Site icon NewsIT
21:39 | 11.05.16

Κύκλωμα “πυραμίδα”: Γνωστός εφοπλιστής επένδυσε με τη μητέρα του μεγάλα χρηματικά ποσά

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Newsit Newsroom

Γνωστός εφοπλιστής που είναι κατηγορούμενος για άλλες υποθέσεις, είναι μεταξύ των θυμάτων του κυκλώματος που εξαπατούσε επενδυτές, το οποίο, όπως προκύπτει από το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί για την μεγάλη διεθνή υπόθεση, οργανώθηκε και δρούσε επί σχεδόν μία δεκαετία από έναν χρηματιστή-διαχειριστή κεφαλαίων και έναν εμφανιζόμενο ως ιδρυτή σειράς επενδυτικών εταιριών, επίτιμο πρόξενο Ουκρανίας στην Κρήτη.

Ο εφοπλιστής φέρεται να επένδυσε μαζί με την μητέρα του μεγάλα χρηματικά ποσά, που τελικά του προκάλεσαν ζημιά περίπου 81 εκατομμύρια δολαρίων.

Η μεγάλη υπόθεση εξαπάτησης επενδυτών, που απασχόλησε πριν μήνες και τις ουκρανικές αρχές, φαίνεται να έχει ακόμη αδιευκρίνιστες πτυχές, που καλείται να φωτίσει με την έρευνά της η 10η τακτική ανακρίτρια στην οποία χρεώθηκε η ογκώδης δικογραφία.

Στα κατηγορητήρια που συντάχθηκαν σε βάρος των δύο φερόμενων ως «εγκεφάλων» του κυκλώματος, αναφέρεται πως η δράση τους ξεκίνησε «τουλάχιστον από το έτος 2005 έως το Μάιο του 2015». Σύμφωνα με την δικογραφία, οι δύο κατηγορούμενοι καλούνται να λογοδοτήσουν για βαριά αδικήματα με κυρίαρχο αυτό της εγκληματικής οργάνωσης: «Συγκροτήσατε και διευθύνατε από κοινού ομάδα με δομημένη και διαρκή δράση με συγκεκριμένη κατανομή εγκληματικών ρόλων – αναφέρεται στο κατηγορητήριο – και στην οποία εντάχθηκαν ως μέλη οι λοιποί συγκατηγορούμενοί σας, και η οποία επιδιώκει την διάπραξη κακουργημάτων».
Ο επίτιμος πρόξενος καλείται να αντικρούσει ενώπιον της ανακρίτριας, στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, «περί το 2009 εισήλθε ως μέλος και ανέλαβε τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, επιδιώκοντας τη διάπραξη της κακουργηματικής απάτης, ήτοι προβαίνoντας σε σύσταση πολύπλοκων εταιρικών σχημάτων, τα οποία υποτίθεται ότι δραστηριοποιούντο επενδυτικά στην αγορά συναλλάγματος αγοράς – FOREX, εκτός χρηματιστηρίου σε παράγωγα CFDs.»
Βάσει του κατηγορητηρίου, για τους δύο κατηγορούμενους «τα εταιρικά αυτά σχήματα διοικούνταν και ελέγχονταν,είτε απευθείας από τους κατηγορουμένους, είτε μέσω εξωχώριων εταιρικών συμπλεγμάτων, πίσω από τα οποία υποκρύπτονταν οι ίδιοι».

Στην δικογραφία αναφέρεται επίσης πως οι δύο πρωταγωνιστές, «προσέγγιζαν στο πλαίσιο λειτουργίας των επενδυτικών δομών διάφορα άτομα-επενδυτές, και επικαλούμενοι τις εξειδικευμένες χρηματοοικονομικές γνώσεις και τους ακαδημαϊκούς τίτλους του χρηματιστή, ο οποίος παρουσιαζόταν ως «ειδήμων» στις αγοραπωλησίες συναλλάγματος και ισχυριζόταν ότι είχε εφεύρει μια παγκοσμίως πρωτοποριακή και τεχνικά προηγμένη μεθοδολογία ανάλυσης της αγοράς, που προέβλεπε την ανθρώπινη συμπεριφορά, οι κατηγορούμενοι τους έπειθαν να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά στις εκάστοτε δομές που είχαν συστήσει για το σκοπό αυτό, υποσχόμενοι μεγάλα κέρδη και αποδόσεις που ξεπερνούσαν το 3% μηνιαίως. Προκειμένου να τους πείσουν έτι περισσότερο, απέστελναν μηνιαία ενημερωτικά σημειώματα προς τους επενδυτές, σύμφωνα με τα οποία δήθεν, η επένδυση τους έβαινε κερδοφόρα συνεχώς».
Στην δικογραφία αναφέρεται επίσης πως η διαχείριση των επενδυόμενων κεφαλαίων γινόταν συγκεντρωτικά για όλους τους επενδυτές από τον χρηματιστή, ο οποίος βάσει των συμβάσεων, είχε οριστεί ως διαχειριστής τους. Ο ρόλος του πρόξενου σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ήταν να προσεγγίζει Ουκρανούς επιχειρηματίες (λόγω της επιχειρηματικής του δραστηριότητας στη συγκεκριμένη χώρα) αλλά και επιχειρηματίες γενικότερα από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, λειτουργώντας ως «πελαταγωγός», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κατηγορητήριο.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα καταλογίζονται στον πρόξενο, στο πλαίσιο του όλου εγχειρήματος εξαπάτησης «ήταν η μεσολάβηση προκειμένου να απονεμηθεί στον χρηματιστή ο τίτλος του «ανθρώπου της χρονιάς» στην Ουκρανία και αφετέρου να ανακηρυχθεί επίτιμος καθηγητής του κρατικού οικονομικού Πανεπιστημίου του Κιέβου». Μάλιστα, όπως καταλογίζεται στον πρόξενο, οι τίτλοι, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ίδιου, προορίζονταν για αυτόν λόγω της θέσης του ως επίτιμου προξένου της Ουκρανίας στην Ελλάδα με έδρα της Κρήτη, τους οποίους όμως αποποιήθηκε προκειμένου να απονεμηθούν στον συγκατηγορούμενο του.
Τα μέλη της Οργάνωσης, φέρονται να «ξέπλεναν» τα χρήματα μέσω πρακτορείων ΟΠΑΠ, ώστε να φαίνονται ως κέρδη τυχερών παιχνιδιών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version