Σε βάρος των δύο «άφαντων» φοιτητών εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για συμμετοχή στη «Συνωμοσία» και απλή συνέργεια στη ληστεία στο Φιλώτα Φλώρινας. Στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών πραγματοποιούν έρευνες στα σπίτια των δύο νεαρών «φοιτητών», οι οποίοι σύμφωνα με τις αστυνομικές πηγές δεν έχουν «πατήσει» στις σχολές τους τα δύο τελευταία χρόνια και έχουν εξαφανιστεί και από το οικογενειακό τους περιβάλλον.
Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» που επικαλείται ανώτατο στέλεχος της Λ. Κατεχάκη, πρόκειται για τον «γιο ενός δραστήριου συνδικαλιστή που είχε χτυπηθεί σοβαρά πριν από μερικά χρόνια από αστυνομικούς των ΜΑΤ και ενός γιου απόστρατου αξιωματικού των Ενόπλων Δυνάμεων από την περιοχή της Λαμίας, οι οποίοι αναζητούνται για συμμετοχή στους ‘Πυρήνες’». Το ίδιο στέλεχος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μίλησε για μια «ιδιαίτερα σοβαρή και ιδιάζουσα περίπτωση».
Οι δύο νεαροί, ηλικίας 22 και 23 ετών, φέρεται να συμμετείχαν στις ληστρικές επιθέσεις των «Πυρήνων» σε Βελβεντό και Φιλώτα Φλώρινας, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι συμμετείχαν στη βομβιστική επίθεση στο Mall πριν από έναν μήνα. Γι’ αυτόν τον λόγο η ΕΛ.ΑΣ. έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψή τους, όπως και για ακόμη δύο νεαρούς – έναν άνδρα και μία γυναίκα – οι οποίοι φαίνεται να ήταν παρόντες στη ληστρική επίθεση στην Κοζάνη, υπό τον φόβο να προχωρήσουν σε μια νέα ένοπλη επίθεση.
Η ΕΛ.ΑΣ. εκτιμά ότι η οκταμελής ομάδα που προχώρησε στις τελευταίες ληστείες σχετίζεται με σειρά εμπρηστικών επιθέσεων την τελευταία τετραετία από πλήθος οργανώσεων με ονομασίες όπως «Πύρινες Σκιές», «Μαχόμενη Μειοψηφία», «Φωτιές στον Ορίζοντα» κ.ά., που λειτούργησαν ως σύστημα εκπαίδευσης και «προθάλαμος» αντιεξουσιαστών στις ένοπλες οργανώσεις.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, τα στοιχεία των δύο νεαρών έγιναν γνωστά από έναν μάλλον συμπτωματικό αστυνομικό έλεγχο στο οδικό δίκτυο Φλώρινας – Έδεσσας στις 28 Νοεμβρίου 2012, λίγες ώρες μετά τη ληστεία που σημειώθηκε στο υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στον Φιλώτα από τέσσερις νεαρούς δράστες με λεία 110.000 ευρώ.
Υπολογίζεται ότι στη ληστεία συμμετείχαν από τέσσερα ως έξι άτομα τα οποία χρησιμοποίησαν αυτοκίνητο που είχε κλαπεί από τη Θεσσαλονίκη. Μία ήταν γυναίκα που στεκόταν έξω από την τράπεζα, ενώ ένας τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι όταν έσπασε με τσεκούρι την τζαμαρία της τράπεζας και αιμορραγούσε σε όλη τη διάρκεια της ληστείας. Από την ανάλυση δειγμάτων DNA μέχρι στιγμής έχει προκύψει ότι ένας από τους συμμετέχοντες στη ληστρική επιδρομή ήταν ο συλληφθείς στο Βελβεντό Κοζάνης Δημήτρης Πολίτης, αφού το γενετικό υλικό του ταυτοποιείται με αντίστοιχο που εντοπίστηκε στο αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε από του δράστες, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι συμμετείχε και ακόμη ένας από τους τέσσερις αντιεξουσιαστές που έπεσαν στα χέρια της Αστυνομίας.
Μετά την επιδρομή στη Φλώρινα, ένας ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. σε υπηρεσιακό αυτοκίνητο παρατήρησε κάποιες περίεργες κινήσεις από τους επιβάτες ενός οχήματος που φαινόταν ότι ήταν νοικιασμένο από την Αθήνα.
Οι δύο νεαροί σταμάτησαν στο σχετικό σήμα των αστυνομικών, όμως μετά προκάλεσαν επεισόδιο και οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο για «απείθεια». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από έρευνα στο ΙΧ και στον τρόπο ενοικίασής του από την Αθήνα προέκυψε ότι είχε άμεση σχέση με τη ληστεία στη Φλώρινα και άλλους υπόπτους που αναζητούνταν για συμμετοχή στους «Πυρήνες». Η ΕΛ.ΑΣ. εστίασε το ενδιαφέρον της στους δύο που δημιούργησαν το επεισόδιο στη Φλώρινα και εκτιμά – από τον συνδυασμό των στοιχείων – ότι έχουν άμεση σχέση με τους νέους «Πυρήνες». Όπως ανέφεραν στελέχη της Κατεχάκη, «και οι δύο νεαροί ήσαν άριστοι μαθητές και συνεπείς σπουδαστές. Ωστόσο την τελευταία διετία εξαφανίστηκαν από τις σχολές τους αλλά και από το οικογενειακό περιβάλλον τους».
