Τετάρτη, 11 Σεπτ.
25oC Αθήνα

Κρήτη: 1,3 οι τόνοι του χασίς στο πλοίο από τη Συρία – Εικόνες από την επιχείρηση

Κρήτη πλοίο χασίς

Η “σοκολάτα” ήταν… πολλή. Και έφυγε από τη Συρία για να φτάσει στην Ισπανία. Μόνο που έξω από την Κρήτη “έπεσε” σε… μπλόκο! Μια ακόμη επιτυχία από το Λιμενικό: άνδρες του εντόπισαν και κατάσχεσαν 1,3 τόνους χασίς, κρυμμένους μέσα σε αλιευτικό σκάφος.

Ούτε μια ούτε δυο αλλά τρεις μέρες διήρκεσε η επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος μέχρι που το Σάββατο (03.03.2018) βατραχάνθρωποι έκαναν ρεσάλτο στο πλοίο. Όλα έγιναν στην Κρήτη, 40 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Ιεράπετρας και καταγράφηκαν καρέ καρέ από ένα εντυπωσιακό video.

Στο πλοίο βρέθηκαν καλά κρυμμένοι 1,3 τόνοι χασίς. Αξίας; Σχεδόν 15 εκατομμυρίων ευρώ!

Δείτε το ρεσάλτο των βατραχανθρώπων του λιμενικού

Η “σοκολάτα” ήταν καλά κρυμμένη στο σκάφος. Η επιχείρηση έγινε το πρωί του Σαββάτου, ύστερα από τρεις μέρες… παρακολούθησης.

Το χρονικό πριν το… ρεσάλτο

Την 1η Μαρτίου έφτασαν στη Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού πληροφορίες από την Υπηρεσία Γαλλικών Τελωνείων. Ανέφεραν την ύπαρξη ύποπτου σκάφους που έπλεε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης, το οποίο ενδεχόμενα μετέφερε παράνομο φορτίο.

Άμεσα οργανώθηκε και ξεκίνησε συντονισμένη επιχείρηση με τη συμμετοχή δύο Πλοίων Ανοικτής Θαλάσσης, με επιβαίνοντες βατραχανθρώπους της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών, δύο περιπολικών σκαφών του Λιμενικού Κρήτης, αεροσκάφους του Λιμενικού καθώς και Λετονικού αεροσκάφους της δύναμης Frontex.

Τις πρωινές ώρες της Παρασκευής (02.03.2018) εντοπίστηκε αρχικά περίπου 60 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Κρήτης, από το αεροσκάφος της Frontex, το αλιευτικό σκάφος CELINE STAR. Το πλοίο ακινητοποιήθηκε από το ΠΑΘ 060 και από ομάδα βατραχανθρώπων της ΜΥΑ, που στη συνέχεια πραγματοποίησαν ρεσάλτο στο αλιευτικό.

Το πλοίο με τα ναρκωτικά επιχείρησε να διαφύγει και ο καπετάνιος του αύξησε την ταχύτητα, αλλά δεν τα κατάφερε.

Το… βαπόρι από τη Συρία

Το αλιευτικό είχε αποπλεύσει από τη Λαττάκεια Συρίας με προορισμό πιθανότατα Ευρωπαϊκό λιμάνι.

Κατά δήλωση του πληρώματος ο σκοπός του πλοίου ήταν το… ψάρεμα. Αλλά τους έλειπε κάτι πολύ σημαντικό: αλιευτικός εξοπλισμός, όπως διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια του ελέγχου.

Μετά το ρεσάλτο, το αλιευτικό οδηγήθηκε συνοδεία των περιπολικών σκαφών του Λιμενικού στην Ιεράπετρα για να γίνουν οι έλεγχοι.

Η “σοκολάτα”

Με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων του Λιμενικού, της Αστυνομίας, της Λιμενικής Αρχής Ιεράπετρας και κλιμακίου της Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού, ήρθε και η αποκάλυψη.

Μέχρι στιγμής, μέσα στο πλοίο έχει εντοπιστεί ποσότητα 1,3 περίπου τόνων κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα) αξίας περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ. Η οποία, φυσικά, κατασχέθηκε μαζί με το σκάφος.

Έχουν συλληφθεί και τα τέσσερα μέλη του πληρώματος, υπήκοοι Συρίας. Ο έλεγχος συνεχίζεται…

Συγχαρητήρια

Πρόκειται για μια νέα επιτυχία του Λιμενικού. Κατά τις τελευταίες επιχειρήσεις έχει κατασχεθεί συνδυαστικά ποσότητα ναρκωτικών μεγαλύτερη των 14 τόνων.

Ο Γενικός Διευθυντής των Γαλλικών Τελωνείων εξέφρασε προς το Λιμενικό Σώμα τα συγχαρητήρια του για την υποδειγματική συνεργασία και τις συνεχείς επιτυχίες.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο υφυπουργός Νεκτάριος  Σαντορινιός μόλις πληροφορήθηκαν την νέα μεγάλη επιτυχία του Λιμενικού στην δίωξη των οργανωμένων μορφών εγκληματικότητας εξέφρασαν τα συγχαρητήρια τους προς τον Αρχηγό και το στελεχιακό δυναμικό που συμμετείχε στη επιχείρηση.

Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Ιεράπετρας.

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις