Έγκλημα

Πάντρευαν άστεγους και εξαρτημένους με αλλοδαπές για να τις νομιμοποιήσουν

Την υπόθεση της μεγάλης εγκληματικής οργάνωσης που νομιμοποιούσε, μέσω λευκών πολιτικών γάμων, εικονικών συμφώνων συμβίωσης και ψευδών αναγνωρίσεων πατρότητας εξώγαμων τέκνων ελληνίδων μητέρων, παρουσίασε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εγκληματική οργάνωσης λειτουργούσαν μεθοδευμένα και με διακριτούς προκαθορισμένους ρόλους, ενώ αποκόμιζαν μεγάλα χρηματικά ποσά, τα οποία κυμαίνονταν από 6.000 ως 7.000 ευρώ.

Η αστυνομία κατά τη διάρκεια των ερευνών, κατέσχεσε 213.000 ευρώ και τουλάχιστον 150 εικονικά σύμφωνα συμβίωσης, που αντιστοιχούν σε ισάριθμες περιπτώσεις νομιμοποίησης, ενώ εξετάζονται άλλες 210 περιπτώσεις ψευδούς αναγνώρισης πατρότητας εξώγαμων τέκνων ελληνίδων μητέρων.

Κατά την αστυνομική επιχείρηση συνελήφθησαν 25 μέλη της οργάνωσης, ηλικίας 27 έως 65 ετών και συγκεκριμένα 3 αλλοδαποί και 8 Έλληνες άνδρες, 3 αλλοδαπές και 10 Ελληνίδες μεταξύ των οποίων, 2 συμβολαιογράφοι, 65χρονος δικηγόρος, 3 υπάλληλοι της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης περιφέρειας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και ένας 51χρονος αστυνομικός ενώ μέλος της οργάνωσης είναι και 47χρονος Έλληνας έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης της χώρας.

Σε βάρος όλων έχει σχηματισθεί δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, μαστροπεία και για παραβάσεις του κώδικα μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης.

Πως λειτουργούσε η οργάνωση:

Αρχικά 34χρονος αλλοδαπός μέλος της οργάνωσης, υπάλληλος γραφείου εξυπηρέτησης αλλοδαπών στην Αθήνα, εντόπιζε αλλοδαπές στο εξωτερικό ή ήδη ευρισκόμενες παράνομα στη χώρα, που ενδιαφερόντουσαν να αποκτήσουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια με τη συνεργασία των υπολοίπων μελών της οργάνωσης αναζητούσαν από τον κοινωνικό τους περίγυρο άγαμους, ή διαζευγμένους Έλληνες (συνήθως άστεγους ή εξαρτημένα άτομα) οι οποίοι θα έπρεπε να προσεγγίζουν ηλικιακά τις υποψήφιες προς «νομιμοποίηση» αλλοδαπές, και εκμεταλλευόμενοι τη δεινή συνήθως οικονομική τους κατάσταση, αντλούσαν τη συναίνεσή τους ώστε να εμφανιστούν ως «συμβιούντες» με αλλοδαπές, αντί χαμηλού οικονομικού τιμήματος.

Ταυτόχρονα τους παρείχαν διαβεβαίωση για τον εντελώς πρόσκαιρο χαρακτήρα της όλης διαδικασίας, η οποία περιοριζόταν στο απολύτως απαραίτητο χρονικό διάστημα μέχρι την έκδοση της άδειας διαμονής.

Ακολούθως τα μέλη της οργάνωσης έχοντας εξασφαλίσει τη συνεργασία του εκάστοτε ημεδαπού, τον καθοδηγούσαν να εφοδιαστεί και να του προσκομίσει πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης στο οποίο βεβαιωνόταν ότι είναι άγαμος, φωτοτυπία της ταυτότητάς του και βεβαίωση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου και στη συνέχεια συνέτασσαν υπεύθυνες δηλώσεις για τους υποτιθέμενα «συμβιούντες», στις οποίες δήλωναν ότι συμβιούν.
Για την θεώρηση του γνησίου της υπογραφής απευθύνονταν στον 51χρονο αστυνομικό που προέβαινε σε θεωρήσεις του γνησίου της υπογραφής χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία του εκάστοτε υπογράφοντα, έναντι μικρής χρηματικής αμοιβής.

Έχοντας στην κατοχή τους όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά τα μέλη της οργάνωσης απευθύνονταν σε συμβολαιογράφους για τη σύνταξη συμφώνου συμβίωσης, στο οποίο βεβαιωνόταν το εικονικό των καταστάσεων, χωρίς ουδέποτε οι συμβαλλόμενοι, να εμφανίζονται αυτοπροσώπως ή δια πληρεξουσίου, ενώ για λόγους προφύλαξης στο σύμφωνο αναγράφονταν εικονικές διευθύνσεις κατοικίας.

Στο στάδιο αυτό τα μέλη της οργάνωσης συνόδευαν των συναινούντα ημεδαπό στο ληξιαρχείο του υποτιθέμενου τόπου κατοικίας, όπου με την κατάθεση του αντιγράφου του σύμφωνου συμβίωσης, λάμβαναν πιστοποιητικό με τα στοιχεία αμφοτέρων των εικονικά «συμβιούντων», προτρέποντας τον ημεδαπό να μην το καταθέσει στην οικογενειακή του μερίδα, επικαλούμενοι τον προσωρινό χαρακτήρα της διαδικασίας.

Στη συνέχεια δικηγόροι, με τους οποίους συνεργαζόταν η οργάνωση, έναντι ανάλογου οικονομικού οφέλους, εμφανίζονταν στην αρμόδια Υπηρεσία ως «πληρεξούσιοι» του ενδιαφερόμενου αλλοδαπού και υπέβαλαν αίτηση για την χορήγηση προσωρινής άδειας διαμονής, με την οποία δινόταν στον ενδιαφερόμενο αλλοδαπό η δυνατότητα ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης στην χώρα μας, για ένα έτος, με δικαίωμα ανανέωσης.

Ακολούθως τα μέλη τις οργάνωσης απευθύνονταν στους συλληφθέντες υπάλληλους της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης περιφέρειας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, οι οποίοι έναντι χρηματικής αμοιβής έσπευδαν να διεκπεραιώσουν τάχιστα την όλη διαδικασία έκδοσης προσωρινής άδειας διαμονής.

Όπως προέκυψε από την προανάκριση τα μέλη της οργάνωσης, αναζητούσαν τρόπο να δραστηριοποιηθούν και σε νομιμοποιήσεις αλλοδαπών με εικονικούς γάμους και ψευδείς αναγνωρίσεις πατρότητας εξώγαμων τέκνων ημεδαπών μητέρων.

ΠΗΓΗ: astynomia.gr

Έγκλημα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Έγκλημα: Περισσότερα άρθρα