Κυριακή, 21 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Ισόβια στον κρεοπώλη για το μακελειό του Προφήτη Ηλία – Ένταση στα δικαστήρια!

ΦΩΤΟ από το CretaLive
ΦΩΤΟ από το CretaLive

Σε σήριαλ εξελίχθηκε η απόφαση του δικαστηρίου για την ποινή σε βάρος του 53χρονου κρεοπώλη, ο οποίος κρίθηκε νωρίτερα ομόφωνα ένοχος για τη δολοφονία του Πρίαμου Ξυδάκη και ένοχος κατά πλειοψηφία για την δολοφονία του Μανώλη Σταυρουλάκη.

Το δικαστήριο επέβαλε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης στον 53χρονο κρεοπώλη για την δολοφονία του Πρίαμου Ξυδάκη συν 8 έτη για τη δολοφονία του Μανώλη Σταυρουλάκη, την παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία και οπλοκατοχή αλλά και χρηματική ποινή της τάξεως των 4.000 ευρώ.
Ωστόσο, οι συνήγοροι υπεράσπισης είχαν την άποψη ότι δεν έπρεπε πέραν των ισόβιων δεσμών να επιβληθεί στον 53χρονο επιπλέον ποινή, κάτι που τελικά το δικαστήριο δεν έλαβε υπόψιν του.

Στον αδερφό του κρεοπώλη επιβλήθηκε 12 έτη για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του πατέρα Ξυδάκη συν 2 έτη για την παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία καθώς και χρηματική ποινή της τάξεως των 3.000 ευρώ.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η διαρκής στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του 53χρονου κρεοπώλη ενώ για τον αδερφό του αποφασίστηκε μόνο για δύο χρόνια στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων ενώ η έφεσή του έχει αναστάλλουσα δύναμη με την προϋπόθεση ότι κάθε αρχή του μήνα ο αδερφός του κρεοπώλη θα πρέπει να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα.

Ένταση στα δικαστήρια

Με την ανακοίνωση της απόφασης ότι η έφεση στον αδερφό του κρεοπώλη έχει αναστέλλουσα δύναμη, που σημαίνει ότι δεν οδηγείται αυτή την ώρα στην φυλακή, ξέσπασαν επεισόδια έξω από τα δικαστήρια της Νεάπολης. Οι συγγενείς που βρίσκονται εκεί από το πρωί άρχισαν να φωνάζουν “αίσχος” ενώ συγκεντρώθηκαν στο σημείο όπου είναι η κλούβα που θα μεταφέρει στην φυλακή τον 53χρονο κρεοπώλη.

Δεκάδες αστυνομικοί έσπευσαν να θωρακίσουν την κλούβα με τον κόσμο να πετάει μπουκάλια στους αστυνομικούς και την κλούβα βρίζοντας.

Αυτή την ώρα φαίνεται να έχουν ηρεμίσει τα πνεύματα με τους συγγενείς των θυμάτων όμως να μην έχουν σκοπό ν’ αποχωρήσουν μέχρι να δουν με τα μάτια τους τον 53χρονο να μπαίνει στη κλούβα και να οδηγείται στην φυλακή.

Κανένας δεν είναι ικανοποιημένος

Κανείς δεν φαίνεται να είναι ικανοποιημένος από την απόφαση της ποινής του δικαστηρίου για τον αδερφό του κρεοπώλη. Οι συγγενείς του θύματος θεωρούν ότι η απόφαση της έφεσης να έχει αναστέλλουσα δύναμη είναι άδικη. Μάλιστα, σε τοποθέτηση των συνηγόρων που έκανε λόγο ότι ο αδερφός του κρεοπώλη με τη δουλειά που κάνει συντηρεί όλη την οικογένεια και τα κοπέλια οι συγγενείς του θύματος απάντησαν “γιατί αυτός που σκοτώθηκε δεν είχε κοπέλια;”. Όπως φαίνεται όμως ούτε η πλευρά των συνηγόρων δεν είναι ικανοποιημένη καθώς μέσα στο δικαστήριο έγινε λόγος ότι από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε η δίκη οι συνήγοροι τελέστηκαν σε βάρος τους ποινικά αδικήματα από τους συγγενείς.

Ένοχος ομόφωνα…

Νωρίτερα, ένοχος, ομόφωνα, κρίθηκε ο 53χρονος κρεοπώλης για τη δολοφονία του Πρίαμου Ξυδάκη κι ένοχος κατά πλειοψηφία (6-1) για τη δολοφονία του Μανώλη Σταυρουλάκη “με ασυνείδητη αμέλεια”.
Μειοψήφησε ο πρόεδρος της έδρας, ο οποίος είχε την άποψη ότι έπρεπε να κριθεί ένοχος, όπως κατηγορείται.
Επίσης κρίθηκε ένοχος για παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία και κατοχή πυρομαχικών.

Ο ένας αδερφός του κρεοπώλη κρίθηκε ένοχος για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του πατέρα Ξυδάκη, κατά πλειοψηφία (5-2). Μειοψήφησε μια δικαστής κι ένας ένορκος που είχαν διαφορετική άποψη. Ένοχος, επίσης κατά πλειοψηφία, κρίθηκε για παράνομη οπλοφορία κυνηγετικού όπλου και οπλοχρησία.
Αθώος κρίθηκε ο τρίτος αδερφός, ο οποίος μετέφερε τον τραυματισμένο ανιψιό του στο Βενιζέλειο νοσοκομείο.

