Σάββατο, 16 Νοε.
16oC Αθήνα

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα μαστροπείας – Ανάγκαζαν τις γυναίκες να δουλεύουν 14 ώρες την ημέρα!

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα μαστροπείας – Ανάγκαζαν τις γυναίκες να δουλεύουν 14 ώρες την ημέρα!

Μόνο αποτροπιασμό και οργή προκαλούν οι αποκαλύψεις για το κύκλωμα μαστροπείας και εμπορίας γυναικών που εξάρθρωσε η αστυνομία. Ένα κύκλωμα που εκμεταλλευόταν γυναίκες από τη Μολδαβία, αναγκάζοντάς τις να συνευρίσκονται ερωτικά με πελάτες των οίκων ανοχής επί 14 ώρες την ημέρα!

Το κύκλωμα, «αρχηγοί» του οποίου ήταν ένα ζευγάρι Αλβανών, υποσχόταν μια καλύτερη ζωή στις Μολδαβές γυναίκες (μεταξύ τους δυο ανήλικα κορίτσια) αλλά αντί γι’ αυτό τους «προσέφερε» (από το 2015!) μια κόλαση στους 10 οίκους ανοχής που είχε «σκορπίσει» σε όλη την Αθήνα. Και ενώ οι γυναίκες αναγκάζονταν να έχουν ακόμη και 40 (!) ραντεβού την ημέρα, το κύκλωμα θησαύριζε, αγόραζε ακίνητα και άνοιγε πολυτελή εστιατόρια στην Αθήνα!

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκονται 15 άτομα (12 αλλοδαποί και τρεις Έλληνες), μεταξύ των οποίων και ένα από τα αρχηγικά στελέχη. Η σύλληψή τους έγινε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου (21.09.2019). Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης σε οκτώ οίκους ανοχής που διατηρούσε το κύκλωμα στο κέντρο της Αθήνας, συνελήφθησαν οκτώ γυναίκες που δούλευαν εκεί ως προσωπικό. Προσήχθησαν άλλες 10 γυναίκες και κινήθηκε η διαδικασία για την απέλαση των τριών εξ αυτών. Οι έξι Μολδαβές που ζούσαν την κόλαση στα χέρια των μελών του κυκλώματος βρίσκονται πλέον υπό την προστασία της αστυνομίας και τους παράσχεται βοήθεια.

Κόλαση στην Αθήνα

Το κύκλωμα έχει πλοκάμια και στο εξωτερικό. Από το 2015 (όταν θεωρείται ότι ξεκίνησε η δράση του) τα μέλη του κυκλώματος εμπορίας γυναικών εντόπιζαν τα θύματά τους στη Μολδαβία και εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη τους για χρήματα, τους υπόσχονταν ένα καλύτερο μέλλον και (νόμιμη) δουλειά, τις μετέφεραν στην Ελλάδα. Μόνο όταν έφταναν στην Αθήνα τους αποκάλυπταν πως επρόκειτο να τις κάνουν ιερόδουλες και τις εξανάγκαζαν να εκδίδονται και να εργάζονται στους οίκους ανοχής που διατηρούσε το κύκλωμα στο κέντρο!

Τις φυλάκιζαν, τις απειλούσαν, τους αφαιρούσαν οποιοδήποτε μέσο επικοινωνίας και φυσικά τα διαβατήριά τους. Τις εκβίαζαν λέγοντάς τους πως τους χρωστούσαν πολλά λεφτά από τα έξοδα που είχε κάνει το κύκλωμα για να τις φέρει στην Ελλάδα και τους έδιναν ψίχουλα για να μπορούν να ζήσουν. Αν μπορεί αυτό που ζούσαν να χαρακτηριστεί «ζωή».

Φυλακισμένες στους οίκους ανοχής, οι γυναίκες από τη Μολδαβία, μεταξύ τους ένα κορίτσι 16,5 ετών κι άλλο ένα 18,5 αναγκάζονταν να δουλεύουν επί τουλάχιστον 14 ώρες την ημέρα και να έχουν σεξουαλικές επαφές με δεκάδες άνδρες. Σύμφωνα με πληροφορίες οι έξι Μολδαβές υποχρεώνονταν σε περισσότερα από 40 ραντεβού την ημέρα!

Αποτέλεσμα ήταν οι γυναίκες να έχουν μεγάλα γυναικολογικά προβλήματα, ενώ το κύκλωμα τους έδινε χάπια όχι μόνο για να μην πονάνε και να μπορούν να κάνουν τα ραντεβού τους, αλλά και για να είναι σίγουροι πως θα τους έκοβαν την έμμηνο ρύση!

Μέσα σε διάστημα τριών μηνών, το κύκλωμα είχε «βγάλει» από την εκμετάλλευση των γυναικών από τη Μολδαβία εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Το «κέρδος» τους από την κάθε μια άγγιζε τις 100.000 ευρώ! Από τις 07 Σεπτεμβρίου έως τις 20 του μήνα, από τη λειτουργία των οίκων ανοχής και τη σεξουαλική εκμετάλλευση των θυμάτων, τα μέλη της οργάνωσης αποκόμισαν 38.400 ευρώ!

Σύμφωνα συμβίωσης και πλαστογραφίες

Γνωρίζοντας πως ανάμεσα στα θύματά τους υπήρχαν και ανήλικα κορίτσια, οι μαστροποί είχαν πλαστογραφήσει τα στοιχεία τους. Πλαστογραφώντας τα στοιχεία τους, πίστευαν πως αν τους έπιαναν θα κατηγορούνταν μόνο για μαστροπεία. Ευτυχώς, διαψεύστηκαν.

Το ένα από τα κορίτσια που εντοπίστηκαν στους οίκους ανοχής είχε αρχίσει να εργάζεται εκεί από την ηλικία των 16 ετών!

