Αυτή την ώρα στην αστυνομική διεύθυνση Χανίων η συνέντευξη Τύπου για τις λεπτομέρειες της επιχείρησης απελευθέρωσης του Μιχάλη Λεμπιδάκη.
Η ενημέρωση γίνεται παρουσία του αρχηγού της αστυνομίας Κωνσταντίνου Τσουβάλα και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα.
Οι ανώτατοι εξιωματικοί της αστυνομίας αποκάλυψαν λεπτό προς λεπτό πως έγινε η επιχείρηση για την απελευθέρωση του Μιχάλη Λεμπιδάκη, ενώ επιβεβαίωσαν ότι οι δράστες είχαν 5 κρησφύγετα.
Επιβεβαίωσαν επίσης την πληροφορία ότι τον έβαζαν να υπογράφει τις επιστολές με το αίμα του και ότι ο Μιχάλης Λεμπιδάκης άλλες φορές ήταν δεμένος στο πόδι και άλλες στο χέρι με αλυσίδα!
Με βάση τις απαντήσεις των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, προς το παρόν οι αστυνομικοί δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν κάποια από τα άλλα κρησφύγετα που χρησιμοποίησαν οι απαγωγείς.
Συνολικά, άλλαξαν πέντε κρησφύγετα, που σε όλα ο χώρος ήταν περιορισμένος και τα παράθυρα ήταν πάντα καλυμμένα.
Κατά τη διάρκεια των έξι μηνών έγιναν αρκετές επιχειρήσεις της αστυνομίας, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
Συνολικά έγιναν 31 επικοινωνίες, οι περισσότερες μέσω γραπτών μηνυμάτων. Πέντε ήταν οι χειρόγραφες επιστολές και κάποιες δακτυλογραφημένες και τρία βίντεο του Μιχάλη Λεμπιδάκη.
Πριν και μετά από κάθε επικοινωνία, ένα μέλος της ομάδας με καλυμμένα χαρακτηριστικά επισκεπτόταν τον απαχθέντα και συζητούσε μαζί του τις δυνατότητες εύρεσης χρημάτων από την οικογένεια, και του υπαγόρευε τις επιστολές, τις οποίες υπέγραφε με «βιολογικό του υλικό», όπως ανέφερε ο αστυνομικός διευθυντής Κρήτης Κωνσταντίνος Λαγουδάκης.
Τόσκας για υπόθεση Λεμπιδάκη: «Ήταν μια τέλεια επιχείρηση»
Τα θερμά του συγχαρητήρια στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας σε όλους όσοι συνέβαλαν στην εξιχνίαση της απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη.
Χαρακτήρισε ως την μεγαλύτερη επιτυχία στα χρονικά, την απελευθέρωση του Μιχάλη Λεμπιδάκη.
«Ήταν μια τέλεια επιχείρηση», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Τόσκας, που έσπευσε να δώσει τα θερμά του συγχαρητήρια σε όλους για την επιτυχή έκβαση στην υπόθεση της απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη.
«Είμαστε περήφανοι και η ελληνική αστυνομία έδειξε ότι έχει ικανά στελέχη. Αυτή την αστυνομία θέλουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Είναι χαρακτηριστική η επικοινωνία που είχε με πρέσβη ξένης χώρας, όπως είπε, και ο οποίος χαρακτήρισε την επιχείρηση ως μάθημα για την αντιμετώπιση ανάλογων περιπτώσεων.
Είπε ακόμα ότι τα αποτελέσματα στην καθημερινή μάχη με το έγκλημα δεν έρχονται τυχαία.
«Τον κύριο λόγο τον έπαιξαν οι υπηρεσίες της Κρήτης. Οι αστυνομικοί έδειξαν και τις ικανότητες και το υπόβαθρό τους», υπογράμμισε ο υπουργός, τονίζοντας παράλληλα ότι η επιχείρηση αυτή της αστυνομίας αποτελεί και μια προειδοποίηση σε όσους έχουν στο μυαλό τους να πράξουν κάτι αντίστοιχο.
Αρχηγός ΕΛ.ΑΣ.: Μια άψογη επιχείρηση
Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. επαίνεσε τους αστυνομικούς που συνέβαλαν στην εξιχνίαση της απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη.
Ο Κώστας Τσουβάλας επισήμανε ότι η Αστυνομία απέδειξε την αποτελεσματικότητά της. Για 186 ημέρες οι αστυνομικοί οργάνωσαν εκτέλεσαν και ολοκλήρωσαν μια άψογη επιχείρηση, ανέφερε ο κ. Τσουβάλας, εκφράζοντας δημόσια την ικανοποίησή του.
Ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. ευχαρίστησε και την οικογένεια του Μιχάλη Λεμπιδάκη για την ψυχραιμία την υπευθυνότητα και την υπομονή που επέδειξαν.
Λαγουδάκης: Το ιστορικό της απαγωγής Λεμπιδάκη
Ο Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης Κ. Λαγουδάκης αναφέρθηκε στο ιστορικό της απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη. Θύμισε ότι η αρχική απαίτηση των απαγωγέων ήταν 100 εκατομμύρια ευρώ.
Άμεσα, όπως ανέφερε ο κ. Λαγουδάκης, συγκροτήθηκε ειδική ομάδα για την αντιμετώπιση της υπόθεσης.
Πρώτη προτεραιότητα των αστυνομικών, είπε ο Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης, ήταν η ασφάλεια και η σωματική ακεραιότητα του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη.
Όπως διαπιστώθηκε οι δράστες είχαν συγκροτήσει την αρχική ομάδα στις αρχές Μαρτίου, στη συνέχεια ωστόσο προστέθηκαν νέα μέλη και υπήρξε ανακατανομή ρόλων.
Είπε ακόμα ότι: «Μετά από παρακολούθηση μελών της ομάδας εντοπίσαμε τις διασυνδέσεις τους και τη θέση που τον κρατούσαν».
Κατά τη διάρκεια της ομηρείας, ειδικός ψυχολόγος είχε μεταβεί στην Κρήτη, όπως είπε ο κ. Λαγουδάκης. Μιλούσαν ψιθυριστά για να μην τους αναγνωρίσει. Τον είχαν δεμένο με αλυσίδα είτε στο χέρι είτε στο πόδι.
Για την ομηρεία Λεμπιδάκη χρησιμοποιήθηκαν 5 κρυσφήγετα.
Ο κ. Λαγουδάκης επιβεβαίωσε ότι ο επιχειρηματίας χρησιμοποιούσε το αίμα του για να “υπογράφει” τις επιστολές του και του υπαγόρευαν όλα όσα έπρεπε να γράψει.
Είπε ακόμα ότι εξετάζεται η συμμετοχή και άλλων ατόμων στην υπόθεση, πλην αυτών που έχουν συλληφθεί.
Ο Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια της απαγωγής κάποιοι από τους δράστες έκαναν ταξίδια στην Αθήνα απ’ όπου έστελναν μηνύματα.
Τα στοιχεία
Όπως προέκυψε από τις απαντήσεις που δόθηκαν στους δημοσιογράφους οι δράστες, αν και χαμηλού ποινικού προφίλ, είχαν καταφέρει να οργανώσουν και να εκτελέσουν άρτια την απαγωγή.
Από τις έρευνες δεν προέκυψε καμία επαφή τους με ποινικούς στιος φυλακές, ούτε και με άτομα που εμπλέκονται στην απαγωγή Παναγόπουλου ή σε άλλη απαγωγή.
Οι δράστες είχαν κάνει πάρα πολύ καλή προπαρασκευή και παρακολούθηση. Μάλιστα πριν απαγωγή είχαν κάνει ακόμη και πρόβες αρπαγής σε πραγματικό χρόνο.
Ανάμεσα στους συλληφθέντες, σύμφωνα με την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. είναι και ο φερόμενος ως εγκέφαλος της απαγωγής, ωστόσο δεν κατονομάστηκε.
Οι αστυνομικοί έκαναν συνολικά τέσσερις επιχειρήσεις, η τέταρτη ήταν και εκείνη που οδήγησε στην απελευθέρωση του Μιχάλη Λεμπιδάκη.
Από τις έως τώρα έρευνες έχουν εντοπιστεί δύο από τα πέντε κρησφύγετα που χρησιμοποίησαν οι απαγωγείς.
Εκτός από τη μάνδρα όπου εντοπίστηκε τελικά ο Μιχάλης Λεμπιδάκης χρησιμοποιήθηκλε άλλος ένας χώρος στον οικισμό Βρασκά κοντά στα Σφακιά όπου λόγω μακρού χρόνου της απαγωγής ο άνθρωπος που είχε κρησφύγετο είχε αντιδράσει και έτσι ο επιχειρηματίας οδηγήθηκε στη μάνδρα απ’ όπου και απελευθερώθηκε από τους αστυνομικούς.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Θ. ΠΑΝΟΥ