Site icon NewsIT

Ο ανοιχτοχέρης κύριος Φιλιππίδης: Έδωσε 300 εκατ. δάνεια σε ένα χρόνο

13.01.2014 | 10:30
Ο ανοιχτοχέρης κύριος Φιλιππίδης: Έδωσε 300 εκατ. δάνεια σε ένα χρόνο

Από το φθινόπωρο του 2008 μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 η διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου υπό τον Άγγελο Φιλιππίδη μοίρασε «θαλασσοδάνεια» 300 εκατ. ευρώ, προκαλώντας την παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Την ώρα που ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ζει το δικό του… εξπρές του μεσονυχτίου στις φυλακές του Μαλτεπέ έξω από την Κωνσταντινούπολη και περιμένει την έκδοσή του στην Ελλάδα, επιμένοντας πως η διοίκησή του θα είχε όλα καλώς καμωμένα, νέες αποκαλύψεις για τα έργα και τις ημέρες του στο Τ.Τ. έρχονται στο φως.

Παρόλο που το Ταμιευτήριο, υπό τον Άγγελο Φιλιππίδη, είχε ξεκινήσει… φάμπρικα χορηγήσεων δανείων σε επιχειρήσεις, η Τράπεζα της Ελλάδας διαπίστωσε στα τέλη του 2008 πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, μέσα σε λίγους μόνο μήνες, έφτασαν στο 30%, σχεδόν διπλάσιο των άλλων τραπεζών, ανέφερε δημοσίευμα της Καθημερινής την Κυριακή.

Το Τ.Τ. έλαβε τραπεζική άδεια μόλις το 2006 και άρχισε να δίνει δάνεια σε επιχειρήσεις το φθινόπωρο του 2008 μέχρι τον Οκτώβριο του 2009

Η αντίδραση της ΤτΕ ήταν να απαγορεύσει στο Τ.Τ. να χορηγεί νέα επιχειρηματικά δάνεια.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, τον Οκτώβριο του 2009 ο τότε επικεφαλής της Διεύθυνσης Εποπτείας της ΤτΕ, Γιάννης Γούσιος με επιστολή του προς τον Άγγελο Φιλιππίδη, ουσιαστικά απαγόρευσε νέες χορηγήσεις επιχειρηματικών δανείων.

Στην επιστολή αναφερόταν πως «οποιαδήποτε νέα εκταμίευση δανείων προς επιχειρήσεις θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί μόνο μετά τη σχεδιαζόμενη επιτόπια εκτίμηση – έλεγχο από την Τράπεζα της Ελλάδος της πορείας υλοποίησης και την επάρκεια των ως άνω διαρθρωτικών μέτρων ώστε να διασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση η ύπαρξη των κατάλληλων συστημάτων και διαδικασιών για την παρακολούθηση των κινδύνων που συνδέονται με τις σχετικές χορηγήσεις».

Είχε προηγηθεί έλεγχος της ΤτΕ όπου διαπιστώθηκαν υπερβάσεις των ορίων που είχαν τεθεί στις χορηγήσεις επιχειρηματικών δανείων. Μετά την επιστολή, το Τ.Τ. δεν προχώρησε σε νέα χορήγηση επιχειρηματικών δανείων για αρκετά μεγάλο διάστημα.

Από τα 9 δισ. ευρώ δανείων τα 8 δισ. ήταν στεγαστικά και δευτερευόντως σε καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες, ενώ μόλις 1 δισ. ευρώ είχε διοχετευθεί σε επιχειρήσεις

Στη συνέχεια, ο Άγγελος Φιλιππίδης αντικαταστάθηκε στη διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και το καλοκαίρι του 2010 ανέλαβε ο Κλέωνας Παπαδόπουλος, που ενημέρωσε την ΤτΕ ότι είχαν δημιουργηθεί όλες οι υποδομές που απαίτησε η Τράπζε τόσο σε συστήματα όσο και διαδικασίες και έλαβε τη συγκατάθεσή της για την ενεργοποίηση της πιστωτικής γραμμής προς επιχειρήσεις.

Όμως, τα δάνεια που δόθηκαν από το καλοκαίρι του 2010 και μετά ήταν πολύ μικρά, καθώς η κρίση είχε αλλάξει άρδην τα οικονομικά δεδομένα.

