- Νέες διαδρομές μέσω Αλβανίας για Ιταλία ή για Αυστρία - Από 2.500 ευρώ η “ταρίφα” για όσους επιλέγουν φορτηγά για Ευρώπη - Στήνουν ακόμη και αεροπορικά ταξίδια μέχρι τον Καναδά!
Το “παζάρι” με τη βοήθεια των Ευρωπαίων άλλαξε. Τα σύνορα έκλεισαν και έτσι τον κύριο λόγο πήραν ξανά οι διακινητές που θησαυρίσουν. Τα τιμολόγια άλλαξαν καθώς πλέον το ταξίδι είναι παράνομο και έτσι μετανάστες και πρόσφυγες χρειάζονται πλέον χιλιάδες ευρώ για να φτάσουν στον προορισμό τους. Το στρατηγείο των δουλεμπόρων στήθηκε ξανά στην Αθήνα και τα παζάρια ξεκινούν απ’ την πλατεία Βικτωρίας με τους εμπόρους του ανθρώπινου ονείρου να τάζουν έναντι αδράς αμοιβής ταξίδι στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, αλλά και ταξίδια ως τον Καναδά!
Πλέον και με τα σύνορα με τα Σκόπια κλειστά οι εναλλακτικές διαδρομές περνούν μέσα απ’ την Αλβανία και από κει είτε συνεχίζουν βόρεια μέσω των Βαλκανικών χωρών προς την Αυστρία και από ‘κει Γερμανία ή πιο βόρεια, είτε προς τα δυτικά με πλοίο ως την Ιταλία και στη συνέχεια προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη.
Με την αλλαγή των διαδρομών, άλλαξαν και τα τιμολόγια. Έτσι οι διακινητές ζητούν 1.000 ως 1.200 ευρώ για μεταφορά μέσα σε μια καρότσα φορτηγού με πλοίο ως την Ιταλία, είτε 1.500 ως 2.000 για το ταξίδι μέσω των βαλκανικών χωρών με τα πόδια.
Όσοι θέλουν να πάνε οδικώς, αλλά δεν αντέχουν να περπατήσουν ως την κεντρική και τη βόρεια Ευρώπη και επιλέγουν να ταξιδέψουν κρυμμένοι σε μια καρότσα φορτηγού θα πρέπει να πληρώσουν μέχρι την Γερμανία 2.500 ευρώ.
Οι διακινητές όμως έχουν και επιλογές που περιλαμβάνουν αεροπλάνο! Το ταξίδι ως τη Γερμανία κοστίζει 3.500 ευρώ, ενώ για κάποιον που θέλει να πάει στη Νορβηγία ή τη Σουηδία το κόστος είναι 5.000 ευρώ.
Τα αεροπορικά ταξίδια μάλιστα περιλαμβάνουν και τον Καναδά, τη χώρα της επαγγελίας κατά πολλούς λόγο της στάσης του Καναδά έναντι των προσφύγων. Η τιμή λοιπόν για το ταξίδι ως την αμερικανική χώρα κοστίζει 14.000 ευρώ!
Μάλιστα οι διακινητές υπόσχονται ασφαλές ταξίδι, λένε μάλιστα ότι σε αντίθετη περίπτωση επιστρέφουν τα χρήματα!
Το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδα Wall Street Journal είναι κάτι παραπάνω από αποκαλυπτικό. Οι διακινητές σημειώνει η εφημερίδα δρουν σχεδόν ανεξέλεγκτα και σχεδόν χωρίς προφυλάξεις τόσο στην πλατεία Βικτωρίας, όσο και στο λιμάνι του Πειραιά όπου αναζητούν “πελάτες”.
Όπως σημειώνεται μάλιστα στο ρεπορτάζ τέλη Φεβρουαρίου και μετά τις αποφάσεις για κλείσιμο των συνόρων 15 κεφαλές της λαθροδιακίνησης συγκεντρώθηκαν σε ένα αφγανικό εστιατόριο στην πλατεία Βικτωρίας για να… γιορτάσουν καθώς οι δουλειές του θα άνοιγαν ξανά. Και όντως έτσι έγινε, πλέον ο Ορέστης Παπαδόπουλος, περιπτεράς στην πλατεία Βιτκωρίας περιγράφει στην αμερικανική εφημερίδα πως «Αν καθίσεις εδώ ακόμη και για πέντε λεπτά, θα το δεις. Γίνεται ένα ανθρώπινο παζάρι. Οταν η αστυνομία καθαρίζει την πλατεία, απλά πηγαίνουν στη γωνία και επιστρέφουν μετά από λίγα λεπτά», λέει.
Μάλιστα η Wall Street Journal στο ρεπορτάζ της παρουσιάζει και τον Αλί που μπήκε στο γνωστό αφγανικό εστιατόριο μαζί με τρεις συνεργάτες και γιόρτασε μαζί με τον πλαστογράφο και κάποιους άλλους, προφανώς του κυκλώματος, το γεγονός ότι μόλις είχαν φτάσει στη Γερμανία 30 Αφγανοί μετανάστες, κάτι που μεταφράζεται σε 54.000 ευρώ για το κύκλωμα.
Μάλιστα την ώρα του ρεπορτάζ το κινητό του 33χρονου Αλί χτύπησε, ένας ακόμη “πελάτης” ζητούσε πλαστό διαβατήριο για να πάει στη Γερμανία «Θα κοστίσει 4.700 ευρώ»,είπε ο διακινητής και βγήκε από το εστιατόριο για να κάνει το παζάρι με την ησυχία του.
Οι μετανάστες αφήνουν τα χρήματα σε άτομα στα καταστήματα γύρω από την πλατεία Βικτωρίας, οι οποίοι παίρνουν μερίδιο. Ο μεσάζοντας παραδίδει τα χρήματα μόλις ο πελάτης τηλεφωνήσει από τον τελικό προορισμό του. Εκείνοι που συλλαμβάνονται από την αστυνομία και επιστρέφουν στην Ελλάδα, παίρνουν πίσω τα χρήματά τους, υποστηρίζει ο Νεζάρ. «Πληρωνόμαστε μόνο από εκείνους που φτάνουν στον τελικό τους προορισμό. Αλλά πρέπει να πληρώνουμε για το πλαστό διαβατήριο και το εισιτήριο σε κάθε απόπειρα», λέει.
Εκείνοι που δεν έχουν διαβατήριο και χρειάζονται χρήματα από την πατρίδα τους, πληρώνουν Ελληνες ή νόμιμους μετανάστες για να τους βοηθήσουν να εισπράξουν τα λεφτά που τους στέλνουν. Ο αριθμός των επιχειρήσεων που μεταφέρουν χρήματα ολοένα και αυξάνονται στην περιοχή.
Πηγή: Wall Street Journal