Για πρώτη φορά από την έναρξη της δίκης ο πατέρας της Άννυ, Στάνισλαβ Μπακαρτζίεβ, έλαβε το λόγο αμέσως μετά την ολοκλήρωση των καταθέσεων του ειδικού επιστήμονα της ΕΛΑΣ και του ιατροδικαστή Νίκου Καρακούκη. Ο “Σάββας” υποστήριξε ενώπιον δικαστών και ενόρκων πως η Άννυ είχε χτυπήσει στο μπάνιο και πως από εκεί προέρχονται τα αίματα που εντοπίστηκαν στο διαμέρισμα.“Όταν το παιδί μπήκε στο μπάνιο έπεσε και ράγισε τη μύτη του και από εκεί είναι τα αίματα…” ανέφερε μόνο.
Εν συνεχεία η δίκη συνεχίστηκε με την κατάθεση των ειδικών πραγματογνωμόνων-ψυχιάτρων οι οποίοι εξέτασαν τον κατηγορούμενο με παραγγελία της ανακρίτριας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ως έναν άνθρωπο που ουσιαστικά δεν έχει μετανιώσει για τις πράξεις του αν και υποστηρίζει το αντίθετο περιέγραψε τον Στάνισλαβ Μπακαρτζίεβ ο ειδικός πραγματογνώμονας, Ματθαίος Εξάρχου, ενώ πάγωσε το ακροατήριο όταν μετέφερε την εκδοχή του πατέρα για τα κίνητρα που τον οδήγησαν στον τεμαχισμό του σπλάχνου του.
Ο μάρτυρας ανέφερε πως ο 28χρονος παρουσίαζε έντονη επιθετικότητα απέναντι στη σύντροφο του, ενώ, τόνισε πως ο κατηγορούμενος ισχυρίζεται ότι αγαπούσε και φρόντιζε την Άννυ. «Ο ίδιος λέει ότι το πρόσεχε το παιδί και το έβαζε σε άλλο χώρο ότι έκαναν ναρκωτικά, εξ´ επαγωγης προκύπτει ότι δεν ισχύει αυτό και πως καθόλου δεν φρόντιζε το παιδί…», ανάφερε ο μάρτυρας.
Ο πραγματογνώμονας σκιαγράφησε το προφίλ του κατηγορουμένου υποστηρίζοντας πως παρουσιάζει έλλειψη μεταμέλειας, ενώ, την ίδια στιγμή εκλογικεύει το γεγονός ότι έχει βλάψει άλλους. «Σε μένα παραδέχθηκε τον τεμαχισμό. Είπε ότι το έκανε, πως ακολουθησε τις συμβουλές του συγκατηγορουμένου του (σσ Νικολάι) προκειμένου να μη βρεθεί το πτώμα γιατί είχε ανοιχτούς λογαριασμούς με την αστυνομία και δεύτερον γιατί φοβόταν τη γυναίκα του. Ο ίδιος μου είπε ότι μετάνιωσε για την πράξη του αλλά δεν είχε σοβαρότητα αυτό που μου είπε».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όπως ανέφερε στο δικαστήριο ο ψυχιάτρος, ο πατέρας της Άννυ τα τρία τελευταία χρόνια ήταν χρήστης ναρκωτικών ουσιών «αλλά ήταν μια ήπια τοξικομανία, έκανε καθημερινά με 5 γραμμαρια ηρωίνης». Ο κ. Έξαρχος ανέφερε ότι ο 28χρονος Στανισλάβ Μπακαρτζιεφ πρόσεχε την κόρη του και παρέθεσε ως παράδειγμα το γεγονός ότι – όπως του είπε ο κατηγορούμενος – όταν έπαιρνε ηρωίνη μετέφερε το παιδί σε άλλο σε άλλο χώρο για να το προστατεύσει.
Πρόεδρος: Είναι αυτό στοιχείο ένδειξης αγάπης; Ενδειξη αγάπης θα ήταν να μην κάνει την ηρωίνη μέσα στο σπίτι….
Μάρτυρας: Με βάση το χαρακτήρα του ναι, είχε κάποιο βαθμό ενδιαφέροντος σύμφωνα πάντα με αυτά που είπε.
