Έγκλημα

Παρέμβαση εισαγγελέα για τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών

- Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσαν δημοσιεύματα για τα λεγόμενα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών - Η έρευνα διατάχθηκε μετά από συγκεκριμένα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω διαδικτύου - Ο εισαγγελέας ζητεί να ελεγχθεί η διαρροή εγγράφων από συγκεκριμένο φάκελο

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσαν δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου για τα λεγόμενα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών. Το θέμα ανέκυψε μετά την έντονη αντιπαράθεση του παραιτηθέντος υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο μέσα στο υπουργικό συμβούλιο.

Έτσι, στο «στόχαστρο» της Εισαγγελίας Πρωτοδικών μπαίνει η διαρροή πληροφοριών σχετικά με τον τρόπο διάθεσης μυστικών κονδυλίων του Υπουργείου Εξωτερικών. Για τη διαρροή διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα η οποία ανατέθηκε στην κρατική ασφάλεια προκειμένου να διαπιστωθεί η τυχόν διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκομένων πράξεων. Η εντολή δόθηκε μετά τη δημοσιoποίηση στον ηλεκτρονικό Τύπο πληροφοριών που περιέχονταν σε σφραγισμένο φάκελο που μετέφερε ο διπλωματικός υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών και ανοίχθηκε στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ο φάκελος περιείχε τρεις κωδικούς με το συνολικό ποσό που διατέθηκε να φτάνει το 1 εκατ. ευρώ.  Όπως αναφέρεται υπήρχαν πληροφορίες για τη διάθεση των κονδυλίων σε ΜΜΕ στα Βαλκάνια αλλά και τη στήριξη Ορθόδοξων Εκκλησιών. Ανακοινώσεις με τις οποίες καταδικάζουν τη διαρροή εξέδωσαν τόσο το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού όσο και ο Πρόεδρος της Βουλής.

Στο πλαίσιο της έρευνας που διατάχθηκε για τη διαρροή των πληροφοριών σχετικά με τη διάθεση των μυστικών κονδυλίων στο υπουργείο Εξωτερικών θα διερευνηθεί, μεταξύ άλλων, το ενδεχόμενο τέλεσης του αδικήματος σε βαθμό κακουργήματος της παραβίασης μυστικών Πολιτείας.

Πως γίνεται η διαδικασία με τα μυστικά κονδύλια

Την διαδικασία με τα μυστικά κονδύλια περίεγραψε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. Σύμφωνα με αυτή, διαβιβάζονται στη Βουλή σε σφραγισμένο φάκελο από ειδικό υπάλληλο του υπουργείου Εξωτερικών τα στοιχεία περί δαπάνης του υπουργείου Εξωτερικών που υπερβαίνουν το ποσό των 25.000 ευρώ. Ο πρόεδρος καλεί τους αντιπροέδρους να τους ενημερώσει προφορικά για τις εν λόγω δαπάνες. Μετά το πέρας της ενημέρωσης, ο πρόεδρος της Βουλής επιστρέφει σφραγισμένο τον φάκελο των στοιχείων στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η διαδικασία αυτή έχει ακολουθηθεί έξι φορές για το σύνολο των απορρήτων δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ εκκρεμεί νέο αίτημα του υπουργείου Εξωτερικών από τις 15 Οκτωβρίου για το οποίο δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί ημερομηνία.

Στα έγγραφα που στέλνει το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρονται πού πάνε τα κονδύλια, για ποιους σκοπούς και σε ποιους χώρους, χωρίς ονόματα φυσικά, κατά περιγραφή υπάρχουν αυτές οι δαπάνες εγκεκριμένες από τριμελή επιτροπή του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι αντιπρόεδροι της Βουλής κρατούν σημειώσεις και με αυτές τις σημειώσεις, αν αισθάνονται την ανάγκη, ενημερώνουν τον αρχηγό του κόμματος τους και εκεί τελειώνει αυτή διαδικασία. Δεν κρατούνται ούτε πρακτικά ούτε αντίγραφα. Όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων έχουν γνώση των μυστικών κονδυλίων, τουλάχιστον για τον τελευταίο χρόνο.

Έγκλημα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Έγκλημα: Περισσότερα άρθρα