Τι κι αν είναι προφυλακισμένος; Ο Γιάννης Λαγός μπορεί να παίρνει μέρος στα παιχνίδια... στρατηγικής που θέλει να παίξει η Χρυσή Αυγή. Και ανήμερα των απολογιών τεσσάρων βουλευτών του κόμματος κατέθεσε αίτηση εξαίρεσης από την υπόθεση των δυο εφετών ανακριτριών.
Από την πρώτη στιγμή τα στελέχη της Χρυσής Αυγής έχουν βάλει στο στόχαστρο των επιθέσεών τους τις δυο ανακρίτριες που έχουν αναλάβει την υπόθεση, τις κ.κ. Κλάπα και Δημητροπούλου.
Σήμερα, οι βουλευτές Ελένη Ζαρούλια, Μιχάλης Αρβανίτης, Νίκος Κούζηλος και Δημήτρης Κουκούτσης απολογούνται για το κακούργημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Αλλά ο Γιάννης Λαγός έπαιξε το χαρτί της εξαίρεσης για να μπλοκάρει τη διαδικασία.
Είναι η δεύτερη αίτηση εξαίρεσης που κατατίθεται από τη Χρυσή Αυγή, την προηγούμενη την είχε καταθέσει ο Ηλίας Κασιδιάρης.
Ο Γιάννης Λαγός επικαλείται στην αίτησή του δύο λόγους που κατά την άποψη του αποδεικνύουν πως οι δύο ανακρίτριες μεροληπτούν και κινούνται «με κριτήρια σκέψης που καθορίζονται αποκλειστικά από ιδεολογικοπολιτική ιδεοληψία».
Συγκεκριμένα, στην αίτησή του ο κατηγορούμενος βουλευτής αναφέρεται στην επιστολή που είχαν αποστείλει στον πρόεδρο της Βουλής στις 16 Απριλίου οι δύο δικαστικές λειτουργοί για την επίσπευση των διαδικασιών για την κρίση επί του αιτήματος ασυλίας με την επισήμανση πως λόγω των στενών χρονικών ορίων προκύπτει κίνδυνος αποφυλάκισης κατηγορουμένων στην υπόθεση.
Κατά τον κρατούμενο βουλευτή, με την εν λόγω επιστολή τους οι ανακρίτριες «εκφράζουν δημόσια τη δικανική τους πεποίθηση πως οι έγκλειστοι βουλευτές θα παραμείνουν τουλάχιστον ως το πέρας της ανάκρισης προσωρινά κρατούμενοι».
Τονίζει δε ότι οι εφέτες με την επιστολή τους «ανακοινώνουν ότι μέριμνά τους είναι η διατήρηση της προσωρινής μας κράτησης».
Μάλιστα παραθέτει και την απάντηση του προέδρου της Βουλής (22 Απριλίου) στις ανακρίτριες, στην οποία ο κ. Μεϊμαράκης τονίζει πως το αίτημα άρσης ασυλίας εξετάζεται με την «αρμόζουσα αντικειμενικότητα, ευθύνη και κοινοβουλευτική δεοντολογία».
Η εν λόγω αναφορά του προέδρου της Βουλής κατά τον κατηγορούμενο βουλευτή καταδεικνύει πως ο κ. Μεϊμαράκης «ουσιαστικά τις αποδοκιμάζει (σσ: τις ανακρίτριες) για την υπέρβαση της νόμιμης εξουσίας τους και τις “επαναφέρει στην τάξη”».
Ως δεύτερο λόγο ο βουλευτής επικαλείται τη διάπραξη εκ μέρους των ανακριτριών, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, των αδικημάτων της παράβασης καθήκοντος και της απόπειρας εκβίασης σε βάρος του πυρηνάρχη της ΧΑ Περάματος Αναστάσιου Πανταζή.
Όπως αναφέρει, κατά τη συμπληρωματική απολογία του Πανταζή, οι δύο ανακρίτριες επικαλούμενες μηνύματα στο κινητό τού κατηγορουμένου από τον βουλευτή την ημέρα επίθεσης μελών της Χρυσής Αυγής κατά μελών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα «αποπειράθηκαν εκβιαστικά να αναγκάσουν τον Πανταζή να ομολογήσει ότι δήθεν έδρασε με την ιδιότητα του ως πυρηνάρχη, κατόπιν δικών μου εντολών ενώ δεν αμέλησαν να προσφέρουν και το ανάλογο αντάλλαγμα και μάλιστα το πολυτιμότερο όλων για έναν προσωρινά κρατούμενο ήτοι την αποφυλάκισή του».
Κατά την άποψη του βουλευτή οι δύο ανακρίτριες «παρεκτρέπονται ευθέως και απροκάλυπτα από θεσμοθετημένες νομικές αρχές και διεξάγουν ανακριτική έρευνα βάσει ιδεολογικών πολιτικών αρχών» ενώ θεωρεί πως «υιοθετούν την πολιτική θέση των αντιπάλων μας στην εξίσωση Χρυσή Αυγή= Εγκληματική Οργάνωση».
Τους καταλογίζει επίσης ότι έχουν «βάλει σε μια δικογραφία ό,τι πετάει και ό,τι “κινείται πανελλαδικά” γύρω από την Χρυσή Αυγή» και ότι «έχουν σηκώσει ιδεολογικά “λάβαρα” διεξάγοντας πολιτική και όχι δικαστική έρευνα σε βάρος μας».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Α. Παπαμιμίκος: Θα είναι λάθος να απαγορευτεί η Χρυσή Αυγή
Εύβοια: Έρευνα της ΕΛΑΣ για την επίσκεψη της Χρυσής Αυγής στην Αστυνομική Διεύθυνση (ΦΩΤΟ)
Καρύδης: Μπαλτάκος του ΣΥΡΙΖΑ ο Νικολόπουλος
Το επικίνδυνο “σερί” της Χρυσής Αυγής στις Ένοπλες Δυνάμεις – Όσα ξερουμε κι όσα θα μάθουμε
Αίρεται η ασυλία τεσσάρων βουλευτών της Χρυσής Αυγής – Αναβολή για Αλεξόπουλο