Πρόεδρος: Να επιμείνουε λίγο στο βίαιο χαρακτήρα του …Θα μπορούσε εν δυνάμει να βιαιοπραγήσει σε οποιοδήποτε;
Μάρτυρας: Αυτοί οι χαρακτήρες θα μπορούσαν…
Πρόεδρος: Θα μπορύσε για ασήμαντη αφορμή να φτάσει στο φόνο;
Μάρτυρας: Σπάνια αυτοί οι άνθρωποι φτάνουν στον φόνο. Όπως αναφέρεται μάλιστα στη διεθνή βιοβλιογραφία έχουν πολύ καλή λεκτική επικοινωνία. Μπορούν εύκολα να πείσουν κάποιον άλλο να κάνει άνομες πράξεις…
Πρόεδρος: Από ψυχιατρικής άποψης υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή του παιδιού από τη στιγμη που έμεινε με τον πατέρα του;
Μάρτυρας: Όχι δεν υπήρχε. Θα μπορούσε να προσέχει το παιδί του, έστω και για λίγο. Εδώ έχουμε τοξικομανείς που προσέχουν τα παιδιά τους. Αυτοί οι χαρακτήρες δεν νομίζω ότι μπορούν να επιτεθουν σε παιδιά και μάλιστα δικά τους. Θα μπορούσαν να επιτεθούν σε ένήλικες ….
Πρόεδρος: Στη συζύγο πως επιτέθηκε;
Μάρτυρας: Με τη σύζυγο θα μπορούσε να έχει άλλες διαφορες, σεξουαλικές, οικονομικές…
Πρόεδρος: Πως εξηγείται ο τεμαχισμός από ψυχιατρικής απόψεως, τον οποίο έχει ομολογήσει και ο ίδιος ο κατηγορούμενος;
Μάρτυρας: Δεν υπάρχει βιβλιογραφία γι’ αυτό το πράγμα… στη κατάταξη των ψυχικών νόσων.
Πρόεδρος: Άρα δεν θεωρείται ότι υπάρχει ψυχική νόσος, όταν κάποιος πάει να τεμαχίσει το παιδί του…
Μάρτυρας: Όχι
Πρόεδρος: Μετα τον τεμαχισμό πήγε και πούλησε παιχνίδι του παιδιού του. Μπορείτε να σκιαγραφήσετε το προφίλ του κατηγορουμένου με βάση αυτό;
Μάρτυρας: Την έχω σκιαγραφήσει δεν αλλάζει η άποψή μου από αυτό το στοιχείο.
Εισαγγελέας: Πως σας είπε ότι το παιδί πέθανε;
Μάρτυρας: Μου είπε ότι ο Νικολάι του είπε ότι το παιδί δεν είχε σφυγμό.
Εισαγγελέας: Είπατε ότι ο κατηγορούμενος δεν έχει το προφίλ ανθρώπου που θα έκανε κακό στο παιδί του… Το προφίλ ανθρώπου όμως που θα τεμάχιζε…δεν είναι λίγο αντιφατικό όλο αυτό;
Μάρτυρας: Τι να πω; Ήθελε να εξαφανίσει τα στοιχεία. Στη παγκόσμια ψυχιατρική κατάσταση ψυχικών νόσων δεν υπάρχει κάτι που να λέει πως όποιος τεμαχίσει το παιδί του πάσχει από αυτό…Είναι κάτι άλλο. Έχει στο μυαλό του κάποιος ένα σχέδιο, θα κάνω αυτό για να μην πάθω εγω κάτι.
Η περιγραφή που έδωσε στο δικαστήριο ο μάρτυρας σχετικά το πως ο κατηγορούμενος του εξιστόρησε το αποτρόπαιο περιστατικό (αναφέροντας πως πιστεύει κατά 90% είναι αληθινή αυτή η εκδοχή) σόκαρε ενώ ο κ. Εξάρχου έκανε λόγο για “απύθμενη σκληρότητα”.
«Μου είπε ότι τον φώναξε ο Νικολάι και του είπε ότι το παιδί δεν αναπνέει και δεν έχει σφυγμό και εκεί τον ρώτησα εγώ γιατί δεν φώναξε το ΕΚΑΒ και μετά μου είπε ότι ο Νικολάι του είπε ότι έχεις προβλήματα και θα μπλέξεις και μετά αποφάσισε αυτό που αποφάσισε… Τον ρώτησα γιατί; Γιατί δεν το πήρε με μια κουβέρτα, ένα σεντόνι να πάει να το θάψει αλλά προτίμησε να το τεμαχίσει και μου απάντησε ότι το παιδί ήταν βαρύ…», ανέφερε ο μάρτυρας, σοκάροντας το ακροατήριο.
