- Χαμός στο δικαστήριο με όσα είπε ο Αλέξης Κούγιας, υπερασπιζόμενος τον 27χρονο Ρουμάνο - “Αίσχος, αίσχος”, φώναζε το ακροατήριο - Οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ομόφωνα ένοχοι για τη δολοφονία του συγγραφέα στις 6 Δεκεμβρίου 2014 - Το δικαστήριο επέβαλε στους δύο την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση από κοινού και επιπλέον ποινή τεσσάρων ετών για το αδίκημα της απόπειρας ληστείας
Ομόφωνα ένοχοι κρίθηκαν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας οι δύο Ρουμάνοι κατηγορούμενοι για την δολοφονία του συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα.
Οι δύο κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συναυτουργία και της απόπειρας ληστείας κατά συναυτουργία.
Πρόκειται για τον 27χρόνου, Στεφάν Ματασαρεάνου και τον 30χρόνου, Κοσμίν Γκαιτάν, στους οποίους αποδίδεται η δολοφονία του συγγραφέα το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2014.
Το δικαστήριο επέβαλε στους δύο την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση από κοινού και επιπλέον ποινή τεσσάρων ετών για το αδίκημα της απόπειρας ληστείας.
Αντίθετα απάλλαξε τον 27χρόνο από την πλημμεληματική κατηγορία της αντίστασης κατα της αρχής που αντιμετώπιζε.
Επίσης το Δικαστήριο αποφάσισε να μην αναγνωρίσει στους κατηγορούμενους τα ελαφρυντικά του πρότερου εντίμου βίου και της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη, τα οποία ζήτησαν κατά περίπτωση να αναγνωριστούν οι συνήγοροι υπεράσπισης.
Οι δύο καταδικασθέντες όταν άκουσαν τις ποινές ξέσπασαν σε κλάματα, ενώ συγγενείς και φίλοι του συγγραφέα σχολίαζαν “τόσο καιρό κλαίγαμε εμείς, τώρα ας κλάψουν και αυτοί”.
Νωρίτερα, είχε δημιουργηθεί ένταση μεταξύ των συγγενών και φίλων του συγγραφέα και του Αλέξη Κούγια συνηγόρου του 27χρονου σχετικά με το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου.
Α.Κούγιας: Μπορεί η πράξη του κατηγορούμενου να έσωσε άλλα παιδιά από τον εκμαυλισμό.
Να παίρνεις ενα 16χρονο, να το χαρτζιλικώνεις και να του λες “έλα να σου μάθω πως γίνονται κάποια πράγματα… “. Αυτό είναι εκμαυλισμός. Ποιος ξέρει πόσα άλλα παιδιά…
Ακροατήριο: Αίσχος… αίσχος…
Α.Κούγιας: Εμένα αν το είχε κάνει στο παιδί μου θα του είχα κόψει τα γεννητικά όργανα και τα πόδια.
Σύμφωνη με την απόφαση του Δικαστηρίου ηταν η πρόταση του εισαγγελέα της έδρας.
Μάλιστα, ο εισαγγελικός λειτουργός εξέφρασε την απαξία του για τη στάση των δύο κατηγορουμένων στην υπόθεση, επισημαίνοντας στο τέλος της αγόρευσης του : «Μου έκανε εντύπωση η κυνικότητατων δυο αυτών νέων ατόμων και το γεγονός πως δεν διέκρινα ίχνος μετάνοιας στη συμπεριφορά τους».
Ο εισαγγελικός λειτουργός εστίασε στην αγόρευση του, βήμα προς βήμα, στις κινήσεις των κατηγορουμένων αλλά και του θύματος, στις 6 Δεκεμβρίου 2014, ημέρα που έλαβε χώρα η δολοφονία του συγγραφέα. Όπως τόνισε από το υλικό που συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια της προανάκρισης για την υπόθεση προκύπτει πως οι δύο Ρουμάνοι κατηγορούμενοι, παρέμειναν στην είσοδο της πολυκατοικίας της οδού Ζακύνθου 3, κρυμμένοι στη σκάλα που οδηγεί στον υπόγειο χώρο, για πέντε ώρες και ένα τέταρτο!
«Για δύο ανθρώπους που πήγαν να ζητήσουν 10 με 20 ευρώ απο έναν άνθρωπο που είχαν αγαπητική σχέση, προκαλεί εντύπωση το διάστημα που παραμένουν στην πολυκατοικία κρυμμένοι…» τόνισε ο εισαγγελέας στην πρόταση του.Ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρθηκε διεξοδικά στην πρόταση στην ιατροδικαστική έκθεση επισημαίνοντας πως από αυτήν προκύπτει ότι πως οι κακκώσεις που είχε το θύμα επέφεραν τον θάνατο του και μάλιστα υπογράμμισε πως αποκλείεται να έχουν προκληθεί από μόνο ένα πρόσωπο.
Από την πλευρά τους οι δυο κατηγορούμενοι στις απολογίες τους έριξαν ο ένας στον άλλο το μερίδιο της ευθύνης για την ανθρωποκτονία του συγγραφέα.
Στην απολογία του στο δικαςτήριο ο 27χρονος Στεφάν Ματασαρεάνου πήρε πίσω τα όσα είχει πει προανακριτικά ότι είχε ερωτικές επαφές με το θύμα, υποστηρίζοντας ότι διατηρούσαν φιλική σχέση, παραδέχθηκε όμως ότι τη βραδιά της δολοφονίας του ζήτησε χρήματα.
Από την πλευρά του ο 30χρονος Κοσμίν Γκαϊτάν στην απολογία του στο δικαστήριο υποστήριξε ότι ο συγγραφέας και ο 27χρονος λογομάχησαν έντονα: “‘Άκουσα ήχους χτυπημάτων κι όταν ανέβηκα είδα το συγγραφέα πεσμένο στο έδαφος, ενώ ο Στεφάν είχε ανέβει πάνω του και με το ένα χέρι τον κρατούσε από το λαιμό και με το άλλο τον γρονθοκοπούσε”.
Η δικηγόρος της οικογένειας της συζύγου του συγγραφέα Αγγελική Δημακοπούλου, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση επισημαίνοντας πως αν και δεν είχαν δικαίωμα παράστασης ως Πολιτική Αγωγή για νομικούς λόγους (σ.σ. αφορούν τον βαθμό συγγένειας), “μίλησε η Ελληνική Δικαιοσύνη για λογαριασμό του συγγραφέα… με νηφαλιότητα». Έκανε επίσης λόγο για αποτυχία της υπεράσπισης να «αμαυρώσει την μνήμη του συγγραφέα”.
Όπως δήλωσε: “Όλο αυτόν τον καιρό, και για καθαρά νομικούς λόγους, στη δικαστική αίθουσα δεν ακούστηκε η φωνή του Μένη Κουμανταρέα.
Η Ελληνική Δικαιοσύνη, όμως, με αξιοσημείωτη νηφαλιότητα, μίλησε για λογαριασμό του καταδικάζοντας τους δολοφόνους του στις ποινές που αρμόζουν στην αποτρόπαια πράξη τους. Την ευχαριστούμε.
Η προσπάθεια μέρους της υπεράσπισης να αμαυρώσει τη μνήμη ενός από τους μεγαλύτερους νεοέλληνες λογοτέχνες, έπεσε στο κενό. Εάν διάβαζε περισσότερη λογοτεχνία, ίσως να έφτιαχνε πιο πειστικές ιστορίες.
Οι τυμβωρύχοι αν και σύλησαν τον τάφο του Μένη Κουμανταρέα, δεν κατόρθωσαν ποτέ να βρουν τον “Θησαυρό του Χρόνου””.