Σε υπάλληλο που έχει ήδη αποχωρήσει με εθελούσια έξοδο από την τράπεζα, στρέφει τις έρευνες του το Τμήμα Διαρρηκτών της Ασφάλειας Αττικής, μετά την καθυστερημένη διαπίστωση ότι από τις 1.400 θυρίδες του υποκαταστήματος της Λ. Κηφισίας στο Ψυχικό, οι τέσσερις έχουν αδειάσει.
Η επιλεκτική παραβίαση στις θυρίδες αυτές που ανήκουν σε οικογένειες μεγαλοεπιχειρηματιών δεν αφήνει κανένα περιθώριο για δεύτερη σκέψη, αλλά επειδή με εθελουσία δεν έχει αποχωρήσει μόνο ένας υπάλληλος, οι διωκτικές αρχές επιδιώκουν να ξεχωρίσουν τον «ένοχο», αν και στον τομέα αυτό της τράπεζας κάθε φορά επιφορτίζεται μόνο ένας υπάλληλος πέραν του διευθυντή που οφείλει να έχει εικόνα για το τι μπορεί να συμβαίνει στο υποκατάστημά του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Δεν τον «κοιτούσαν» κάμερες
Οι θυρίδες βρίσκονται εγκατεστημένες στο υπόγειο και έχει αποκλειστεί η περίπτωση ο δράστης ή οι δράστες να χρησιμοποίησαν ως έξοδο διαφυγής την πλαϊνή είσοδο ή το υπόγειο πάρκινγκ. Τα σκαλιά του υπογείου όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες βρίσκονται τέρμα στο βάθος του μεγάλου ισογείου και αυτό έδινε και δίνει τη δυνατότητα στον «επισκέπτη» να κινείται χωρίς να έχει την αίσθηση πως των παρακολουθούν τα αδιάκριτα βλέμματα των συναδέλφων του.
Click4More Νέες αποκαλύψεις για το ριφιφί σε θυρίδες στο Νέο Ψυχικό: «Καπνός» κειμήλια απίστευτης αξίας
Εξάλλου γνώριζε πως στο δωμάτιο που είναι εγκατεστημένες οι θυρίδες απαγορεύεται ρητά να υπάρχει κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης καθώς αυτό επιτάσσουν οι κανόνες της εμπιστευτικότητας προς τον πελάτη που προσέρχεται να αφαιρέσει ή να προσθέσει πολύτιμα αντικείμενα στη θυρίδα του. Το μειονέκτημα αυτής της υπόθεσης που στήθηκε στα πρότυπα αντίστοιχου «ριφιφί» της Θεσσαλονίκης, είναι ο δράστης να έχει βάλει το χεράκι του μήνες ή και κάποια χρόνια πριν, αφού ως γνωστό πολλοί πελάτες συνηθίζουν να επισκέπτονται το χώρο πολύ σπάνια. Πάντως με εξαίρεση την οικογένεια μεγάλου εισαγωγέα αυτοκινήτων, θύμα της κλοπής έπεσε και η μητέρα δημοτικής συμβούλου που αυτή την περίοδο εκτελεί χρέη αντιδημάρχου οικονομικών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Με «οδηγό» αντίστοιχη μέθοδο στη Θεσσαλονίκη
Την άνοιξη 2018 στη Θεσσαλονίκη ξέσπασε μέγα σκάνδαλο όταν με καθυστέρηση ετών διαπιστώθηκε πως από το υποκατάστημα τράπεζας επί της οδού Ίωνος Δραγούμη, έκαναν φτερά από εννέα τραπεζικές θυρίδες που είχαν μισθώσει 13 ιδιοκτήτες, ρολόγια και χρυσαφικά, χρυσές λίρες και μετρητά η αξία των οποίων προσέγγιζε τα 2,7 εκατ. Ευρώ. Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ δράστες ήταν δυο υπάλληλοι του τραπεζικού υποκαταστήματος, ηλικίας 61 έως 64 ετών, οι οποίοι είχαν πρόσβαση στις θυρίδες, από τις οποίες αφαιρούσαν τα υπάρχοντα σε δόσεις την περίοδο 1999-2016.
Η αυτοκτονία έφερε τον μάρτυρα-κλειδί
Η υπόθεση πήρε απρόσμενες διαστάσεις τον Ιούλιο 2018, μετά την αυτοκτονία του 64χρονου πρώην διευθυντικού στελέχους του υποκαταστήματος. Ήταν τότε που στην ειδική ανακρίτρια εγκλημάτων διαφθοράς Βασιλική Ζώτου πέρασε στο γραφείο της και το πρόσωπο – κλειδί. Πρώην πελάτης του υποκαταστήματος που είχε θυρίδα και ήταν φίλος του αυτόχειρα, ο οποίος είχε εμφανιστεί μόνος του στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης και παρέδωσε μία τσάντα με τιμαλφή, τα περισσότερα εκ των οποίων αναγνωρίστηκαν ότι ήταν κλεμμένα από τις θυρίδες.
Ομολογία – αποκάλυψη
Ο πελάτης, βέβαια ισχυρίστηκε στην ανακρίτρια ότι τα τιμαλφή του τα παρέδωσε ο 64χρονος που στη συνέχεια αυτοκτόνησε, για να τον αποζημιώσει επειδή και τη δική του θυρίδα είχε κλέψει. «Εγώ για οικονομικά θέματα τον εμπιστευόμουν, με δικές του προτροπές τοποθέτησα 1,6 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά στη θυρίδα», φέρεται να κατέθεσε τότε στην ανακρίτρια. Διευκρίνισε μάλιστα πως τα χρήματα ήταν σε χαρτονομίσματα των 500 ευρώ και ο ίδιος ανακάλυψε την απώλεια το 2013. Η παράδοση των αντικειμένων στις αστυνομικές αρχές έγινε την ώρα που η δικογραφία για τις τραπεζικές θυρίδες όδευε προς το αρχείο, ελλείψει στοιχείων … Όμως με παραγγελία του εισαγγελέα διαφθοράς άνοιξε πάλι ο φάκελος και ακολούθησαν νέες απολογίες.