Εισήγηση προκειμένου να χορηγηθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση στο «διευθυντήριο» της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής και σε όλους τους υπόλοιπους καταδικασθέντες έκανε η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Αδαμαντία Οικονόμου.
Εξαίρεση αποτέλεσε ο Γιώργος Ρουπακιάς. Όπως είπε η εισαγγελέας, τηρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις. «Να γίνουν δεκτά τα αιτήματα των καταδικασθέντων για ανασταλτικό αποτέλεσμα στις εφέσεις τους», είπε, μεταξύ άλλων, η κ. Οικονόμου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το σκεπτικό της εισαγγελέως
Η εισαγγελέας είπε ότι οι καταδικασθέντες έχουν μόνιμη διαμονή και ουδείς παραβίασε τους περιοριστικούς όρους που τους είχαν επιβληθεί στο στάδιο της ανάκρισης ή μετά τις αποφυλακίσεις τους.
«Δεν είναι ύποπτοι φυγής εκπροσωπήθηκαν νόμιμα από τους δικηγόρους τους, όταν τους ζητήθηκε από το δικαστήριο εμφανίστηκαν στη δίκη» είπε η εισαγγελέας και συνέχισε: «Μάλιστα τελευταία εμφανίστηκαν πολλοί εκ των κατηγορουμένων πρώην βουλευτών. Όλοι ενώπιον της δικαιοσύνης είναι ίσοι ανεξαρτήτως αξιωμάτων. Από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι αν αφεθούν ελεύθεροι θα διαπράξουν και άλλα εγκλήματα. Όλοι έχουν λευκά ποινικά μητρώα, πλην των Μιχαλολιάκου, ο οποίος έχει μια καταδίκη σε ηλικία 22 ετών, Αλεξόπουλου και Μπούκουρα που έχουν κάποιες καταδίκες για παραβάσεις. Οι κατηγορούμενοι δεν εξετράπησαν σε νέες αξιόποινες πράξεις, αφού διαλύθηκε η Χρυσή Αυγή έκλεισαν τα γραφεία τους και η εφημερίδα τους. Η άμεση εκτέλεση των ποινών θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη καθώς η διαδικασία μέχρι το εφετείο θα είναι μακροχρόνια. Έχουν όλες τις προϋποθέσεις να τους δοθεί αναστολή με περιοριστικούς όρους. Οι κατηγορούμενοι δεν προσπάθησαν να αποφύγουν τη σύλληψή τους».
Το δικαστήριο αυτή την ώρα βρίσκεται σε διακοπή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οργή των δικηγόρων
Την έντονη αντίδραση τους στην πρόταση της εισαγγελέως της έδρας να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι καταδικασθέντες για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, πλην του Γιώργου Ρουπακιά εκφράζουν οι δικηγόροι.
Ο Παναγιώτης Σαπουντζάκης, δικηγόρος του ΠΑΜΕ, τόνισε πως «η πρόταση της εισαγγελέως έχει την ίδια βαρύτητα με την πρόταση της περί αθωότητας των κατηγορουμένων. Η εισαγγελέας επικαλέστηκε ότι δεν συντρέχουν επιβαρυντικές περιπτώσεις παρόλο που καταδικάστηκε το ’79 σε μια ποινή. Ξέχασε να πει ότι αυτή η ποινή ήταν ότι τότε έβαζε βόμβες σε κινηματογράφους που έδειχναν σοβιετικά έργα, όπως παρέβλεψε και την προκλητική συμπεριφορά του κ. Λαγού. Αν δοθεί αναστολή κινδυνεύει η δημοκρατία. Η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε ακριβώς επειδή υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς. Οι κατηγορούμενοι με τη στάση τους δεν παρέχουν κανένα εχέγγυο ότι δεν θα τελέσουν άλλα εγκλήματα».
Στο ίδιο μήκος και οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών, Κώστας Παπαδάκης και Θανάσης Καμπαγιάννης.
«Τώρα που η δίκη τελειώνει η εισαγγελέας έχει αποβάλει τα προσχήματα και μετετράπηκε σε συνήγορο των κατηγορουμένων. Τη θυμόμαστε από άλλες δίκες, αναρχικών, που είχε αντίθετη συμπεριφορά και ζητούσε να πάνε στη φυλακή άνθρωποι που τελικά αθωώθηκαν. Όμως δεν αναμασά μόνο τα νομικά αλλά και τα πολιτικά επιχειρήματα των χρυσαυγιτών. Παραβλέπει τις βόμβες του Μιχαλολιάκου, το ότι ο Λαγός παραβίασε τους περιοριστικούς όρους. Είμαστε σίγουροι ότι το δικαστήριο πάλι θα την αγνοήσει, αλλιώς θα είναι η πρώτη εγκληματική οργάνωση στην ιστορία της χώρας που θα έχουν αφεθεί όλοι ελεύθεροι», τόνισε ο κ. Παπαδάκης.
«Η εισαγγελέας δεν κρατά πια ούτε τα προσχήματα. Είναι εισαγγελέας υπεράσπισης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Υπάρχει κάτι σάπιο στην εισαγγελία της χώρας όταν η εισαγγελέας λέει ψέματα προς το δικαστήριο ότι ο Λαγός δεν παραβίασε τους όρους. Όταν λέει ότι η προμήθεια εκρηκτικών υλών είναι χαμηλής απαξίας. Αν όπως λέει, η Χρυσή Αυγή έχει διαλυθεί, ας πάρει ένα τηλέφωνο το Μιχαλολιάκο να τον ενημερώσει», επισήμανε από την πλευρά του ο κ.Καμπαγιάννης.
Στη συνέχεια, οι συνήγοροι υπεράσπισης θα δώσουν νέα ‘’μάχη’’, είτε συντασσόμενοι είτε όχι με την πρόταση της εισαγγελέως, με σκοπό να πείσουν το δικαστήριο πως η φυλάκιση των εντολέων τους θα τους προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη.
Οι δικαστές θα αποσυρθούν σε διάσκεψη και θα ανακοινώσουν την απόφαση τους.
Πιθανότατα, η απόφαση του Δικαστηρίου σχετικά με τον εάν θα χορηγηθεί ή όχι αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση των καταδικασθέντων θα ανακοινωθεί την Τρίτη.
Για όσους οδηγηθούν στις φυλακές, το δικαστήριο θα διαβιβάσει απόσπασμα της απόφασης στον εισαγγελέα εκτελέσεως ποινών και είτε θα συλληφθούν είτε θα προσέλθουν αυτοβούλως στις αρμόδιες αρχές.