Τρία άτομα, δυο Έλληνες και ένας αλλοδαπός συνελήφθησαν μετά από καταγγελία που έγινε για ιστοσελίδες που προωθούσαν προϊόντα αδυνατίσματος αλλά ήταν παραπλανητικά και ψευδή.
Σύμφωνα με όσα καταγγέλθηκαν μέσω τεσσάρων ιστοσελίδων, διαφημίζονταν και προωθούνταν προϊόντα αδυνατίσματος, με την παρουσίαση ψευδών στοιχείων αναφορικά με την αποτελεσματικότητά τους και φυσικά με απώτερο σκοπό τον παράνομο πλουτισμό.
Μετά από έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διαπιστώθηκε πως τα επίμαχα προϊόντα αδυνατίσματος, εκτός από τη διαφήμιση και την προώθησή τους μέσω των 4 ιστοσελίδων, διατίθενταν προς πώληση σε μία από αυτές και σε άλλες έξι. Οι “πελάτες” συμπλήρωναν τα προσωπικά τους στοιχεία και στην συνέχεια τα παραλάμβαναν με αντικαταβολή.
Σε ένα από αυτά τα site γινόταν παραπλανητική χρήση των σημάτων-λογοτύπων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, του Υπουργείου Υγείας και της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, προκειμένου να πεισθούν οι καταναλωτές για την υποτιθέμενη νομιμότητα-γνησιότητα του προϊόντος.
Όπως προέκυψε από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, τα προϊόντα αυτά δεν έχουν γνωστοποιηθεί στον Οργανισμό και η διάθεσή τους στην χώρα μας είναι παράνομη καθώς είναι αγνώστου προέλευσης και σύνθεσης. Ως εκ τούτου είναι δυνητικά επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, ενώ επισημαίνεται ότι για ένα από αυτά, έχουν εκδοθεί και σχετικές ανακοινώσεις από τον Ε.Ο.Φ., με τις οποίες γνωστοποιείται στους καταναλωτές, να μην προβαίνουν στην αγορά τους.
Η δικογραφία τακτικής διαδικασίας που σχηματίστηκε, υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση και στο πλαίσιο της προληπτικής της δράσης, ενημερώνει τους πολίτες-καταναλωτές:
- Η διακίνηση και πώληση φαρμάκων μέσω διαδικτύου, απαγορεύεται ρητά από την ισχύουσα νομοθεσία της Χώρας μας.
- Η διαδικτυακή αγορά φαρμάκων ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών.
- Σημαντικό ποσοστό των φαρμάκων που πωλούνται μέσω διαδικτύου είναι πλαστά, νοθευμένα, αγνώστου προέλευσης, αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας και πολύ συχνά επικίνδυνα για την υγεία των καταναλωτών.
- Ένα φάρμακο ή σκεύασμα είναι ασφαλές, μόνο όταν έχει παραχθεί και ελεγχθεί ποιοτικά σύμφωνα με τους κανόνες που επιτηρούν οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, και μόνο όταν διατίθεται μέσω της νόμιμης αλυσίδας διακίνησης. Σε κάθε άλλη περίπτωση η χρήση του μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.
- Σχετική ενημέρωση για τους κινδύνους από τη διαδικτυακή αγορά φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής, υπάρχει στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) στον σύνδεσμο : https://www.eof.gr.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες του τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας :
- Τηλεφωνικά: 111 88
- Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
- Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: Feelsafe E-Commerce
- Επίσης σχετική ενημέρωση από το δικτυακό τόπο https://cyberalert.gr/feelsafe/