Οι μαστροποί νομιμοποιούσαν τις γυναίκες υποχρεώνοντάς τις να υπογράφουν σύμφωνα συμβίωσης με ανθρώπους τοξικοεξαρτημένους ή με σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Η ταρίφα για κάθε σύμφωνο ήταν από 1.000 έως 2.000 ευρώ.

Τους έδιναν επίσης κλεμμένες άδειες παραμονής ή πλαστές ταυτότητες.

Ακριβά εστιατόρια και παραθαλάσσια «φιλέτα» στα Χανιά

Το κύκλωμα φρόντισε να «ξεπλένει» τα χρήματα από την εκμετάλλευση των γυναικών αγοράζοντας ακίνητα στην Αθήνα, τα οποία στη συνέχεια μετέτρεπε σε νέους οίκους ανοχής. Είχαν αγοράσει τρία ακίνητα σε Άγιο Παντελεήμονα, στη Φυλής και στον Κολωνό.

Δεν σταμάτησαν όμως εκεί. Είχαν ανοίξει δυο πολυτελή εστιατόρια, ένα στον Αδάμαντα της Μήλου κι άλλο ένα στα Πατήσια, κοντά στην οδό Δροσοπούλου!

Το ζευγάρι που θεωρείται πως είχε αρχηγικό ρόλο στο κύκλωμα χρησιμοποίησε τα κέρδη του για να αγοράσει οικόπεδο «φιλέτο» σε παραθαλάσσιο σημείο στα Χανιά. Ο άνδρας δήλωνε άνεργος και η γυναίκα εισοδηματίας, καθώς στο όνομά της ήταν δηλωμένα τα ακίνητα!

Οι αρχηγοί, οι φύλακες και οι οδηγοί

Σύμφωνα με όσα αποκαλύφθηκαν από την παρουσίαση της υπόθεσης, τα μέλη της οργάνωσης είχαν διακριτούς ρόλους.

Τα αρχηγικά μέλη διηύθυναν την εγκληματική οργάνωση και κατηύθυναν τη δράση των μελών. Παράλληλα, διαχειρίζονταν τα παράνομα κέρδη και τα νομιμοποιούσαν με την απόκτηση ακινήτων, καταστημάτων ή οχημάτων.

Είτε μέσω εταιρείας που είχαν συστήσει, είτε ατομικά, επιχειρούσαν διαρκώς τη νομιμοποίηση των εσόδων της οργάνωσης. Μάλιστα, προκειμένου να το επιτύχουν, προμηθεύονταν κερδισμένα δελτία τυχερών παιχνιδιών, τα οποία εξαργύρωναν μέσω του τραπεζών. Στη συνέχεια αποκτούσαν ακίνητη περιουσία, όπως για παράδειγμα τα ακίνητα όπου που στεγάζονταν οι οίκοι ανοχής ή άνοιγαν εστιατόρια ή αγόραζαν πολυτελή οχήματα.

Τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να έχουν μεγαλύτερη επιρροή στα θύματα τους και να ελέγχουν τη δράση των υπόλοιπων μελών, είχαν δημιουργήσει δυο υποομάδες, που δρούσαν ξεχωριστά, αλλά σε πλήρη συμμόρφωση με τις εντολές που δέχονταν.

Οι στρατολόγοι εντόπιζαν και προσέγγιζαν με διάφορους τρόπους τις αλλοδαπές γυναίκες και εκμεταλλευόμενοι την αδύναμη οικονομική και κοινωνική τους θέση τις έπειθαν πως θα τους έβρισκαν δουλειά στην Ελλάδα με ικανοποιητικές απολαβές ή με μισθό πολλαπλάσιο συγκριτικά με τον αντίστοιχο στη χώρα τους. Με αυτό τον τρόπο αποσπούσαν τη συναίνεση τους για τη μεταφορά τους και για την υποτιθέμενη νόμιμή τους εργασία στην Ελλάδα.

Τα συγκεκριμένα μέλη, μετέφεραν τα θύματα τους στην Αθήνα και τα οδηγούσαν σε έξι διαμερίσματα που νοίκιαζε η οργάνωση.

Οι οδηγοί μετέφεραν τις αλλοδαπές γυναίκες από τα σπίτια τους στο κέντρο της Αθήνας, όπου βρίσκονταν οι οίκοι ανοχής και τους έπαιρναν τα λεφτά.

Οι φύλακες επιτηρούσαν τα θύματα εμπορίας ανθρώπων τόσο στους οίκους ανοχής όσο και στα σπίτια όπου έμεναν. Πολλές φορές, φρόντιζαν να μην ξεφύγουν από τη σφαίρα επιρροής τους, χρησιμοποιώντας και κάμερες που έλεγχαν από τα κινητά τους τηλέφωνα.

Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στους οίκους ανοχής καθώς και σε ένα εστιατόριο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:

72.540 ευρώ.
Τέσσερα αυτοκίνητα.

Δύο μοτοσικλέτες.

Μικροποσότητα κοκαΐνης.
29 ηλεκτρονικές συσκευές (κινητά τηλέφωνα, κάμερες, usb).
Δύο πλαστές ταυτότητες.
Πέντε άδειες διαμονής, προϊόντα κλοπής.
Πλήθος εγγράφων και ιδιόχειρων σημειώσεων.

Οι 15 που βρίσκονται στα χέρια της αστυνομίας, συνελήφθησαν για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, εμπορίας ανθρώπων, πλαστογραφίας, υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, παραβίασης σφραγίδων, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κλοπής, καθώς και της νομοθεσίας που αφορά τα προσωπικά δεδομένα, τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τους αλλοδαπούς. Στη δικογραφία συμπεριλαμβάνονται επιπλέον τρία άτομα.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις