- Γερές "μπάζες" για τους αρχαιοκάπηλους - Διοργανώνουν ολόκληρες "εκστρατείες" στην χώρα μας - Γνώριμη η κατάσταση στην ΕΛ.ΑΣ εδώ και 10 χρόνια - Γκαλερί, μουσεία και πολυεκατομμυριούχοι στο "κόλπο"
Δεν ήταν “κεραυνός εν αιθρία” για όσους ξέρουν η ανακαλύψη του ιστιοφόρου στο Κολυμπάρι Χανίων που ήταν γεμάτο αρχαία και… επαγγελματίες του είδους δύτες.
Εδώ και χρόνια είναι γνωστό πως τα καλοκαίρια στην Ελλάδα διοργανώνονται παράνομες αποστολές δυτών προκειμένου να “ψαρεύουν” από το βυθό του Αιγαίου σπάνια αρχαία κομμάτια, κτήμα της κληρονομιάς του Ελληνικού λαού.
Πάνω από μια 10ετια γνωρίζουν στην ΕΛ.ΑΣ ότι μεγάλες γκαλερί στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ιδιωτικά Μουσεία, ακόμα και πάμπλουτοι λάτρεις της αρχαίας μας κληρονομιάς, διοργανώνουν μυστικές αποστολές με επαγγελματίες δύτες, οι οποίοι φθάνουν με τουριστικά σκάφη σε συγκεκριμένες περιοχές του Αρχιπελάγους, προκειμένου να βγάλουν από το βυθό κομμάτια τις Κλασσικής, ακόμα και της προϊστορικής περιόδου.
Το κόλπο είναι απλό και προσφέρει… άμεση απόσβεση κόστους στον διοργανωτή, καθώς άμεσα “μοσχοπουλά” τα κομμάτια που φθάνουν στα χέρια του.
Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, μεγάλες γκαλερί και διάφοροι πολυεκατομμυριούχοι, προσεγγίζουν επίορκους αρχαιολόγους ή ακόμα και ιστορικούς, οι οποίοι έναντι -αδράς βέβαια- αμοιβής τους προσφέρουν τις γνώσεις τους για θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου, και όχι μόνο, με μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον.
Από την στιγμή που θα γίνουν γνώστες της περιοχής, ξεκινούν έναν ιδιότυπο μυστικό πλειστηριασμό, προσεγγίζοντας ενδιαφερόμενους για την αγορά αυτών των αντικειμένων, οι οποίοι βέβαια προκαταβάλουν ένα ποσό, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η αποστολή και κυρίως, τα κομμάτια που θα βγάλουν από το βυθό να μην μείνουν πολύ καιρό στα χέρια τους και να περάσουν άμεσα στην μυστική αρχειοθήκη του ενδιαφερόμενου με το “βαρύ” πορτοφόλι.
Το πλέον εύκολο κομμάτι είναι η διοργάνωση τις αποστολής. Επαγγελματίες δύτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ προσλαμβάνονται από ανθρώπους που συνήθως δεν αποκαλύπτουν την πραγματική τους ταυτότητα και δεν έχουν άμεση σχέση με την γκαλερί, το ιδιωτικό μουσείο ή τον… “Κροίσο” που θέλει να έχει στην συλλογή του μοναδικά κομμάτια του μεγάλου Ελληνικού πολιτισμού.
Από εκεί και έπειτα ο δρόμος είναι… ανοιχτός καθώς η αποστολή έρχεται στην Ελλάδα νόμιμα για τουρισμό, είτε νοικιάζοντας σκάφος από εγχώριες εταιρείες, είτε έρχονται με δικά τους σκάφη, πάντα νόμιμα.
Με λίγα λόγια, οι επαγγελματίες δύτες είναι σε θέση να πραγματοποιούν τις βουτιές τους σε περιοχές του Αιγαίου καλυπτόμενοι με το “μανδύα” του τουρίστα.