Ο ψυχίατρος είπε πως ο κατηγορούμενος φοβόταν την αστυνομία αλλά και να μην μάθει η μητέρα πως το παιδί πέθανε καθώς εξαρτιόταν οικονομικά από εκείνη τα τελευταία χρόνια και φοβόταν μην τον εγκατάλειψει.
Για μία “ψυχοπαθολογική προσωπικότητα” η οποία όμως δεν έχει έλλειψη καταλογισμού, έκανε λόγο ο ψυχίατρος-πραγματογνώμονας, Γιάννης Πάπαδάτος στην κατάθεση του, προσθέτοντας πως : «μπορεί να κλέψει, να πει ψέματα και να κάνει άλλες παράνομες πράξεις» και πρόσθεσε πως πρόκειται για ένα άτομο που έχει μια δομή παραβατικότητας.
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του ψυχιάτρου πως ο πατέρας της Άννυ κάτι κρύβει σχετικά με τις συνθήκες θανάτου της μικρής.
«Θεωρώ ότι κάτι έγινε που δεν μας το λέει. Πιστεύω ότι είναι περιστασιακός χρήστης και εκείνη την περίοδο έκανε χρήση, κάτι που σε ένα βαθμό μείωσε την κρίση του, και σε συνδυασμό με το γεγονός πως θέλει να ξεπερνάει τα όρια, έγινε αυτό που έγινε», ανάφερε ο δικαστικός πραγματογνώμονας.
Ο μάρτυρας περιέγραψε: «Την ώρα που είδε τον κατηγορούμενο στην Κέρκυρα θα έλεγα ότι είναι ένας φυσιολογικός άνθρωπος σε σχέση με ναρκωτικά αλλά από το ιστορικό του προέκυπτε πως είναι χρήστης. Προς το τέλος έκανε περισσότερο ηρωίνη. Βέβαια και ναρκωτικά να πάρεις θυμάσαι τις πράξεις σου…Έχει αντιφάσεις με τις ίδιες καταθέσεις του…», ανέφερε ο κ. Παπαδάτος.
Ο ψυχίατρος τόνισε πως ο κατηγορούμενος : «Ήταν απόλυτα σιωπηλός με συνθήκες του θανάτου. Τον ρωτησα τι σκέφτηκε όταν είδε το πτώμα και μου απάντησε ότι δεν θυμάται. Μου είπε ότι το είδε το πρωί νεκρό και φώναξε τον Νικολάι και εκεινος το κοίταξε το παιδί και ειπε ότι είναι νεκρή…»
Πρόεδρος : Διαπιστωσατε ότι ως χαρακτήρας ήταν βίαιος;
Μάρτυρας : Είχε απόλυτη επικοινωνία μαζί μου, καταλάβαινε τι του έλεγα, καταλάβαινα τι μου απαντούσε
Πρόεδρος : Αν σας ρωτούσαν τότε αν μπορούσε να κάνει κακό στην κόρη του, τι θα απαντούσατε;
Μάρτυρας : Έχει παραπάνω πιθανότητες από μέσο άνθρωπο αλλά ξέρει τι κάνει
Ο ψυχίατρος πάντως ανέφερε πως «η μητέρα δεν ευθύνεται σε τίποτα είναι το θύμα της ιστορίας, αυτή πήγε στο Χαμόγελο του Παιδιού και είμαστε εδώ σήμερα».
Ο πραγματογνώμονας πάντως εμφανίστηκε πεπεισμένος πως το έγκλημα δεν ήταν προμελετημένο. «Δεν πιστεύω πως ο Σάββας είχε προμελετήσει το έγκλημα. Πιστεύω πως κάτι έγινε και δεν μας το λένε. Δεν είναι η προσωπικότητα που θα έκανε κατι τέτοιο ….», κατέθεσε ο ψυχίατρος Γιάννης Παπαδάτος.
Πρόεδρος: Που πάρει το μυαλό σας;
Μάρτυρας: Ποιος μπορεί να ξέρει…Ίσως κάτι σεξουαλικού τύπου , κάτι που κρύβεται. .. Αυτό είναι προσωπική μου άποψη με βάση την επιστημονική μου εμπειρία .
Πρόεδρος : Κάτι άλλο μπορεί να ήταν όπως εμπόριο οργάνων;
Μάρτυρας: Οχι.
Παράλληλα, ο μάρτυρας κατέθεσε πως από όσα του είπε ο 28χρονος άφησε να του εννοηθεί πως ενδεχομένως ο Νικολάι κάτι έκανε στο παιδί όταν εκείνος έλειπε για δέκα λεπτά στη κουζίνα.
Η δίκη συνεχίζεται αύριο