- Άνθρωποι υπεράνω πάσης υποψίας οι απαγωγείς με μεγάλη οικονομική επιφάνεια - Τι συνέβη στη μυστική αστυνομική επιχείρηση τον Αύγουστο και πώς "καλύφθηκε" για να παραπλανήσουν τους δράστες - Στο σπίτι του βρίσκεται από το απόγευμα της Δευτέρας (02.10.2017) ο Μιχάλης Λεμπιδάκης - Ο ρόλος της 16χρονης που είναι ανάμεσα στους συλληφθέντες - Οι θερμικές κάμερες που έδωσαν το "πράσινο" φως για να αρχίσει η επιχείρηση της απελευθέρωσης
Στο σπίτι του βρίσκεται από το απόγευμα της Δευτέρας (02.10.2017) ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, την ώρα που συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για την απαγωγή του.
Μια 16χρονη κοπέλα, της οποίας ο πατέρας φέρεται να έπαιξε κεντρικό ρόλο στην απαγωγή, είναι ο άνθρωπος που οδήγησε άθελα του, τις Αστυνομικές Αρχές στην απελευθέρωση του Κρητικού επιχειρηματία. Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης κρατούνταν επί 187 ημέρες όμηρος των απαγωγέων του.
Στο μεταξύ στα “δίχτυα” της ΕΛ.ΑΣ έπεσε αργά το απόγευμα της Δευτέρας και ο φερόμενος “εγκέφαλος” της απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη. Παράλληλα συνελήφθησαν έπειτα από αιφνιδιαστικές επιχειρήσεις, άλλα τρία άτομα, τα οποία φέρονται να έχουν παίξει κεντρικό ρόλο στην απαγωγή του γνωστού επιχειρηματία.
Συνολικά οι συλληφθέντες ανέρχονται στους 12, ανάμεσα τους και ο “εγκέφαλος”, ο οποίος κατά το παρελθόν φέρεται να είχε παίξει περιφερειακό ρόλο στην απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, γνωρίζοντας κατά συνέπεια την τεχνογνωσία για να στήσει μια απαγωγή.
Ο ρόλος της ανήλικης
Από το πρωί είχε γίνει γνωστό πως στα χέρια των Αστυνομικών Αρχών βρίσκεται κι ένα ανήλικο κορίτσι, κόρη ενός εκ των συλληφθέντων δραστών.
Οι Αστυνομικοί της Διεύθυνσης τις Μεγαλονήσου, μαζί με τους Αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής που έπαιξαν συμβουλευτικό ρόλο λόγο της εμπειρίας τους, είχαν εντοπίσει εδώ κι ένα μήνα σχεδόν την ανήλικη και είχαν καταλάβει πως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, είχε παίξει ρόλο την απαγωγή.
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με άριστα διασταυρωμένες πληροφορίες, οι αστυνομικοί έψαχναν σπιθαμή προς σπιθαμή τα καταστήματα που πωλούσαν κάρτες για κινητά τηλέφωνα, αλλά και μεταχειρισμένες απλές συσκευές κινητών, καθώς οι απαγωγείς επικοινωνούσαν με την οικογένεια Λεμπιδάκη με καρτοκινητά, τα οποία μετά από κάθε επικοινωνία τα πετούσαν.
Μοιραία λοιπόν κατέληξαν στο πρόσωπο της ανήλικης, καθώς κάθε εβδομάδα πάντα από διαφορετικά καταστήματα, αγόραζε κάρτες κινητής, αλλά φτηνές μεταχειρισμένες συσκευές. Έτσι λοιπόν τέθηκε σε παρακολούθηση, τόσο η ίδια όσο και το κινητό της τηλέφωνο, με αποτέλεσμα να αποκτήσουν οι αστυνομικοί μια ολοκληρωμένη εικόνα για τους απαγωγείς.
Η επιχείρηση του Αυγούστου
Στης 4 Αυγούστου οι αστυνομικοί είχαν πραγματοποιήσει επιχείρηση σε μια κτηνοτροφική μονάδα στα Σφακιά, καθώς είχαν την πληροφορία πως εκεί κρατείται ο Μιχάλης Λεμπιδάκης.
Τότε όμως δεν είχαν βρει το παραμικρό και χρειάστηκε να καμουφλάρουν την επιχείρηση, προκειμένου να “κοιμίσουν” τους απαγωγείς, διαρρέοντας πως η επιχείρηση είχε γίνει από την Δίωξη Ναρκωτικών.
Όπως αποδείχθηκε στην συνέχεια, ο ιδιοκτήτης της μονάδας είναι ανάμεσα στους συλληφθέντες και μάλιστα η επιχείρηση του είχε χρησιμοποιηθεί προκειμένου να κρατηθεί όμηρος, ο Μιχάλης Λεμπιδάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα οι απαγωγείς είχαν αλλάξει τουλάχιστον πέντε κρησφύγετα, καθώς είχαν προκύψει διαφωνίες και καυγάδες μεταξύ τους, καθώς η απαγωγή τραβούσε σε μάκρος.
