Έγκλημα

Όλοι “δείχνουν” Παπακωνσταντίνου – Τα στοιχεία που “καίνε” τον πρώην υπουργό

- Ήξεραν για τη λίστα πριν έρθει στην Ελλάδα οι συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου
- Το USB είχε μόνο 2.059 ονόματα όταν έφτασε στο ΣΔΟΕ
- Τι μπορεί να αποδείξει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

2.062 άνθρωποι στην Ελλάδα έμαθαν για την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ πολύ πριν μάθει το υπουργείο Οικονομικών και ξεκινήσει η πολύκροτη υπόθεση.

Δεν είναι άλλοι από τους ίδιους τους καταθέτες στην τράπεζα HASBC της Ελβετίας, οι οποίοι ενημερώθηκαν από την ίδια την τράπεζα για την κλοπή των στοιχείων τους ήδη από το 2010 και αρκετούς μήνες πριν ενημερωθούν οι ελληνικές αρχές ότι υπάρχουν τα σχετικά στοιχεία στην “αγορά”. Πριν η Κριστιν Λαγκάρντ ενημερώσει τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών ότι μπορεί να πάρει τα στοιχεία τους εμπιστευτικά, οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι το γνώριζαν.

Οι δύο εξαδέλφες και ο γαμπρός του Γ. Παπακωνσταντίνου λοιπόν ήταν ενήμεροι πολύ πριν τον ίδιο για την κλοπή των στοιχείων απ’ την Ελβετική τράπεζα.

Αυτό το γεγονός λένε πολλοί είναι ένα από τα δεδομένα που επιβαρύνουν τη θέση του πρώην υπουργού.
Θεωρούν αδιανόητο να μην γνώριζε ο υπουργός ότι τα στοιχεία των στενών συγγενών του θα βρίσκονταν στα αρχεία που έστειλε η γαλλική κυβέρνηση, από τη στιγμή που λάμβανε αρχεία για τα οποία εκείνοι είχαν ήδη ενημερωθεί.

Εδώ προσθέτουν με νόημα το ποσό άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων που βρέθηκε στον έναν λογαριασμό, μαζί με τη θέση στο δημόσιο της μιας από τις εξαδέλφες του πρώην υπουργού, αλλά και την πώληση οπλικών συστημάτων στο πολεμικό Ναυτικό από τον σύζυγο της άλλης.

Σε μια εποχή που είχε ξεκινήσει το κυνήγι όσων έστελναν λεφτά στην Ελβετία, λένε με νόημα, σκεφτείτε τον σάλο από την αποκάλυψη αυτών των στοιχείων.

Με τον τρόπο αυτό “δικαιολογούν” κάποιοι την κίνηση της αφαίρεσης των ονομάτων φωτογραφίζοντας ευθέως τον Γ. Παπακωνσταντίνου.

Παράλληλα τονίζεται ένα άλλο στοιχείο. Ο πρώην υπουργός λέει πως έδωσε το αρχείο σε συνεργάτη του για να κάνει ένα “ξεκαθάρισμα”.

Από αυτό το “ξεκαθάρισμα” προέκυψαν τα περίπου 20 ονόματα μεγαλοκαταθετών τα οποία στη συνέχεια πήγαν προς έλεγχο στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Καπελέρη.

Εδώ τίθενται κάποια καίρια ερωτήματα.

Ο συνεργάτης του υπουργού δεν έπεσε πάνω στα ονόματα των συγγενών του Γ. Παπακωνσταντίνου;

Δεν είναι μεγάλη κατάθεση το ποσό 1.222.000. δολάρια;

Είναι βέβαια και έτσι είτε έπεσε πάνω στα ονόματα και ενημερώθηκε τότε ο υπουργός, που δηλώνει ότι δεν είδε τα αρχεία στο cd, είτε δεν έπεσε πάνω στα ονόματα γιατί πολύ απλά στο USB που πήρε στα χέρια του ο συνεργάτης του Γ. Παπακωνσταντίνου … πολύ απλά τα ονόματα είχαν αφαιρεθεί και δεν υπήρχαν…

Εντόπισε λοιπόν τα ονόματα ο συνεργάτης ή όχι;

Άγνωστο.

Τα ονόματα επίσης δεν πρέπει να συμπεριλαμβανόταν και σε εκείνα που πήρε στα χέρια του ο Ι. Καπελέρης καθώς από τότε θα είχε ξεκαθαριστεί η υπόθεση.

Έτσι κάποιοι συμπεραίνουν ότι ούτε ο συνεργάτης είδε τα ονόματα των συγγενών του Γ. Παπακωνσταντίνου, ούτε και ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ καθώς τα ονόματα δεν αντιγράφηκαν στο USB από το CD.

Έτσι κάποιοι φωτογραφίζουν ευθέως και πάλι τον Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ότι δεν μετέφερε δηλαδή όλα τα ονόματα στο USB αφαιρώντας από το πρωτότυπο αρχείο τα ονόματα των συγγενών του.

Εδώ κάποιοι θυμίζουν ότι ο υπουργός δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιος έκανε τη μετεγγραφή στο “στικάκι”. Δεν έχει πει εάν είναι συνεργάτης του ή ο ίδιος.

Ο ίδιος ο πρώην υπουργός λέει επικαλούμενος την κοινή λογική ότι θα ήταν τουλάχιστον ανόητο να αφαιρέσει εκείνος μόνο τα ονόματα των συγγενών του. Θα έπρεπε να “κρύψει τα ίχνη” του σβήνοντας πολύ περισσότερα ονόματα.

Και εδώ κάποιοι έχουν αντίλογο. Είχε ξεκινήσει, λένε, ήδη ο έλεγχος για εμβάσματα στο εξωτερικό, αλλά και η προσπάθεια συνεργασίας με την Ελβετία.

Τι θα γινόταν εάν ερχόταν άλλα στοιχεία από την Ελβετία και σε πιθανή αντιπαραβολή αυτά τα ονόματα έλειπαν; Δεν θα ξεκινούσε νέος έλεγχος ο οποίος θα κατέληγε και πάλι στο ίδιο σημείο;

Όλα δείχνουν ότι στην περίπτωση που η αφαίρεση των ονομάτων έχει γίνει όχι στο USB αλλά πριν οι έρευνες που θα κάνουν οι ειδικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δεν μπορούν να δείξουν παρά μόνο το πότε και πιθανότατα από ποιον υπολογιστή, τίποτα περισσότερο.

Ωστόσο κάποιοι θεωρούν σημαντικό το πότε και από ποιον υπολογιστή καθώς στενεύει ο κύκλος για το ποιος μετέφερε εκεί τα δεδομένα τα οποία φαίνεται πως μεταφέρθηκαν αλλοιωμένα.

Διαβάστε επίσης:
2.059 ονόματα πήρε ο Ε. Βενιζέλος – Πότε σβήστηκαν τα ονόματα από τη λίστα

Λίστα Λαγκάρντ: 4 οι κάλπες για Παπαδήμο – Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου – Βενιζέλο

Έγκλημα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Έγκλημα: Περισσότερα άρθρα