Τετάρτη, 20 Νοε.
15oC Αθήνα

Δημήτρης Κουφοντίνας: Κόλαση με την διήμερη άδεια στο ηγετικό στέλεχος της 17 Νοέμβρη!

Δημήτρης Κουφοντίνας

– Ο Δημήτρης Κουφοντίνας θα βγει σήμερα από τις φυλακές Κορυδαλλού με διήμερη άδεια
– Είναι η πρώτη φορά που βγαίνει από την φυλακή μετά την προφυλάκισή του για την συμμετοχή του στην τρομοκρατική δράση της 17 Νοέμβρη
– Ποιος είναι ο “μελισσοκόμος” της οργάνωσης που κατηγορείται πως είχε ενεργή συμμετοχή στα πιο αιματηρά χτυπήματα
– Ο 21χρονος φοιτητής Αθανάσιος Αξαρλιάν, ο Παύλος Μπακογιάννης και η… μακρά λίστα των δολοφονιών με βίντεο και ιστορικές φωτογραφίες
– Από τα πρώτα χρόνια και την ένταξη στην οργάνωση μέχρι την παράδοση, την βαριά καταδίκη και τον γάμο στη φυλακή
– “Βράζουν” στη ΝΔ! Σφοδρές αντιδράσεις από Ντόρα Μπακογιάννη και Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας αναμένεται να περάσει σήμερα την έξοδο των φυλακών Κορυδαλλού. Σε μια… διαδρομή που θα γίνει για πρώτη φορά. Αυτήν από τις φυλακές, με προορισμό τον “έξω κόσμο”.

Η μέρα θα είναι ιστορική, καθώς θα είναι η πρώτη φορά που το ηγετικό στέλεχος της τρομοκρατικής οργάνωσης “17 Νοέμβρη” θα βγει από τη φυλακή.

Όπως σας πληροφόρησε άμεσα το newsit.grτο αίτημα που έκανε ο Δημήτρης Κουφοντίνας φέρεται να έχει γίνει δεκτό και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το πρωί της Πέμπτης 09.11.20217 θα πάρει διήμερη άδεια.

Μια απόφαση που εξ αρχής ήταν δεδομένο πως θα προκαλέσει αντιδράσεις. Όπερ και εγένετο, με τη Νέα Δημοκρατία να μοιάζει… καζάνι που βράζει! Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης ήταν οι πρώτοι που αντέδρασαν. Σειρά πήρε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία παρενέβη τηλεφωνικά το βράδυ της Τετάρτης, 08.11.2017 σε τηλεοπτική εκπομπή και δεν μπορούσε να κρύψει τον θυμό της!

Η επίθεση βέβαια του Κυριάκου Μητσοτάκη έφερε και την… αντεπίθεση του γιου του Δημήτρη Κουφοντίνα, με τον Έκτορα Κουφοντίνα να επιτίθεται σφοδρά στον αρχηγό της ΝΔ, μέσω Facebook.

Με μία λέξη: Κόλαση!

Ποιος είναι ο Δημήτρης Κουφοντίνας

Δημήτρης Κουφοντίνας
Φωτογραφία αρχείου: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Γεννήθηκε το 1958 στην Τερπνή Βισαλτίας Σερρών. Το 1972 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα, μαζί με τους γονείς του. Τελείωσε το Ε΄ Γυμνάσιο Εξαρχείων και στη συνέχεια φοίτησε στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών. Χωρίς, ωστόσο, να ολοκληρώσει τις σπουδές του.

Δημήτρης Κουφοντίνας
Φωτογραφία αρχείου: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Από τα παιδικά του χρόνια είχε «πολιτικές ανησυχίες» και ήδη ως μαθητής είχε ενταχθεί στην τοπική οργάνωση της ΠΑΜΚ (σ.σ. μαθητικό τμήμα του ΠΑΣΟΚ) της περιοχής Γκύζη. Μάλιστα υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες της δημιουργίας του Μαθητικού Αγώνα. Της εφημερίδας των μαθητών του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή, στην οποία αρθρογραφούσε συστηματικά.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας στη συνέχεια ήταν από τα πιο δυναμικά στελέχη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Από την οποία όμως τελικά διεγράφη λόγω των ακραίων απόψεών του (σ.σ. ήταν υπέρ του ένοπλου αγώνα για τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας).

