Τα σκληρά μέτρα του τριημέρου στο πλαίσιο της απαγόρευσης κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού είναι σε ισχύ από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομία, 85 παραβάτες “έφαγαν” πρόστιμο 300 ευρώ για μετακινήσεις εκτός του τόπου κατοικίας τους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι συγκεκριμένες παραβάσεις σημειώθηκαν στις εξής περιοχές: 48 στην Αττική, 12 στην Κεντρική Μακεδονία, 5 στη Θεσσαλονίκη, 5 στην Κρήτη, 4 στην Ήπειρο, 4 στη Θεσσαλία, 2 στην Πελοπόννησο, 2 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 2 στη Στερεά Ελλάδα και 1 στο Νότιο Αιγαίο.
Σημειώνεται, σε 55 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν και οι πινακίδες για 60 ημέρες. Από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 729 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα πρόστιμα, ενώ σε 420 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.
Πρόστιμα και για άσκοπες μετακινήσεις
Παράλληλα, για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν 930 παραβάσεις σε όλη την Ελλάδα και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα 150 ευρώ, ως εξής: 354 στην Αττική, 118 στη Θεσσαλονίκη, 76 στην Κεντρική Μακεδονία, 76 στην Κρήτη, 49 στην Πελοπόννησο, 43 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 39 στη Στερεά Ελλάδα, 39 στο Νότιο Αιγαίο, 37 στη Θεσσαλία, 29 στο Βόρειο Αιγαίο, 26 στη Δυτική Ελλάδα, 19 στην Ήπειρο, 17 στα Ιόνια Νησιά και 8 στη Δυτική Μακεδονία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, έως σήμερα, έχουν βεβαιωθεί 46.141 παραβάσεις σε όλη τη χώρα και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα.
Καμία επιείκεια
Οι εντολές προς τους επικεφαλής των αστυνομικών υπηρεσιών είναι να μην δείξουν καμία επιείκεια σε περιπτώσεις με αυτό τον κωδικό, που κατά την μετακίνηση δεν υπάρχουν επαρκή δικαιολογητικά, όπως διεύθυνση προορισμού, στοιχεία του ανθρώπου που υποτίθεται ότι χρήζει βοηθείας, αποδεικτικό του προβλήματος, ώρα επιστροφής και φυσικά να μην επιβαίνουν στο αυτοκίνητο πάνω από δύο άτομα.
Επιμένουν να ανοίγουν τα μαγαζιά τους!
Να σημειωθεί επίσης ότι για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κλπ), παρά την σχετική απαγόρευση, βεβαιώθηκαν 4 παραβάσεις και συνελήφθησαν 7 άτομα. Από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου, έως σήμερα, έχουν βεβαιωθεί σε όλη την Ελλάδα 482 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 463 άτομα.
Τσουχτερό το πρόστιμο ακόμα και αυτόφωρο για τις συναθροίσεις
Υπενθυμίζεται επίσης ότι 1.000 ευρώ για κάθε άτομο είναι το πρόστιμο για δημόσιες συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων, κάτι που ισχύει και για τις συναθροίσεις σε αυλές, πυλωτές και ταράτσες για το ψήσιμο του αρνιού, ενώ όπως επισημαίνουν παράγοντες της Πολιτικής Προστασίας, σε ακραίες περιπτώσεις προβλέπεται και αυτόφωρο, με το άρθρο 285, που αφορά στην αποτροπή διάδοσης νόσου.
Αυτές οι περιπτώσεις αποτελούν πονοκέφαλο για την Αστυνομία, καθώς μπορούν να επέμβουν μετά από καταγγελίες, κάτι που απεύχονται οι αστυνομικοί, ποντάροντας στο φιλότιμο των Ελλήνων και στην τήρηση των απαγορεύσεων.
“Δεν θέλουμε να μας φέρουν στη δυσάρεστη θέση να βεβαιώνουμε παραβάσεις στα σπίτια”, είπε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ., Θεόδωρος Χρονόπουλος, και συμπλήρωσε: “Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει αποδείξει ότι συνειδητοποιεί απολύτως την ανάγκη τήρησης αυτών των μέτρων για το καλό όλων και αισιοδοξούμε ότι δεν θα χαλάσουν αυτό που έχουμε πετύχει μέχρι στιγμής”.
Επιπλέον μέτρα
Παράλληλα, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ., εκτός από τα διόδια που υπάρχουν σε μόνιμη βάση αστυνομικές δυνάμεις για την αποτροπή αποχώρησης προς την επαρχία, ισχύουν τα εξής μέτρα:
– Υπάρχουν μπλόκα σε όλους τους δρόμους που οδηγούν εκτός αστικού ιστού, τόσο στην Αττική όσο και στη Θεσσαλονίκη και τις άλλες άλλες μεγάλες πόλεις.
– Έχουν αυξηθεί οι περιπολίες και η εμφανής παρουσία αστυνομικών σε σταθμούς λεωφορείων, τρένων και αεροδρόμια, ώστε να μην φύγει κανείς που δεν έχει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αλλά και για την αποφυγή συνωστισμού στην παραλαβή δεμάτων από την επαρχία.
– Αυστηρή επιτήρηση των ναών.