Στην χώρα φαίνεται πως “ακουμπά” πλέον για τα καλά η υπόθεση των Panama Papers και της δολοφονίας της Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία που δολοφονήθηκε στις 16 Οκτωβρίου του 2017.
Κι αυτό γιατί Ρωσίδα, ονόματι Μαρία Εφίμοβα, παραδόθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα του Συντάγματος. Η γυναίκα αυτή ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος της Μαλτέζικης τράπεζας Pilatos Bank, και η Γκαλιζία την επικαλοπύνταν ως πηγή της, για τις αποκαλύψεις σχετικά με τα Panama Papers.
Στις αποκαλύψεις αυτές εμπλεκόταν και ο πρωθυπουργός της χώρας Τζόζεφ Μουσκάτ αλλά και άλλα κυβερνητικά στελέχη. Πολλοί μάλιστα θεωρούν τον Μουσκάτ ηθικό αυτουργό της δολοφονίας.
Η ίδια η Εφίμοβα παρουσιάστηκε στους αστυνομικούς, λέγοντας τους πως “πρέπει να υπάρχει κάτι σε βάρος μου”. Οι αστυνομικοί ερεύνησαν και διαπίστωσαν ότι, πράγματι εκκρεμούσαν δύο ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης από τις αρχές της Μάλτας, για υπεξαίρεση και απάτη, γι’ αυτό και προχώρησαν στην σύλληψη της.
Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες του newsit.gr, η Εφίμοβα ανέφερε πως δέχεται απειλές για την ζωή της, ενώ είχε καταφύγει τον τελευταίο καιρό στην Κρήτη μαζί με τον σύζυγό της.
Η 36χρονη οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος διέταξε την προφυλάκιση της και οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού, μέχρι να εξεταστεί το αίτημα έκδοσής της στη Μάλτα.
Η υπόθεση της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία
Η 53χρονη Γκαλιζία δολοφονήθηκε στις 16 Οκτωβρίου όταν το αυτοκίνητο της ανατινάχθηκε ενώ το οδηγούσε κοντά στο σπίτι της. Σύμφωνα με τα στοιχεία προέκυψαν, η βόμβα τοποθετήθηκε κάτω από το όχημα και πυροδοτήθηκε από μακριά.
Η δημοσιογράφος είχε αποκαλύψει την σχέση της κυβέρνησης του νυν πρωθυπουργού της χώρας, Τζόζεφ Μουσκάτ με το σκάνδαλο των Panama Papers. Οι αποκαλύψεις της είχαν οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, στις οποίες ο Μουσκάτ είχε επανεκλεγεί.
Η Καρουάνα Γκαλιζία είχε εργαστεί ως δημοσιογράφος σε πολλά μέσα ενημέρωσης της χώρας της. Ήταν όμως γνωστότερη για το μπλογκ της, στο οποίο αποκάλυπτε διάφορες υποθέσεις διαφθοράς.
Την περασμένη άνοιξη το περιοδικό Politico είχε συμπεριλάβει την Μαλτέζα μπλόγκερ στις «28 προσωπικότητες που δονούν την Ευρώπη», γράφοντας για αυτήν ότι είναι «ένα WikiLeaks από μόνη της, μια σταυροφόρος κατά της αδιαφάνειας και της διαφθοράς στη Μάλτα».
Η δολοφονία προκάλεσε σοκ στο νησί της και ο πρωθυπουργός Τζόζεφ Μούσκατ υποσχέθηκε να ανταμείψει οποιονδήποτε δώσει πληροφορίες σχετικά με αυτήν. Ωστόσο, οι τρεις γιοι της δημοσιογράφου απέρριψαν την προσφορά και αξίωσαν την παραίτησή του, καθώς τον θεωρούν ηθικό αυτουργό.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