Η αρχή του τέλους
Εδώ και σχεδόν τρεις μήνες, οι αστυνομικοί γνώριζαν τουλάχιστον τρεις από τους απαγωγείς του Μιχάλη Λεμπιδακη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έπειτα από τυχαίο έλεγχο σε ορεινό δρόμο στα Σφακιά, οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει τρία άτομα, τα οποία επέβαιναν σε αγροτικό αυτοκίνητο.
Αυτό που έκανε εντύπωση στους Αστυνομικούς ήταν το γεγονός πως κανένας από τους τρεις επιβαίνοντες στο αγροτικό δεν είχε μαζί του κινητό τηλέφωνο.
Όταν ανέφεραν το γεγονός στην Υπηρεσία τους, οι ανώτεροι τους ζήτησαν από τους Αστυνομικούς να ψάξουν την γύρω περιοχή, καθώς εκείνη την ημέρα, του τυχαίου ελέγχου δηλαδή, είχε υπάρξει άλλη μια επικοινωνία των απαγωγέων με την οικογένεια του γνωστού επιχειρηματία.
Το τηλέφωνο “φάντασμα”
Με δεδομένο το γεγονός πως οι απαγωγείς χρησιμοποιούσαν διαφορετικό κινητό για κάθε επικοινωνία με την οικογένεια και στην συνέχεια το πετούσαν, οι αστυνομικοί έψαξαν την γύρω περιοχή και τελικά βρήκαν πετάμενο σε δύσβατο σημείο το μικρό θησαυρό.
Ένα κινητό τηλέφωνο “φάντασμα”, το οποίο όμως έδειξε το δρόμο για την αναγνωρίσει των απαγωγέων, εν προκειμένω των τριών ατόμων που επέβαιναν στο αγροτικό. Από εκεί και έπειτα οι τρεις ύποπτοι τέθηκαν σε διαρκή και διακριτική παρακολούθηση, με αποτέλεσμα να βρεθεί ο “μίτος της Αριάδνης” που οδήγησε στην επιτυχημένη επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ και την απελευθέρωση του γνωστού επιχειρηματία.
Η επιχείρηση της απελευθέρωσης
Εδώ και ένα μήνα τουλάχιστον οι αστυνομικοί είχαν καταλήξει στα πρόσωπα που είχαν απαγάγει το γνωστό Κρητικό επιχειρηματία. Δεν έκαναν όμως επιχείρηση, καθώς φοβούνταν για την ζωή του Μιχάλη Λεμπιδάκη.
Το πρωί της Δευτέρας και ενώ πια με βεβαιότητα είχαν καταλήξει στο σημείο που κρατούνταν επί 187 ημέρες ο κ. Λεμπιδάκης, αποφασίστηκε η επιχείρηση.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος της ΕΛ.ΑΣ, εφοδιασμένο με θερμικές κάμερες, πέταξε πάνω απο την μάνδρα των αυτοκινήτων και διαπιστώθηκε πως στο εσωτερικό του κεντρικού κτιρίου βρίσκονταν τρία άτομα, το ένα σε πατάρι, δεμένο πισθάγκωνα και με μια αλυσίδα στο πόδι του.
Οι πάνοπλοι αστυνομικοί εισέβαλαν στην μάνδρα, που βρίσκεται 4 χλμ μακριά από την πόλη του Ρεθύμνου και έπιασαν στον ύπνο τον ιδιοκτήτη και τον ένοπλο άνδρα που φρουρούσε τον κ. Λεμπιδάκη.
Οι απαγωγείς
Άνθρωποι υπεράνω πάσης υποψίας, είναι οι περισσότεροι από τους φερόμενους απαγωγείς του κ. Λεμπιδάκη και μάλιστα ορισμένοι από αυτούς είναι γνωστοί στην κρητική κοινωνία, λόγω της μεγάλης οικονομικής τους επιφάνειας.
Ένας κτηνοτρόφος μεγάλης μονάδας στα Σφακιά, ο οποίος μάλιστα κάνει ακόμα και εξαγωγές κρέατος, ένας επιχειρηματίας νυχτερινών κέντρων διασκέδασης και ιδιοκτήτης στριπτιζάδικων, επιχειρηματίας με μάντρα αυτοκινήτων και ένας κτηματομεσίτης με κοινωνική δράση εναντίων των πλειστηριασμών, είναι ορισμένοι από τους φερόμενους απαγωγείς του Κρητικού Επιχειρηματία.
Ανάμεσα στους… πλούσιους της Κρήτης
Μάλιστα, όσον αφορά στον ιδιοκτήτη των κέντρων, των στριπτιζάδικων κι ενός πολυτελούς ξενοδοχείου, πρόκειται για έναν από τους πλέον πλούσιους ανθρώπους στην Μεγαλόνησο, ο οποίος μάλιστα συχνά πυκνά κάνει τον Χειμώνα διακοπές στο Μαϊάμι και την Φλόριντα. Εκτός αυτού, το όνομα του ειχε εμπλακεί και στην απαγωγή Παναγόπουλου, καθώς ήταν ανάμεσα στους προσαχθέντες και κουμπάρος ενός εκ των βασικών συντελεστών τις απαγωγής.
Επίσης μεγάλη οικονομική επιφάνεια διαθέτει και ο ιδιοκτήτης της μάντρας αυτοκινήτων, όπου κρατούνταν φυλακισμένος ο Μιχάλης Λεμπιδάκης.
Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Πάνου