Στη συνέχεια και για περίπου δύο ώρες, οι συνήγοροι υπεράσπισης επιχειρηματολόγησαν, για να αναγνωριστούν στους δύο ελαφρυντικά.

Ειδικότερα, όπως διαβάζουμε στο CretaLive, ο συνήγορος του κρεωπόλη ζήτησε από το Δικαστήριο να αναγνωριστεί στον 53χρονο το ελαφρυντικό της “ανάρμοστης συμπεριφοράς λόγω άδικης πράξης από την πλευρά του θύματος”, ότι “διετέλεσε υπό την επίδραση σοβαρής απειλής” και ότι “παρασύρθηκε από οργή ή βίαιη θλίψη”

ΦΩΤΟ από το CretaLive

Ο δικηγόρος του αδερφού του ζήτησε να αναγνωριστεί στον πελάτη του το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου αλλά και αυτό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.
Επ’αυτών η εισαγγελέας επεσήμανε ότι το Δικαστήριο δέχτηκε πως το θύμα δεν πυροβόλησε αλλά κρατούσε λοστό, γεγονός που συνιστά “ανάρμοστη συμπεριφορά” -δέχτηκε δηλαδή αυτό το ελαφρυντικό για τον κρεωπόλη- ενώ ζήτησε να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά στον αδερφό του

ΦΩΤΟ από το CretaLive

Το Δικαστήριο ωστόσο αποφάσισε κατά πλειοψηφία 5-2 (μειοψήφισαν μια Δικαστής και ένας ένορκος) να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό για τον 53χρον και επίσης ομόφωνα να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά ούτε στον αδερφό του

“Το μακελειό του Προφήτη Ηλία” -όπως πέρασε στην ιστορία η υπόθεση- έγινε τον Ιούνιο του 2012, με τον 34χρονο Πρίαμο Ξυδάκη να πέφτει νεκρός από τις σφαίρες του κρεοπώλη. Νεκρός έπεσε ακόμα ένας άνδρας από σφαίρα που ξέφυγε ενώ “έσβησε” από καρδιακή προσβολή ο πατέρας του 34χρονου όταν έμαθε ότι ο γιος του είναι νεκρός

Η Εισαγγελέας πρότεινε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για τον κρεωπόλη σε ότι αφορά την κατηγορίας της ανθρωποκτονίας από πρόθεση του Πρίαμου Ξυδάκη και την ποινή των 5 ετών φυλάκιση για τη δολοφονία του Μ. Σταυρουλάκη. Παράλληλα ζήτησε να του επιβληθούν
3 χρόνια φυλάκιση και χρηματική ποινή 3.000 ευρώ για την παράνομη οπλοφορία
3 χρόνια φυλάκιση για παράνομη οπλοχρησία και
3 χρόνια φυλάκιση και χρηματική ποινή 3.000 ευρώ για την οπλοκατοχή

Για τον αδερφό του πρότεινε την επιβολή ποινής 12 χρόνων κάθειρξης για την απόπειρα σε βάρος του πατέρα Ξυδάκη , 4 χρόνια φυλάκιση και χρηματική ποινή 3.000 ευρώ για παράνομη οπλοφορία και 4 χρόνια φυλάκιση για παράνομη οπλοχρησία

Ένταση και παραλίγο συμπλοκή

Νωρίτερα, επικράτησαν ένταση, φωνές και… παραλίγο συμπλοκή, στο Δικαστήριο Νεάπολης εν αναμονή της ανακοίνωσης της απόφασης για την πολύκροτη υπόθεση της διπλής δολοφονίας στον Προφήτη Ηλία, με θύματα τον Πρίαμο Ξυδάκη και το Μανώλη Σταυρουλάκη.

Λίγο πριν τη μία, αστυνομικοί έφεραν στην αίθουσα τα τρία αδέρφια που κατηγορούνται για την υπόθεση, προκειμένου να ανέβει η έδρα και να ανακοινώσει την απόφαση, όταν μέλη των οικογενειών των θυμάτων (μόνο στενοί συγγενείς, στους οποίους είχε επιτραπεί η είσοδος) κινήθηκαν απειλητικά εναντίον των κατηγορουμένων. Ισχυρός αστυνομικός κλοιός συγκράτησε τους εξοργισμένους συγγενείς, ενώ οι τρεις κατηγορούμενοι φυγαδεύτηκαν… κακήν κακώς.

Στο μεταξύ και νωρίτερα, πριν ανοίξουν οι πόρτες του Δικαστικού Μεγάρου, επικρατούσε αναβρασμός, με τους χωριανούς να ζητούν “δις ισόβια” για τους κατηγορούμενους.

Διαβάστε ακόμα:

Κρήτη: Ανατροπή στη δίκη για το διπλό φονικό του Προφήτη Ηλία – Τι πρότεινε η εισαγγελέας!

Κρήτη: Ένταση και… λυγμοί στη δίκη για το διπλό μακελειό στον Προφήτη Ηλία – Αύριο συνεχίζεται η δίκη

Ηράκλειο: Η ώρα των απολογιών για το διπλό φονικό στον Προφήτη Ηλία!

Κρήτη: “Κονταροχτυπιούνται” οι δύο πλευρές στη δίκη του Προφήτη Ηλία

Η αλήθεια για το πιστόλι στο μακελειό του Προφήτη Ηλία – Τι κατέθεσε ο εμπειρογνώμονας

Κρήτη: Ένταση στη δίκη για το μακελειό του Προφήτη Ηλία

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε