Κυριακή, 20 Οκτ.
20oC Αθήνα

«Ο Παύλος Φύσσας ήταν πράος και δεν είχε όρεξη για καυγά»

«Ο Παύλος Φύσσας ήταν πράος και δεν είχε όρεξη για καυγά»

Με την κατάθεση του εξωτερικού φρουρού των φυλακών Κορυδαλλού, Δημήτρη Χατζησταμάτη, αποκαλούμενου “διαμεσολαβητή” συνεχίστηκε σήμερα η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Με την έναρξη της διαδικασίας η  Πρόεδρος κάλεσε τον μάρτυρα να αναγνωρίσει το πρόσωπο από την ομάδα των Χρυσαυγιτών με το οποίο συνομιλούσε το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Η πρόεδρος του δικαστήριου κάλεσε τους κατηγορούμενους να σηκωθούν από το εδώλιο και στη συνέχεια τον μάρτυρα να παρατηρήσει και να απαντήσει αν “ανάμεσα τους είναι κάποιος ή κάποιοι από τα άτομα που συνομιλήσατε εκείνο το βράδυ”. ” Προσεκτικά” του είπε η Πρόεδρος και ο κ. Χατζησταμάτης στράφηκε προς τους κατηγορούμενους.

Τα πρόσωπα που “έδειξε” ο μάρτυρας ήταν οι κατηγορούμενοι Γιάννης Άγγος και Ελπιδοφόρος Καλαρίτης ωστόσο δεν μπόρεσε να πει με βεβαιότητα πως ήταν μέλη της ομάδας που περίμενε την παρέα του Παύλου Φύσσα έξω από την καφετέρια ” Κοράλι”. Ο Δημήτρης Χατζησταμάτης περιέγραψε τον Παύλο Φύσσα λέγοντας: “Ήταν πράος, ηρεμότατος, με την κοπέλα του ο ανθρωπος. Δεν είχε διάθεση για καυγά”.

“Μου έκανε εντύπωση πως η ομάδα ειχε πειθαρχία( σς των φερόμενων μελών της Χρυσής Αυγής) , ειχε μια στρατιωτική δομή” είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ότι με το στυλιάρι που κρατούσαν “θα μπορούσαν να είχαν σκοτώσει”.
Πολιτική Αγωγή: Ποια από τις δυο ομάδες είχε επιθετική συμπεριφορά;
Μάρτυρας: Η παρέα της Χρυσής Αυγής προς τους άλλους (σ.σ. παρέα Φύσσα). Οι άλλοι ήταν οι αμυνόμενοι. Εκείνη την ημέρα δεν κατάλαβα πως ήταν πολιτική η διαφορά. Την άλλη ημέρα το διάβασα στο διαδίκτυο.

Ο μαρτυρας, απαντώντας σε ερωτηςεις συνηγόρων υπεράςπιςης, διευκρίνησε στην καταθεσή του πως εκείνος ο φωτισμός ήταν ανεπαρκής ενώ υπογράμμισε πως δεν μπορεί ο ίδιος να γνωρίζει “ποιος είχε πειράξει ποιον”. ” Δεν ξέρω από που ξεκίνησε” είπε συμπληρώνοντας πως του δημιουργήθηκε η αίσθηση πως η ομάδα που φοβόταν περισσότερο ήταν αυτή του Παύλου Φύσσα. “Θα τους έκαναν μια χαψιά” κατέθεσε ο μάρτυρας.

Από την πλευρά της η υπεράσπιση ρώτησε τον μάρτυρα εάν η ομάδα απέβλεπε στο να παγιδέψει ή να εγκλωβίσει την παρέα του Παύλου Φύσσα ο μάρτυρας είπε: “Οι τρεις μόνοι τους, όχι”. Παράλληλα ζήτησε από το δικαστήριο να διευκρινιστεί ο λόγος που ο συγκεκριμένος μάρτυρας ,μετά τη δολοφονία, μετακινήθηκε από τις φυλακές Κορυδαλλού όπου υπηρετούσε, στο υπουργείο Δικαιοσύνης καθώς σε βάρος του κινήθηκε πειθαρχικός έλεγχος. Μάλιστα, ζήτησαν τα σχετικά έγγραφα “για να μπορεί η υπεράσπιση να αξιολογισει την καταθεση του μάρτυρα”. Ο μάρτυρας είχε καταθέσει στην υπηρεσία του αναφορά “σχετικά με τα περιστατικά της ανθρωποκτονίας του Παύλου Φύσσα”.

Νωρίτερα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις της Προέδρου ανέφερε πως είχε ενημερωθεί από το διαδίκτυο για την ιεραρχία της Χρυσής Αυγής και τα τάγματα εφόδου. “Τα τάγματα εφόδου αντιλαμβάνομαι οτι ειναι οι ομάδες που χτυπάνε. Λειτουργούν με στρατιωτική δομή, έχουν ομοιόμορφη εμφάνιση και ειναι εκπαιδευμένοι. Απ’ ότι έχω διαβάσει και αντιλαμβάνομαι έκαναν βίαια χτυπήματα”, κατέθεσε ο μάρτυρας διευκρινίζοντας ωστόσο λίγο αργότερα πως ο ίδιος δεν διαπίστωσε κάποια ιεραρχία στην συγκεκριμένη ομάδα, το βράδυ της δολοφονίας του άτυχου μουσικού.
Μάλιστα, απαντώντας σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής ο μάρτυρας είπε ότι εκείνη την περίοδο η Χρυσή Αυγή είχε επιδείξει βίαιη συμπεριφορά σε βάρος μεταναστών. “Αυτή την αίσθηση είχα εκείνη την περιόδο, ότι όποιος διαφωνούσε μαζί τους είχε πρόβλημα”.

Στο συντεταγμένο της επίθεσης επέμεινε με ερωτήσεις με τον μάρτυρα να απαντά οτι “το ποδοβολητό γινόταν απο βαριά παπούτσια”, παρότι ηταν αργά το βράδυ, καλοκαιρι συμπληρώνοντας οτι γινόταν σκόπιμα, για να τρομοκρατήσει.

Αναφερόμενος στη στιγμή που πλησίασε τον Παύλο Φύσσα, την ώρα που χτυπημένος βρίσκονταν στο έδαφος, και είδε το τραύμα του στην καρδιά εξέφρασε και πάλι την πεποίθηση ότι “Το χτύπημα ήταν επαγγελματικό και το ειχε κάνει κάποιος που ειχε εκπαιδευτεί”.

Πάντως, με χειροκροτήματα διεκόπη η δίκη όταν συνήγορος πολιτικής αγωγή ζήτησε από το μάρτυρα να σχολιάσει προηγούμενη κατάθεση του σύμφωνα με την οποία ο Ρουπακιάς σκότωσε για να ανέβει στην ιεραρχία της Χρυσής Αυγής.

“Τι είδους οργάνωση είναι αυτή που πρέπει να σκοτώσει κανεις για να ανελιχθεί;”, ρώτησε ο συνήγορος προκαλώντας τις αντιδράσεις της υπεράσπισης, τα χειροκροτήματα μερίδας του κοινού και τη διακοπή της δίκης.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Παρασκευή.

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε