Site icon NewsIT
12:02 | 24.04.18

Καταδίκες και απαλλαγές για την υπόθεση της ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης»

Καταδίκες και απαλλαγές για την υπόθεση της ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης»
Newsit Newsroom

Σε κάθερξη 16 ετών με αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση καταδικάστηκε σήμερα ο δημοσιογράφος και πρόεδρος της ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης», Κωνσταντίνος Τζεβελέκος. Η υπόθεση αφορά την επιχορήγηση από το ΥΠΕΞ αλλά και τη διαχείριση μεγάλων κονδυλίων , περίπου 9 εκατ. ευρώ, που εισέπραξε η ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» την περίοδο 2000­-2004 για να εξουδετερώσει ναρκοπέδια σε διάφορες ξένες χώρες και συγκεκριμένα στον Λίβανο, στο Ιράκ, στη Βοσνία­-Ερζεγοβίνη.

 

Το δικαστήριο απάλλαξε ομόφωνα από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε τον άλλοτε στενό συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου, πρέσβη της ΕΕ στο Κέρας της Αφρικής, Αλεξ Ρόντο.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας αθώωσε ομόφωνα τον Αλεξ Ρόντο καθώς αποδέχτηκε τον ισχυρισμό των συνηγόρων του Γ.Μαντζουράνη και Ι.Μαγκανιάρη πως αυτός υπέγραφε τελευταίος , αφού προηγουμένως ειχαν υπογράψει οι υφιστάμενοί του πρέσβεις, και εκείνος αποδεχόταν, καλόπιστα πως έπραταν σωστά το καθήκον τους. Επίσης, αποδέχτηκε ακόμα πως απουσίαζε διαρκώς στο εξωτερικό σε σημαντικές αποστολές  και δεν ειχε άμεση εποπτεία της υπηρεσίας. Για δύο περιπτώσεις το Δικαστήριο αποδέχθηκε πως η υπογραφή του Άλεξ Ρόντου πλαστογραφήθηκε.

Ταυτόχρονα, το Δικαστήριο απάλλαξε από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν 3 υπαλλήλους υπουργείων που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση.

Στην αντίπερα όχθη, το δικαστήριο καταδίκασε εκτός από τον δημοσιογραφο, πρόεδρο της ΜΚΟ Κωνσταντίνο Τζεβελέκο και τη συζυγό του Μαρία­-Αναστασία Μακρυνιώτη σε κάθεριξη 5 ετών. Επίσης, καταδίκασε τους  πρέσβεις Νικόλαο Τσαμαδό σε κάθειρξη 12 ετών και Νικόλαο Μπάζα σε κάθειρξη 14 ετών.

Το δικαστήριο αναγνώρισε σε όλους τους καταδικασθέντες τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, ενω οι ποινές τους επιβλήθηκαν με αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι το Εφετείο. Στον δημοσιογράφο, επικεφαλής της ΜΚΟ, επιβλήθηκαν οι όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης σε Αστυνομικό Τμήμα.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, η ΜΚΟ όφειλε να συμμετέχει σε ποσοστό 25% στα προγράμματα (συνεισφέροντας τουλάχιστον κατά 15% σε είδος ή χρήμα από δικές της πηγές ή και τρίτες, όπως από χορηγίες και δωρεές), επιχείρησε να συγκαλύψει με «τρικ» την ελάχιστη συμμετοχή της. Ετσι εμφάνιζε τους ξένους εργαζόμενους σε προγράμματα αποναρκοθέτησης (ναρκαλιευτές κ.λπ.) ότι επέστρεφαν στη ΜΚΟ το 20­-30% των αποδοχών τους ως δωρεά χωρίς να καταχωρούνται τα ποσά αυτά στα βιβλία, αλλά συναθροίζονταν στο ποσοστό της δικής της συμμετοχής, ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχιση της χρηματοδότησης. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι κάποια ποσά κατέληξαν σε πληρωμή σούπερ μάρκετ, εστιατορίων, πάρκινγκ IX. Παράλληλα, διαπιστώθηκε απουσία ελέγχου απο την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας ­ (ΥΔΑΣ) του ΥΠΕΞ.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version