Τετάρτη, 27 Νοε.
10oC Αθήνα

Κρήτη: “Κατάμαυρη” εργασία αξίας… 1,5 εκατομμυρίου ευρώ!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ζει και αναπνέει η μαύρη εργασία στην Κρήτη, αφού οι εργοδότες δεν φαίνεται να βάζουν μυαλό και έχουν ανθρώπους να εργάζονται στις επιχειρήσεις τους χωρίς να φαίνονται… πουθενά.

Αυτό επιβεβαιώνεται και με τα νέα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον μήνα Ιούνιο, μετά τους ελέγχους που πραγματοποίησαν οι αρμόδιοι φορείς στην Κρήτη.

Μόνο τον Ιούνιο, λοιπόν, οι παράνομοι επιχειρηματίες θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά 1,5 εκατομμύρια ευρώ από τα πρόστιμα που έχουν έως τώρα επιβληθεί.

Τί λένε τα στοιχεία – “Πρωταθλητές” στα Χανιά

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες Πέμπτη, κατά τον μήνα Ιούνιο του 2014 στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων έγιναν έλεγχοι σε 144 επιχειρήσεις με 379 εργαζομένους και βρέθηκαν αδήλωτοι οι 41 (ποσοστό 10,82% αδήλωτων εργαζομένων σε σχέση με το σύνολο των εργαζομένων).

Στη δεύτερη θέση της… παρανομίας το Ρέθυμνο, στο οποίο έγινε έλεγχος σε 109 επιχειρήσεις με 855 εργαζομένους και βρέθηκαν αδήλωτοι οι 3 (ποσοστό 0,35%)

Στο Ηράκλειο έγινε έλεγχος σε 98 επιχειρήσεις με 309 εργαζομένους και βρέθηκαν αδήλωτοι οι 29 (ποσοστό 9,39%), ενώ στο Λασίθι έγινε έλεγχος σε 96 επιχειρήσεις με 1.050 εργαζομένους και βρέθηκαν 37 αδήλωτοι (ποσοστό 3,52%).

Σε επίπεδο Κρήτης, κατά τον Ιούνιο έγινε έλεγχος σε 47 επιχειρήσεις και οι 101 βρέθηκε να έχουν αδήλωτου εργαζομένους ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ανέρχονται στο 1.428.704 ευρώ

Σε όλη την Κρήτη, από τις 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως 30 Ιουνίου 2014 έγινε έλεγχος σε 1.678 εργαζομένους και βρέθηκαν 179 με αδήλωτους (ποσοστό 10,67%). Τα δε πρόστιμα που επιβλήθηκαν φτάνουν τα 2.739.791 ευρώ.

Οι έλεγχοι διενεργούνται από την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ και από μικτά κλιμάκια Επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων και Επιθεωρητών Ασφάλειας & Υγείας της Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε.

Πού γίνονται οι έλεγχοι

Οι έλεγχοι που πραγματοποιούν οι Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε. είναι κυρίως δειγματοληπτικοί σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, ενώ οι έλεγχοι που διενεργούνται από κλιμάκια αποτελούμενα από υπαλλήλους της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης ΕΥΠΕΑ του Ι.Κ.Α, είναι στοχευμένοι στους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που με βάση όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά αδήλωτης εργασίας, όπως:

Επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια-ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες μπαρ, κέντρα διασκέδασης), Βιοτεχνικά Πάρκα, Βιομηχανικές ζώνες, Κομμωτήρια, Πρατήρια Βενζίνης, Συνεργεία Αυτοκινήτων, Μεταφορικές Επιχειρήσεις, Λιανικό εμπόριο, Καθαριότητα, Κατασκευές, Φιλοξενία, Υπηρεσίες ασφαλείας (Security), Επιχειρήσεις Φασόν.

Τί λέει ο Βρούτσης

Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, σε δήλωσή του σημείωσε ότι σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο της εφαρμογής του επιχειρησιακού σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» με τον νέο ενοποιημένο και εντατικό τρόπο ελέγχου της αδήλωτης εργασίας για το μήνα Ιούνιο 2014, ελέγχθηκαν 2.816 επιχειρήσεις και σε σύνολο 16.059 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 769, δηλαδή το 4,79% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που ελέγχθηκαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

“Σκούπα” της αστυνομίας για παραεμπόριο σε Ηλεία κι Αιτωλοακαρνανία

Ανησυχία για το ρωσικό stop στα ελληνικά φρούτα – Οι εκκλήσεις των παραγωγών στην κυβέρνηση

Διαδήλωση στις Σκουριές ενάντια στα μεταλλεία Χρυσού

Χωρίς νερό το κέντρο της Θεσσαλονίκης στις 6 Αυγούστου – Σε ποιές περιοχές θα διακοπεί η ύδρευση

Ειδήσεις από κάθε γωνιά της χώρας στη σελίδα “Τοπικά Νέα” του Newsit

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε