Στις αίθουσες των δικαστηρίων δίνεται η συνέχεια της υπόθεσης πλαστών ενσήμων που ξέσπασε πριν από περίπου τρία χρόνια στην Ξάνθη και αφορούσε πρώην εργαζομένους των Συνεταιριστικών Εργοστασίων της περιοχής, με τις "καμπάνες" να πέφτουν βροχή.
Η υπόθεση ήρθε στο φως μετά από έλεγχο στις αρχές του 2011 στο υποκατάστημα του ΙΚΑ Ξάνθης,
όταν και διαπιστώθηκαν περιπτώσεις ασφαλισμένων που επιχείρησαν να βγουν στη σύνταξη με πλαστά ένσημα. Πιο συγκεκριμένα, εργαζόμενοι των πρώην Συνεταιριστικών Εργοστασίων εμφάνισαν πλασματικό χρόνο ασφάλισης, κάτι που έγινε αντιληπτό από τον έλεγχο που διενήργησε το ΙΚΑ.
Αμέσως μετά τον έλεγχο οι υποθέσεις παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη καθώς υποβλήθηκαν σχετικές μηνύσεις από πλευράς του ΙΚΑ.
Σε έγγραφη απάντηση του ΙΚΑ προς το ThrakiToday.com, δίνονται πληροφορίες γύρω από τη συγκεκριμένη υπόθεση και επισημαίνεται πως έχουν τελεσιδικήσει 23 περιπτώσεις και έχουν καταλογιστεί 253.613, 35 ευρώ.
Μέχρι στιγμής σε 89 περιπτώσεις έχει εκδοθεί απόφαση ακύρωσής τους, ενώ άλλες 17 βρίσκονται ακόμη υπό εξέταση.
Σε έγγραφο του ΙΚΑ προς το ThrakiToday.com επισημαίνονται τα κάτωθι γύρω από την υπόθεση:
Υπήρχε ευνοϊκή διάταξη (καταργήθηκε στις 31/12/2010) του καταστατικού του τέως ΤΣΕΑΠΣΓΟ, στο οποίο ασφαλίζονται οι απασχολούμενοι στις Συνεταιριστικές Οργανώσεις, η οποία όριζε ότι «δικαίωμα σύνταξης έχει κάθε ασφαλισμένος/η εάν απολυθεί της υπηρεσίας λόγω κατάργησης θέσεως ή εξ΄ άλλων λόγων μη οφειλόμενων σε υπαιτιότητά του, μετά τη συμπλήρωση του 45ου έτους της ηλικίας του και 25 ετή συντάξιμη υπηρεσία» Με την προνομιακή αυτή διάταξη συνταξιοδοτήθηκε το μεγαλύτερο ποσοστό των ασφαλισμένων του τέως Ταμείου.
Οι ασφαλισμένοι που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του τέως ΤΣΕΑΠΣΓΟ, συνυποβάλλουν και υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν.1599/86 με την οποία δήλωναν το συνολικό χρόνο ασφάλισής τους προκειμένου να δικαιωθούν προσωρινής σύνταξης.
Μετά από σχετικούς ελέγχους που έγιναν στο Υποκ/μα Ξάνθης στις αρχές του 2011 διαπιστώθηκε ότι ορισμένοι ασφαλισμένοι είτε δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους διότι τους έλειπε αριθμός ημερών ασφάλισης, είτε επεδίωκαν να θεμελιώσουν ευνοϊκότερο συνταξιοδοτικό δικαίωμα, είτε να προσαυξήσουν το ποσό της σύνταξής τους με επιπλέον ημέρες ασφάλισης.
Κατέθεσαν Υ.Δ. με πλασματικό αριθμό ενσήμων και προσκόμισαν ένσημα μη ανταποκρινόμενα σε πραγματική απασχόληση.
Μέχρι στιγμής:
• σε 89 περιπτώσεις εκδόθηκε απόφαση ακύρωσης χρόνου ασφάλισης.
• σε 14 περιπτώσεις οι εικονικές ημέρες ασφάλισης δεν επηρέασαν την απονεμηθείσα σύνταξη και δεν προέκυψαν οφειλές.
• 17 περιπτώσεις βρίσκονται ακόμα υπό έρευνα.
Σε όλες τις περιπτώσεις έγινε άμεσα αναστολή καταβολής των συντάξεων και έχουν κατατεθεί μηνυτήριες αναφορές και ασκούνται διώξεις για απάτη και υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης.
Για όσες αποφάσεις ακύρωσης έγιναν προσφυγές στην Τ.Δ.Ε., εκδόθηκαν απορριπτικές αποφάσεις. Όπως είχαν δικαίωμα, οι περισσότεροι προσέφυγαν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο.
Έχουν τελεσιδικήσει 23 περιπτώσεις και έχουν καταλογιστεί 253.613,35 €.
Έχουν καταβληθεί 147.621 €.
Εφόσον τελεσιδικήσουν, θα κινηθεί η διαδικασία καταλογισμού των αχρεωστήτων καταβληθεισών συντάξεων σε 52 ακόμα περιπτώσεις.
Στα ποινικά δικαστήρια:
– Έχουν καταδικαστεί 13 περιπτώσεις με ποινή από 6 μήνες – 2,5 χρόνια
– Έχουν αθωωθεί 3 περιπτώσεις που τα εικονικά ένσημα δεν επηρέαζαν τη σύνταξή τους. (Δεν είχε συμπεριληφθεί ο «εικονικός» χρόνος ασφάλισης στην Υ.Δ. για την προσωρινή σύνταξη – κρίθηκε από τη δικαστική απόφαση ότι δεν υπήρχε δόλος).
Διαβάστε ακόμα:
Μια 30χρονη Ουκρανή μεταφέρει το κλίμα που επικρατεί στη χώρα της
Επίσκεψη του Εφραίμ στην Κρήτη κάτω από άκρα μυστικότητα – ΦΩΤΟ
Κρήτη: Τρίχρονο παιδί κινδυνεύει να χάσει το φως του από το… κλεισιμο του ΕΟΠΥΥ
“Μυρίζει” μπαρούτι πάλι στις Σκουριές! Τρεις τραυματίες και δύο συλλήψεις γυναικών – ΦΩΤΟ