Τρίτη, 26 Νοε.
12oC Αθήνα

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η πρόεδρος έστησε… στον τοίχο την αστυνομικό! “Χάνει ένας άνθρωπος τη ζωή του… Πώς κάνατε το καλύτερο;”

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Μαρία Λεπενιώτη, “βομβάρδισε” με ερωτήσεις την αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ, Αγγελική Λεγάτου.
– “Ήταν ήρεμος, δεν έτρεχε…”, κατέθεσε η αστυνομικός για τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα.
– ‘Εξαλλη η πρόεδρος με τον συνήγορο του Γιώργου Ρουπακιά: Δεν είναι συμπεριφορά αυτή!
– Το δικαστήριο θα διορίσει αυτεπάγγελτα και δεύτερο δικηγόρο που θα τον υπερασπιστεί.

Με την κατάθεση της αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ, Αγγελικής Λεγάτου, συνεχίστηκε σήμερα η δίκη της Χρυσής Αυγής. Η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη την… βομβάρδισε με ερωτήσεις, ενώ ήταν έξαλλη με τον συνήγορο του Γιώργου Ρουπακιά, ο οποίος άργησε να προσέλθει στο δικαστήριο.

Κατά την κατάθεση της αστυνομικού, η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων προχώρησε σε πολλές δεικτικές παρατηρήσεις για τις ενέργειες που έκαναν οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ που κλήθηκαν να σπεύσουν στην Παναγή Τσαλδάρη. Εκεί όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένη ομάδα χρυσαυγιτών και απειλούσε την παρέα του μουσικού, έξω από την καφετέρια ΚΟΡΑΛΛΙ. Σε όλες τις ερωτήσεις της έδρας για το αν οι αστυνομικοί ενήργησαν σωστά η μάρτυρας απαντούσε «κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε».

Η αστυνομικός, κατέθεσε στο δικαστήριο ότι όταν έφτασε στο σημείο της δολοφονίας του 34χρονου μουσικού, εκείνος είχε ήδη δεχθεί την θανατηφόρα επίθεση από τον Γιώργο Ρουπακιά: «Φτάσαμε στο σημείο και είδαμε τέσσερα με πέντε άτομα να χτυπιούνται. Τραβήξαμε τον Φύσσα προς τα πίσω, γιατί ήταν ο πιο νευριασμένος, του είπαμε να ηρεμήσει. Μου λέει: “Εμένα ρε;” και σηκώνει τη μπλούζα του και είδαμε πως ήταν μαχαιρωμένος. Τον ρώτησα ποιος σε μαχαίρωσε; Μας έδειξε τον Ρουπακιά που εκείνη την ώρα έφευγε προς το αυτοκίνητό του. Άνοιγε την πόρτα να μπει μέσα. Είπα στους συναδέλφους μου πως αυτός είναι ο δράστης και εκείνοι τον πλησίασαν και τον κατέβασαν από το αμάξι».
Όπως κατέθεσε η μάρτυρας, ο Γιώργος Ρουπακιάς ήταν ήρεμος ενώ αποχωρούσε, δεν έτρεχε, ενώ όταν τον ρώτησαν οι αστυνομικοί γιατί το έκανε εκείνος απάντησε “γιατί χτύπησε κάτι δικούς μου”. Η μάρτυρας υποστήριξε πως δεν είδε συνοδηγό στο αυτοκίνητο του Ρουπακιά.

Στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις της προέδρου αν ενήργησαν σωστά η αστυνομικός απαντούσε: «Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε, ήμασταν τέσσερις απέναντι σε 50 άτομα».
Όπως είπε η αστυνομικός, το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου ήταν σε υπηρεσία στο Κερατσίνι με συναδέλφους της, με δύο μηχανές, και ειδοποιήθηκαν να πάνε στο ΚΟΡΑΛΛΙ. Εκεί είδαν από την μία πλευρά τέσσερα-πέντε άτομα και από την άλλη «40 με 50 άτομα, μαυροφορομένοι, κάποιοι φορούσαν άσπρα κράνη και κάποιοι κρατούσαν πιθανόν ρόπαλα… Μετά από λίγα λεπτά έρχεται ένας κύριος και μας δηλώνει ότι είναι συνάδελφος και πως συνέβη κάτι μεταξύ αναρχικών και χρυσαυγιτών, μια παρεξήγηση, και ότι το περιστατικό έληξε».

Η κ. Λεγάτου κατέθεσε πως περίπου 15 άτομα από τους χρυσαυγίτες άρχισαν να κατευθύνονται προς την Π. Τσαλδάρη: «Τους ακολουθήσαμε, και τότε άκουσα να φωνάζουν πιάστε τους. Έτρεχαν, φώναζαν και έβριζαν», είπε η αστυνομικός.
Πρόεδρος: Είδατε αυτούς τους 15 να τρέχουν και να βρίζουν. Δεν είδατε γιατί το έκαναν;
Μάρτυρας: Όχι. Ακολουθήσαμε τους 15, εγώ με τον Δεληγιάννη, και ο Τσολακίδης έγραφε (σ.σ. επίσης αστυνομικοί της ΔΙΑΣ).
Πρόεδρος: Αυτό το βρίσκετε σωστό; Να τρέχουν και να φωνάζουν και ο Τσολακίδης να γράφει ονόματα;
Μάρτυρας: Όχι ,δεν το βρίσκω σωστό.
Σύμφωνα με την μάρτυρα, αυτή και οι συνάδελφοι της φώναζαν “αστυνομία σταματήστε”, αλλά η αποκομμένη ομάδα δεν τους έδωσε σημασία και τους προσπέρασε κατευθυνόμενη στην Κεφαλληνίας και Π. Τσαλδάρη.
Πρόεδρος: Φτάνετε Κεφαλληνίας και Τσαλδάρη. Τι βλέπε;
Μάρτυρας: Υπήρχε μεγάλη ένταση, τρέχαν’ άτομα αριστερά-δεξιά. Μια οχλαγωγία ένας χαμός. Τρέχανε και βρίζανε.
Πρόεδρος: Τι λέγανε βρίζοντας;
Μάρτυρας: Ελάτε εδώ ρε μαλάκες…
Πρόεδρος: Τι άλλο βλέπετε;
Μάρτυρας: Στον αριθμό 62 βλέπω 4-5 άτομα να τσακώνονται. Ήταν όλοι μαζί ένα κουβάρι. Χτυπιόντουσαν, κλωτσιές και μπουνιές. Φωνάξαμε αστυνομία σταματήστε. Όταν φτάσαμε στο σημείο και φωνάξαμε οι άλλοι που ήταν συγκεντρωμένοι έφυγαν, και έμειναν μόνο 4 με 5 άτομα.
Πρόεδρος: Τους 15 δεν τους προλαβαίνετε που φεύγουν; Με τι ρυθμούς κινείστε; Εσείς θεωρείται ότι οι κινήσεις που κάνατε ήταν αυτές που έπρεπε να κάνει ένας αστυνομικός;
Μάρτυρας: Κάναμε ότι μπορούσαμε.
Πρόεδρος: Πώς αυτό που έγινε θα μπορούσε να αποτραπεί;
Μάρτυρας: Εμάς το σήμα μας ήταν για άλλο σκοπό. Μας είπαν για 50 άτομα που θα πήγαιναν στο Κοράλλι. Ήμασταν 8 άτομα και ήταν 50. Καλέσαμε ενισχύσεις. Ήρθαν τα παιδιά μετά από πέντε λεπτά.
Πρόεδρος: Άλλο τρόπο είχατε για να δράσετε; Θεωρείτε ότι αυτό οφείλατε να κάνετε;
Μάρτυρας: Δεν είμαστε εκπαιδευμένοι για αυτό.
Πρόεδρος: Κάποιος έκανε λάθος. πάντως. Ή αυτός που έκανε τη διαβίβαση ή εσείς.
Μάρτυρας: Έπρεπε να στείλουν την ομάδα ΔΕΛΤΑ, τα ΜΑ… Δεν είμαστε εκπαιδευμένοι για αυτό.
Πρόεδρος: Άλλο τρόπο δεν είχατε;
Μάρτυρας: Πιστεύω ότι κάναμε αυτό που μπορούσαμε, έγιναν όλα πολύ γρήγορα. Ήμασταν 4 άτομα και αυτοί 50. Κάναμε ό,τι καλύτερο.
Πρόεδρος: Πώς το εννοείται το καλύτερο; Χάνει ένας άνθρωπος τη ζωή του και καμία σύλληψή δεν είχε γίνει από αυτούς που τρέχουν…
Μάρτυρας: Θα μπορούσε να μην έχει συλληφθεί ο κατηγορούμενος.
Πρόεδρος: Θεωρείτε ότι λειτουργήσατε σύμφωνα με τις υποχρεώσεις σας και τον όρκο σας;
Μάρτυρας: Φυσικά.
Πρόεδρος: Γιατί δεν πυροβολήσατε στον αέρα;
Μάρτυρας: Υπάρχει η δυνατότητα αυτή, αλλά υπήρχε αρκετός κόσμος, και εγώ δεν θα το έκανα.
Η αστυνομικός ρωτήθηκε αν είδε το μαχαίρι του Ρουπακιά και εκείνη απάντησε πως το είδε αργότερα και πως «ήταν ένα μικρό μαχαιράκι». Ρωτήθηκε επίσης πώς προέκυψαν δημοσιεύματα που τη φέρουν να συλλαμβάνει εκείνη τον Γιώργο Ρουπακιά. Η μάρτυρας απάντησε ότι δεν γνωρίζει. «Ίσως επειδή ήμουν η μόνη γυναίκα και επειδή ήμουν στο σημείο και φώναζα», απάντησε.

Η διαδικασία ξεκίνησε με δίωρη καθυστέρηση, καθώς άργησε να προσέλθει στο δικαστήριο ο συνήγορος του Γ. Ρουπακιά, ο οποίος αφού ζήτησε συγγνώμη είπε ότι έπαθε βλάβη καθ’ οδόν το αυτοκίνητο του. Η πρόεδρος, αφού επέπληξε τον συνήγορο λέγοντας «δεν είναι αυτή συμπεριφορά δικηγόρου» ανακοίνωσε την απόφαση του δικαστηρίου να διορίσει αυτεπάγγελτα και δεύτερο δικηγόρο που θα υπερασπιστεί τον κατηγορούμενο για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε