιδερογροθιές».
Αντιδράσεις, από την πλευρά της πολιτικής αγωγής, προκάλεσε η απαγόρευση, από την πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη, σειράς ερωτήσεων που αφορούσαν τις απομαγνητοφωνήσεις των συνομιλιών της ομάδας ΔΙΑΣ, με το κέντρο της. Η πρόεδρος στις ερωτήσεις αυτές έλεγε «άλλη ερώτηση», ενώ όταν οι συνήγοροι συνέχιζαν τις ερωτήσεις, η κ. Λεπενιώτη τούς είπε: «Εδώ έχουμε να αποδείξουμε συγκεκριμένα γεγονότα. Αν υπάρχουν άλλα περί ευθυνών άλλων (σ.σ. της αστυνομίας) να απευθυνθείτε στις αρμόδιες αρχές. Ερευνήστε τα αλλού».
Απαντώντας σε αιτιάσεις της πολιτικής αγωγής ότι η αστυνομία δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει τη δολοφονία ο μάρτυρας απάντησε ότι «Οι εντολές του κέντρου ήταν να φύγουμε, να απομακρυνθούμε. Εμείς όμως μείναμε, ακολουθήσαμε τόσα άτομα και τελικά προχωρήσαμε και σε συλλήψεις».
Ένταση όμως προκλήθηκε επίσης όταν ο συνήγορος του Γιώργου Ρουμπακιά, κ. Ρουμπέκας, ζήτησε να μην αποκαλείται ο εντολέας του δολοφόνος, καθώς, όπως είπε, ο όρος δολοφονία δεν υπάρχει στη νομική.
Η δίκη θα συνεχιστεί την Τετάρτη, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξέταση του κ. Ρώτα και να καταθέσει ο αστυνομικός της Άμεσης Δράσης που προσήγαγε τον Ρουμπακιά.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