Δημήτρης Κουφοντίνας
Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi

Εργάστηκε σε διάφορες θέσεις, καθώς από αρκετά νέος καθότι έμενε μόνος του. Τα τελευταία χρόνια εργάστηκε και ως μελισσοκόμος, βοηθώντας στην εργασία την Αγγελική Σωτηροπούλου.

17 Νοέμβρη
Ο… μελισσοκόμος Δημήτρης Κουφοντίνας / Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi

Ο ίδιος ισχυρίσθηκε ότι παρέδιδε κατ’ οίκον μαθήματα Μαθηματικών.

Η ένταξη στη “17 Νοέμβρη” και ο ρόλος του στην οργάνωση

Σάββας Ξηρός και Δημήτρης Κουφοντίνας / Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi
17 Νοέμβρη
Σάββας Ξηρός, Δημήτρης Κουφοντίνας και Χριστόδουλος Ξηρός / Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi
17 Νοέμβρη
Σάββας Ξηρός, Δημήτρης Κουφοντίνας και στο βάθος Αλέξανδρος Γιωτόπουλος / Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας γρήγορα εγκατέλειψε την έκφραση μέσω νόμιμων κομμάτων και πέρασε στη ένοπλη δράση. Ετσι, έγινε μέλος της τρομοκρατικης οργάνωσης “17 Νοέμβρη”. Βοηθούσε στη στρατολόγηση νέων μελών και πρωτοστατούσε στις ενέργειες των διάφορων πυρήνων της οργάνωσης.

Ήταν ο ταμίας της οργάνωσης και διαχειριζόταν ένα μέρος από τα χρήματα-προϊόντα των ληστειών. Μοίραζε μικροποσά στους συγκατηγορουμένους του.

Τα κέρδη των ληστειών της “17 Νοέμβρη” ουδέποτε βρέθηκαν… Οι πληροφορίες αναφέρουν πως μόνο εκείνος και ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος (σ.σ. φερόμενος ως αρχηγός της οργάνωσης) γνωρίζουν πού τελικά βρίσκονται τα χρήματα.

Δημήτρης Κουφοντίνας και Χριστόδουλος Ξηρός / Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi
Δημήτρης Κουφοντίνας Χριστόδουλος Ξηρός και πίσω ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος/ Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi

Ήταν παρών στις περισσότερες πράξεις της οργάνωσης για αυτό και έχει δεχθεί πολλές κατηγορίες. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ο Δημήτρης Κουφοντίνας χρησιμοποιούσε δύο τουλάχιστον ψευδώνυμα: Το «Δημήτρης Λαμπρόπουλος» και το «Δημήτρης Σωτηρόπουλος».

Η μακρά λίστα του “αίματος”

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας παραδόθηκε τελικά στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία αυτοβούλως. Ήταν το μεσημέρι της Πέμπτης 5 Σεπτεμβρίου 2002. Δήλωσε ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη δράση της “17 Νοέμβρη”.

Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi
Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi

Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για 200 αδικήματα σε 84 ενέργειες. Μεταξύ αυτών και για ανθρωποκτονίες, που διέπραξε ως μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης, από τις αρχές του 1983.

Μεταξύ άλλων κατηγορήθηκε για τις εξής δολοφονίες:

– 1985: Νίκος Μομφεράτος, εκδότης της Απογευματινής

– 1985: Παναγιώτης Ρουσέτης, οδηγός του Νίκου Μομφεράτου

– 1986: Δημήτρης Αγγελόπουλος, βιομήχανος, πρόεδρος της Χαλυβουργικής

– 1988: Αλ. Αθανασιάδης-Μποδοσάκης, επιχειρηματίας

– 1988: Ουίλιαμ Νορντίν, πλοίαρχος του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και Ακόλουθος Αμύνης της αμερικανικής πρεσβείας

– 1989: Παύλος Μπακογιάννης, βουλευτής της ΝΔ

Δολοφονία Παύλου Μπακογιάννη: Συγκλονιστικό βίντεο από την κηδεία του δολοφονημένου πολιτικού

