Τον κώδωνα του σοβαρού κινδύνου, είχε κρούσει αρκετές ημέρες πριν, ο «εξαρθρωτής» της 17 Νοέμβρη και νυν δήμαρχος Δομοκού, Στέλιος Σύρρος, σημειώνοντας τον βαθμό επικινδυνότητας που θα προκύψει αν δεν γίνουν σημαντικές αλλαγές στις φυλακές και την περιοχή.
Οι αστυνομικοί της περιοχής τονίζουν πως ο Δομοκός έιναι μια ορεινή περιοχή με άσχημες καιρικές συνθήκες, και τις μισές ημέρες του έτους να επικρατεί πυκνή ομίχλη, που δυσχεραίνει την ορατότητα, ακόμη και μεταξύ των σημείων της περιμετρικής φύλαξης της φυλακής (σκοπιών). Το μέγεθος αυτού του προβλήματος μεγαλώνει κατά τη διάρκεια του προαυλισμού και γίνεται ακόμη χειρότερο στο ενδεχόμενο συμπλοκής ή στάσης των κρατουμένων, όπου η αστυνομία θα πρέπει να επέμβει… φυσώντας την ομίχλη.
Το κάκιστο οδικό δίκτυο που οδηγεί στο Δομοκό, είναι ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα σε συνδυασμό με τις συχνές χιονοπτώσεις. Η μεταγωγή κρατουμένων είτε προς την Αθήνα για δικαστικές εκκρεμότητες, είτε προς τη Λαμία (απόσταση περίπου 40 χλμ) για να εξεταστούν από γιατρό ή να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο, καθίσταται εξαιρετικά επικίνδυνη. Ο Δομοκός διαθέτει Κέντρο Υγείας που δεν μπορεί να παράσχει τις απαιτούμενες ιατρικές φροντίδες. Αυτού του τύπου «χαμηλής ταχύτητας» μεταγωγή, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, ενέχει τον κίνδυνο επίθεση εναντίον της αστυνομικής πομπής για την ελευθέρωση κρατουμένων.
Επίσης, το κόστος για αυτές τις μεταγωγές, είναι πολύ υψηλό, είτε για Αθήνα είτε για Λαμία, όταν μάλιστα ο μεγαλύτερος αριθμός των περιπολικών είναι κακοσυντηρημένα. Οι αστυνομικοί της Φθιώτιδας, προτείνουν αυτές οι φυλακές υψίστης ασφαλείας να δημιουργηθούν στην περιοχή της Αττικής, όπου όλες οι υποχρεώσεις των κρατουμένων έναντι της δικαιοσύνης είναι εκεί, υπάρχουν νοσοκομεία πολύ κοντά, ακόμη και εντός φυλακής και φυσικά η αστυνομική δύναμη που υπάρχει στην Αττική δεν μπορεί να συγκριθεί επουδενί με καμία άλλη πόλη.
Τα συνδικαλιστικά σωματεία των αστυνομικών του νομού, εξέθεσαν όλα αυτά τα προβλήματα με επιστολή τους προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, την αστυνομική ηγεσία, τους βουλευτές του νομού και τα ΜΜΕ.
Οι συνδικαλιστές αστυνομικοί, αναφέρουν πως αν δεν μεταβληθεί η άποψη της κυβέρνησης για τη δημιουργία των φυλακών υψίστης ασφαλείας στο Δομοκό, τότε αυτή θα πρέπει να συνοδευτεί με αρκετές προϋποθέσεις λειτουργία και ασφάλειας.
Οι αστυνομικοί κρίνουν επιβεβλημένη τη δημιουργία δικαστικής αίθουσας εντός των φυλακών, ώστε να μπορεί να εκδικάζονται κάποιες από τις υποθέσεις στο εσωτερικό τους. Τη δημιουργία νοσηλευτικής μονάδας εντός των φυλακών, ικανής να παράσχει πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα στους κρατουμένους. Επίσης, το κέντρο υγείας του Δομοκού να αναβαθμιστεί σε νοσοκομείο, όπου θα υπάρχει ειδικό δωμάτιο- κελί, ώστε να μην γίνεται μεταγωγή των κρατουμένων στην πόλη της Λαμίας, εξοικονομώντας χρήματα, αλλά και περιορίζοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά την διάρκεια της μεταγωγής.
Παράλληλα πρέπει να ενισχυθεί η Αστυνομική Διεύθυνσης Φθιώτιδας με τουλάχιστον 150 αστυνομικούς, μιας και η ήδη ελλειμματική δύναμη που υπηρετεί σε αυτή δεν επαρκεί για τις ήδη τρέχουσες ανάγκες και απαιτήσεις, πολύ δε περισσότερο για την ασφαλή περιμετρική φρούρηση των φυλακών.
Τονίζουν ότι ο εγκλεισμός σκληρών κρατουμένων στις φυλακές, απαιτεί ειδική εκπαίδευση των αστυνομικών για την πραγματοποίηση των μεταγωγών τους με ασφάλεια, μονάδα με ειδικούς σκύλους ιχνηλάτες που να περιπολεί περιμετρικά των φυλακών, και κλιμάκιο της Ε.Κ.Α.Μ. το οποίο να χρησιμοποιείται είτε κατά την διάρκεια των ειδικών μεταγωγών, είτε για να επιχειρεί εντός των φυλακών, όταν αυτό απαιτηθεί.
Οι αστυνομικοί των νομών, αναφέρουν πως αν δεν γίνει τίποτα από αυτά που προτείνουν, οι φυλακές Δομοκού «θα έχουν μετατραπεί σε μια ωρολογιακή βόμβα, με άγνωστη την στιγμή της έκρηξής της, με ολέθριες όμως συνέπειες όποτε αυτό συμβεί και για να χρησιμοποιήσουμε οικονομικούς όρους που είναι και πιο επίκαιροι ίσως, η δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας στο Δομοκό είναι ένα ομόλογο με αυξημένη επισφάλεια, που θα μας οδηγήσει με ακρίβεια στην ‘χρεωκοπία’».
Ειδήσεις από κάθε γωνιά της χώρας στη σελίδα “Τοπικά Νέα” του NewsIt
Βίντεο πρόκληση από Ζουράφα – Πώς παίζουν με τη φωτιά στο Αιγαίο οι Τούρκοι