- Εκτός από προστασία πουλάνε και... προϊόντα για τα μαγαζιά, που τα υποχρεώνουν να αγοράσουν - Καταχρεώνουν τις επιχειρήσεις για να... δώσουν δανεικά με απίστευτους τόκους - Αγοράζουν τα μαγαζιά "κοψοχρονιά" με "αχυράνθρωπους" να φαίνονται αφεντικά - "Πάρτι" της μαφίας στην Μύκονο
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στην επιφάνεια το ρεπορτάζ του newsit.gr, για το πως κυκλώματα μαφίας “δαγκώνουν” μαγαζιά προκειμένου να τα αγοράσουν με χαμηλή τιμή και στη συνέχεια να “θησαυρίσουν από αυτά”.
Η φωτιά που έβαλε σε μεγάλο στριπ-κλαμπ της Συγγρού ο ένας από τους ιδιοκτήτες του, θύμα τοκογλύφων όπως ο ίδιος υποστηρίζει, έφερε στο φως τις δημοσιότητας της νέες “επιχειρηματικές” δραστηρίοτητες οργανωμένων ομάδων “νονών” τις νύχτας, οι οποίοι… αναμόρφωσαν το μάνατζμεντ των “εταιρειών” τους έπειτα από την οικονομική κρίση που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια την χώρα.
Πλέον, μόνο η “προστασία” στα νυχτερινά κέντρα διασκεδάσης δεν εξασφαλίζει στους “νονούς” τις νύχτας των πακτωλό χρημάτων που χρειάζονται για να διατηρούν τις ομάδες τους και να κάνουν πολυτελή ζωή.
Για το λόγο αυτό την τελευταία πενταετία οι έχουν αλλάξει… επαγγελματικό προσανατολισμό και το έριξαν στην τοκογλυφία. Άλλωστε είχαν πολύ “μετρητό” αποθηκευμένο από το καιρό που οι “αγελάδες ήταν παχιές”.
Έτσι λοιπόν Συν δημιούργησαν και νόμιμες επιχειρήσεις, με τα χρήματα που είχαν εξοικονομήσει από την παρανομία. Και αυτές οι επιχειρήσεις όμως, σύμφωνα με στοιχεία, έχουν να κάνουν με την νύχτα, καθώς πρόκειται για αποθήκες χονδρικής πώλησης αλκοολούχων ποτών, κάβες δηλαδή, αλλά και αποθήκες με χαρτικά.[read4more]
Έτσι η… “προστασία” επεκτάθηκε, και έγινε πια υποχρεώση του καταστηματάρχη να αγοράζει ποτά και χαρτικά από τις συγκεκριμένες αποθήκες.
Τοκογλυφία
Το επόμενο στάδιο δεν ήταν άλλο από την αγορά των καταστημάτων που πωλούσαν προστασία και τα οποία “φαλήρισαν”. Το κόλπο ήταν απλό και λειτουργικό.
Αφού πρώτα “γονάτιζαν” οικονομικά των ιδιοκτήτη του νυχτερινού κέντρου, με το “κεφαλικό φόρο” που του επέβαλαν, στην συνέχεια του δάνειζαν χρήματα, προκειμένου να αντεπεξέλθει στης οικονομικές του υποχρεώσεις.
Όταν λοιπόν το θύμα αδυνατούσε να πληρώσει το δάνειο και βέβαια τα υπέρογκα τοκοχρεολύσια, τότε ως από “μηχανής θεός” έρχονταν η συμφέρουσα πρόταση από τον ίδιο το “νονό” τις νύχτας.
Πρότειναν διακανονισμό με βάση τα χρωστούμενα και το κόστος αγοράς του μαγαζιού, πλήρωναν την διαφορά και γίνονταν οι ίδιοι ιδιοκτήτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον δυο μεγάλα κέντρα της παραλιακής, ένα στο κέντρο τις Αθήνας και δυο στην Συγγρού, έχουν περάσει στα χέρια “νονών” τις νύχτας με αυτόν τον τρόπο, βάζοντας “αχυράνθρωπους” να φαίνονται ως οι νόμιμοι ιδιοκτήτες.
Μύκονος
Ωστόσο το μεγάλο “παρτι” την τελευταία πενταετία έχει γίνει στην Μύκονο, όπου στην κυριολεξία οργανωμένες ομάδες μαφίας αλωνίζουν στο Νησί.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πληροφορίες, αρχικά οι “νονοί” εμφανίστηκαν στο νησί ως οργανωμένες ομάδες “σεκιούριτι” ακόμα και για συνοδεία επισήμων, και γρήγορα άρχισαν να πωλούν προστασία σε καταστήματα που μπορούσαν να κάνουν “παιχνίδι”.
Πολύ σύντομα δάνεισαν σε καταστηματάρχες και τελικά έφθασαν να έχουν στα χέρια τους ακόμα και γνωστά Bar τις Μυκόνου.
Χαρακτηριστική είναι περίπτωση γνωστού μπαρ σε διάσημη παραλία του νησιού, το οποίο αγόρασαν με μόλις 2.000.000 ευρώ, την διαφορά δηλαδή από αυτά που είχαν δανείσει στον ιδιοκτήτη του.
Το δούλεψαν επί ένα χρόνο με “μπροστινό” ως νόμιμο ιδιοκτήτη και τελικά το πούλησαν σε ξένη Εταιρεία εστίασης, έναντι του ποσού των 20.000.000 ευρώ.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