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ότι «η σχέση ενός εκ των ύποπτων αντιεξουσιαστών με την περιοχή της Λαμίας ίσως μπορεί να εξηγήσει το γεγονός ότι ο 31χρονος Τάσος Θεοφίλου, που συνελήφθη για την αιματηρή ληστεία στην Πάρο, αναζήτησε κρησφύγετο στην πόλη αυτή, το οποίο εντοπίστηκε τον περασμένο Αύγουστο».
Η πλήρης εξιχνίαση της αιματηρής ληστείας στην Πάρο αποτελεί το νέο μεγάλο ζητούμενο για τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας μετά τη σύλληψη των τεσσάρων αντιεξουσιαστών στο Βελβεντό. Στο μικροσκόπιο των διωκτικών αρχών έχουν μπει και πέντε ληστείες τραπεζών που διαπράχθηκαν τους τελευταίους μήνες στα νότια προάστια της Αθήνας, στην Ηλεία και στη Λάρισα καθώς έχουν υπάρξει ενδείξεις ότι ίσως συμμετείχαν μέλη του νέου βραχίονα της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς».
Συνολικά τέσσερα με πέντε άτομα συμμετείχαν, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., στη ληστεία στην Alpha Bank στην Πάρο στις 10 του περασμένου Αυγούστου, όπου δολοφονήθηκε ο ιδιοκτήτης ταξί Δημήτρης Μίχας. Για αυτή τη ληστεία είχε συλληφθεί ο 31χρονος αντιεξουσιαστής Τάσος Θεοφίλου που θεωρείται ότι ανήκε στους «πυρήνες Αγρινίου» της «Συνωμοσίας». Από την περαιτέρω εξονυχιστική έρευνα των αστυνομικών έχει εντοπισθεί όμως μικρός αριθμός συγκρίσιμων στοιχείων και γενετικού υλικού για τους υπόλοιπους δράστες. Δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία αφενός σχετικά με τον τρόπο που απέκτησαν το ΙΧ το οποίο χρησιμοποίησαν στη ληστεία, αφετέρου για το κατάλυμά τους πριν ή μετά τη ληστεία.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν πληροφορίες ότι στη ληστεία στην Πάρο πιθανόν έχουν συμμετοχή δύο ως τρία άτομα από την πολυμελή ομάδα που χτύπησε στο Βελβεντό. Παρουσιάζεται όμως σημαντική δυσκολία στην τεκμηρίωση της εμπλοκής τους. Οι αστυνομικοί εστιάζουν το ενδιαφέρον τους σε διαδικτυακό κείμενο που είχε αναρτήσει στις 22 Αυγούστου 2012 ο συλληφθείς Γιάννης Μιχαηλίδης. Σε αυτό το κείμενο ο νεαρός αντιεξουσιαστής αρνιόταν τη συμμετοχή του στη ληστεία της Πάρου, ενώ προχωρούσε σε υβριστικά σχόλια κατά του θύματος. Επιπλέον συμπλήρωνε: «Όταν έμαθα για τη ληστεία στην Πάρο, ενστικτωδώς η ψυχή μου τάχθηκε με το μέρος των δραστών. Θέλω να πιστεύω ότι οι μπάτσοι δεν θα καταφέρουν να τους πιάσουν».
Στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. έχουν μπει οι ληστείες σε τράπεζες του Παλαιού Φαλήρου, του Αλίμου και της Βούλας που σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες πάλι από πολυμελή ομάδα νεαρών δραστών με βαρύ οπλισμό και οι οποίοι στη συνέχεια έκαιγαν τα οχήματα διαφυγής. Σε αυτή στο Παλαιό Φάληρο οι ληστές χρησιμοποίησαν για τη διαφυγή τους κλεμμένο σχολικό λεωφορείο. Οι αστυνομικοί επανεξετάζουν την περίπτωση καθώς οι ληστές της Κοζάνης έδρασαν με παρόμοιο σκεπτικό, χρησιμοποιώντας ένα μετασκευασμένο ασθενοφόρο. Ερευνα γίνεται ακόμη για μια ληστεία από τουλάχιστον πέντε οπλισμένους με Καλάσνικοφ δράστες τον περασμένο Δεκέμβριο σε ταχυδρομείο στη Βάρδα Ηλείας.
Ακόμη εξετάζεται και η ληστεία από πενταμελή ομάδα οπλισμένων δραστών στην Αγροτική Τράπεζα στον Πυργετό Λάρισας τον Οκτώβριο του 2012 με λεία περίπου 18.000 ευρώ. Και τότε χρησιμοποιήθηκε κλεμμένο όχημα από την Αθήνα. Η έρευνα επεκτείνεται και σε άλλες ληστρικές επιθέσεις με όμοια χαρακτηριστικά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Έρευνες της αντιτρομοκρατικής σε δύο σπίτια στην Αττική – Έχουν εκδοθεί εντάλματα για δύο άτομα