26 Σεπτεμβρίου του 1989: Το αίμα του Παύλου Μπακογιάννη στην είσοδο της πολυκατοικίας της οδού Ομήρου, όπου στεγάζονταν το γραφείο του / Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi

– 1991: Ρόναλντ Στιούαρτ, λοχίας της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας

Το σημείο της δολοφονίας του Ρόναλντ Στιούαρτ, στην Άνω Γλυφάδα / Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi

– 1991: Τσετίν Γιοργκού, Τούρκος διπλωμάτης

– 1992: Αθανάσιος Αξαρλιάν, φοιτητής (σ.σ. σκοτώθηκε κατά την απόπειρα δολοφονίας του τότε υπουργού Οικονομικών Ιωάννη Παλαιοκρασσά)

Ο φοιτητής Αθανάσιος Αξαρλιάν κείτεται νεκρός, μετά την επίθεση με τηλεπυροδοτούμενη ρουκέτα, στο κέντρο της Αθήνας / Φωτογραφία αρχείου: Eurokiniaai

– 1994: Μιχάλης Βρανόπουλος, διοικητής της Εθνικής Τράπεζας επί κυβέρνησης Μητσοτάκη

– 1994: Ομέρ Σιπαχίογλου, Τούρκος διπλωμάτης

– 1997: Κώστας Περατικός, εφοπλιστής

– 2000: Στίβεν Σόντερς, ταξίαρχος του Βρετανικού Στρατού Ξηράς και στρατιωτικός ακόλουθος της βρετανικής πρεσβείας

Επίσης, ο Δημήτρης Κουφοντίνας κατηγορήθηκε για συνέργεια σε απόπειρες δολοφονιών και για ενεργή συμμετοχή σε δεκάδες βομβιστικές επιθέσεις. Πάντως, απαλλάχθηκε από την κλοπή όπλων από το στρατόπεδο Συκουρίου στις 24 Δεκεμβρίου 1989. Κι αυτό διότι η δίωξη που είχε ασκηθεί αφορούσε «κλοπή σε βαθμό πλημμελήματος». Αδίκημα που παραγράφεται στην πενταετία.

Η δίκη και η ποινή

Όταν πια έφτασε αντιμέτωπος με την Δικαιοσύνη, είχε συνήγορο υπεράσπιση την Ιωιάννα Κούρτοβικ.

Με την συνήγορό του, Ιωάννα Κούρτοβικ / Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi

Μετά την πρωτόδικη απόφαση, καταδικάστηκε σε 13 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 11 δολοφονίες, ληστείες, εκρήξεις και συμμετοχή στη “17 Νοέμβρη”.

Μετά την έφεση, η ποινή του μετατράπηκε σε 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 11 δολοφονίες, εκρήξεις, ληστείες και συμμετοχή στη “17 Νοέμβρη”.

Ο γάμος μέσα στη φυλακή

Σε ειδική αίθουσα των γυναικείων φυλακών, το πρωί της 11.12.2002, ο Δημήτρης Κουφοντίνας και η Αγγελική Σωτηροπούλου τέλεσαν πολιτικό γάμο.

Τον γάμο τέλεσε ο -τότε- αντιδήμαρχος Κορυδαλλού Γιώργος Δημόπουλος. Ως μάρτυρες παρέστησαν η συνήγορος των δύο, Ιωάννα Κούρτοβικ και η Αλίθια Ρομέρο Κορτέζ, σύντροφος του Σάββα Ξηρού.

Οι δύο γυναίκες κατέφθασαν με γλυκά.

Δείτε τις ιστορικές φωτογραφίες

Αλίθια Ρομέρο Κορτέζ και Ιωάννα Κούρτοβικ / Φωτογραφία αρχείου: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Η Αλίθια Ρομέρο Κορτέζ / Φωτογραφία αρχείου: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Η Αλίθια Ρομέρο Κορτέζ περιχαρής / Φωτογραφία αρχείου: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Φωτογραφίες αρχείου: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Eurokinissi
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / wikipedia

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις