Σύμφωνα με την αστυνομία, την ώρα που ο «Παππούς Χασάν» έβγαινε από το ρεστοράν με την πολυμελή φρουρά του, ελεύθερος σκοπευτής από απέναντι κτίριο τον πυροβόλησε. Ο «Παππούς Χασάν» μεταφέρθηκε στην εντατική νοσοκομείου της Μόσχας στο οποίο διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Στο σημείο της δολοφονίας η αστυνομία εντόπισε κάλυκες από επτά σφαίρες. Εκτός από τον «Παππού Χασάν» τραυματίστηκε και μια σερβιτόρα στο πόδι, ευτυχώς ελαφρά. Επί είκοσι και πλέον έτη ο «Παππούς Χασάν» ήταν το απόλυτο «αφεντικό» της ρωσικής μαφίας, καθώς υπό τον έλεγχό του είχε όλη τη διακίνηση ναρκωτικών, τα όπλα και την «προστασία». Με τον «Παππού Χασάν» νεκρό, το ενδιαφέρον εστιάζεται στον ηθικό αυτουργό της δολοφονίας, ο οποίος εκτός απροόπτου θα τον διαδεχθεί και στην ηγεσία.
Στο μεταξύ, η τουρκική εφημερίδα Zaman έγραψε χθες στην ιστοσελίδα της ότι ο κουρδικής καταγωγής αρχιμαφιόζος διατηρούσε στενές σχέσεις με το ΡΚΚ και πιθανότατα εξόπλιζε την οργάνωση. Οι πληροφορίες βασίζονται στη μαρτυρία Ρώσου δημοσιογράφου, ο οποίος ισχυρίζεται ότι έχει στην κατοχή του αστυνομικά αρχεία που εμπλέκουν τον Ουσογιάν στη μεταφορά όπλων στο ΡΚΚ από την εποχή που τη ρωσική προεδρία ασκούσε ο Μπόρις Γέλτσιν. Η εφημερίδα συνέδεσε μάλιστα τη δολοφονία του με τη μυστηριώδη δολοφονία των τριών ακτιβιστριών της κουρδικής οργάνωσης στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα. Τα θύματα αναμένεται να κηδευθούν σήμερα στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Ο 75χρονος αρχιμαφιόζος ήταν κουρδικής καταγωγής και γεννήθηκε στην Τιφλίδα το 1937. Θεωρείται “νονός”, αφού υπό τον έλεγχό του ήταν οι περισσότερες συμμορίες της Ρωσίας και των κρατών της Κοινοπολιτείας. Εναντίον του ιδίου είχε γίνει πριν από δύο χρόνια απόπειρα δολοφονίας. Ο Ουσογιάν και ο συνοδός – φρουρός του είχε τότε τραυματιστεί σοβαρά αλλά κατάφερε να ανακάμψει. Και τότε είχε δεχτεί πυρά στο στομάχι από ελεύθερο σκοπευτή. Η επίθεση αποδόθηκε στον μεγάλο αντίπαλό του, τον νονό Ταριέλ Ονιάνι, τον επονομαζόμενο “Ταρό”. Οι αρχές έχουν υπόνοιες ότι υπεύθυνη για τη δολοφονία είναι αντίπαλη εγκληματική οργάνωση που δεν ήταν στον έλεγχο του “Παππού Χασάν”.
Σημειώνεται ότι η μαφία της Τιφλίδας και αυτή του Κιουταΐσι, επίσης της Γεωργίας από όπου έλκει την καταγωγή του ο Ταριέλ Ονιάνι, αποτελούν τα τελευταία χρόνια τις μεγαλύτερες εγκληματικές οργανώσεις της ρωσικής μαφίας, με τα πλοκάμια τους να απλώνονται σε πολλές χώρες του εξωτερικού αλλά και στην Ελλάδα.
Ταριέλ Ονιάνι – Ο μεγάλος αντίπαλος
Ξεκίνησε από τη δεκαετία του ’90, αρχικά στη Γαλλία και μετά στην Ισπανία, όπου ανέπτυξε ευρεία εγκληματική δραστηριότητα, μέχρι το όνομά του να περιληφθεί στον κατάλογο των πλέον καταζητούμενων της Ιντερπόλ. Αυτό δεν τον εμπόδισε να επιστρέψει από το 2005 στη Μόσχα και να συγκρουστεί τότε με τα άλλα αφεντικά της που ήταν οι συνεργαζόμενοι Ασλάν Ουσογιάν και Γιαβοσλάβ Ιβάνκοφ. Η δολοφονία του τελευταίου στις 29 Ιουλίου του 2009, σηματοδότησε την πιο αιματηρή φάση στον εσωτερικό πόλεμο της μαφίας.
Συλλήψεις και στην Ελλάδα
Στα μέσα Ιανουαρίου 2012 στον «Αστέρα Βουλιαγμένης» η ΕΛ.ΑΣ συνέλαβε τον γεωργιανό αρχιμαφιόζο Λάσα Σουσανασβίλι και τον Νταβίντ Μασανασβίλι, ο οποίος θεωρείται «εκτελεστής» της οργάνωσης και φέρεται να είχε εμπλακεί σε απόπειρα ανθρωποκτονίας στη Νίκαια της Γαλλίας.
Ο 51χρονος με το προσωνύμιο «χοντρός» θεωρείται ο μεγάλος αρχηγός της ρωσόφωνης μαφίας, τα μέλη της οποίας αποκαλούνται τιμητικά «Vory v Zakone» («Κλέφτες σύμφωνα με τον Νόμο»). Βρέθηκε στην ηγεσία της οργάνωσης μετά τη σύλληψη το 2006 στο Ντουμπάι του μέχρι τότε επικεφαλής Ζakhar Kalashov και την απόπειρα δολοφονίας τον Σεπτέμβριο του 2010 εναντίον του 74χρονου Ασλάν Ουσογιάν ή «παππού Χασάν» ο οποίος επίσης ηγείτο της οργάνωσης. Ο Σουσανασβίλι φέρεται επίσης να είχε παρευρεθεί σε συνάντηση 60 και πλέον «κλεφτών» Vory v Zakone στη Θεσσαλονίκη, τον Δεκέμβριο του 2010.