Η εμπιστευτική έκθεση της BlackRock που «αδειάζει» τον Φιλιππίδη

Από την πρώτη στιγμή που ήρθε στο φως η υπόθεση με τα «κόκκινα» δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ο Άγγελος Φιλιππίδης σε όλους τους τόνους και σε όλα τα… μέσα, υποστηρίζει πως επί της διοίκησής του τα δάνεια που χορηγήθηκαν από το Τ.Τ. δεν ήταν επισφαλή.

Επικαλέστηκε μάλιστα και έλεγχο της BlackRock σύμφωνα με τον οποίο το Τ.Τ. εμφανίζει τον μικρότερο δείκτη ζημιών από μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Όμως τα στοιχεία αποκαλύπτουν μια ριζικά διαφορετική εικόνα. Σύμφωνα με την εμπιστευτική έκθεση της BlackRock που έχει στην κατοχή της η Καθημερινή και η οποία αναλύει τα δάνεια του Τ.Τ. το χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών δανείων παρουσίαζε πιθανές ζημίες της τάξης του 31,4%, όταν οι αντίστοιχες ζημίες για το σύνολο των εμπορικών τραπεζών διαμορφώνονταν στο 19%.

Η έκθεση κόλαφος της ΤτΕ

Η κακοδιαχείριση της περιόδου 2008 – 2009 αποτυπώνεται στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας τον Οκτώβριο του 2012. Σύμφωνα τους ελεγκτές οι εκταμιεύσεις δανείων προς επιχειρήσεις που δόθηκαν το 2008 εμφάνισαν πιθανή ζημία της τάξης του 29,8%. Αντίθετα τα επιχειρηματικά δάνεια που χορηγήθηκαν στην περίοδο 2010 – 2012 εμφανίζουν πιθανή μόλις ζημία 0,8%.

Από τους ελέγχους της ΤτΕ διαπιστώθηκε σωρεία παραβάσεων την περίοδο 2008-2009, όταν επικεφαλής του Τ.Τ. ήταν ο Άγγελος Φιλιππίδης. Δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, εγκρίσεις δανείων χωρίς επίκαιρα οικονομικά στοιχεία των δανειοδοτούμενων εταιρειών, πλήρης αγνόηση δυσμενών επιχειρηματικών εξελίξεων, χρηματοδότηση υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, χαριστικοί όροι κ.ά.

Τρία είναι τα πλέον προβληματικά δάνεια: ποσό 100 εκατ. ευρώ σε εταιρεία του Λ. Λαυρεντιάδη, ποσό 100 εκατ. ευρώ σε εταιρείες του Δ. Κοντομηνά και ποσό 17 εκατ. στην εταιρεία C & C του επιχειρηματία Κυριάκου Γριβέα.

Από αυτά ξεχωρίζει το δάνειο προς τον κ. Γριβέα, καθώς από τους ελέγχους προκύπτει ότι δεν τηρήθηκαν ούτε καν τα προσχήματα: «Τα εκταμιευθέντα ποσά δεν χρησιμοποιήθηκαν σύμφωνα με τον καταγεγραμμένο στις συμβάσεις σκοπό των ομολογιακών δανείων, αλλά ουσιαστικά αντλήθηκαν από τους φορείς», υπογραμμίζεται σε έκθεση της ΤτΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ψάχνουν τα 28 εκ. του Φιλιππίδη στο εξωτερικό – Ξεκινούν τη Δευτέρα οι απολογίες για το ΤΤ

Κυπριακές εταιρείες στο σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου – Πώς εμπλέκονται στον «χορό» των κόκκινων δανείων

Στις φυλακές του Μαλτεπέ ο Άγγελος Φιλιππίδης – Όλο το χρονικό της σύλληψής του – Είχε μαζί του μεγάλο χρηματικό ποσό και άδεια παραμονής στην Ελβετία

Ο super κοριός της Αντιτρομοκρατικής βρήκε τον Άγγελο Φιλιππίδη στην Κωνσταντινούπολη – Δυο μέρες παρακολουθούσαν τον πρόεδρο του Τ.Τ. οι Τούρκοι

Συνέλαβαν τον πρώην πρόεδρο του Τ.Τ. Άγγελο Φιλιππίδη – Τον «πρόδωσε» το κινητό του – Τον βρήκαν σε ξενοδοχείο στο Πέρα της Κωνσταντινούπολης

Α. Φιλιππίδης στον ΣΚΑΙ: Μέχρι την Τρίτη θα είμαι Αθήνα – Αιχμές για τον Προβόπουλο

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version