Με “δόλωμα” την επιστροφή μεγάλου χρηματικού ποσού από την εφορία, το μόνο που έπρεπε να κάνουν οι ανυποψίαστοι ηλικιωμένοι ήταν “να τους καταβάλουν άμεσα χρηματικό ποσό, για την πληρωμή υποτιθέμενων παραβόλων, για να πραγματοποιηθεί η επιστροφή”.
Η προσέγγιση γινόταν είτε έξω από το σπίτι είτε στο δρόμο αφού πρώτα η σπείρα είχε φροντίσει να μάθει πληροφορίες γι’ αυτούς από γνωστά τους πρόσωπα.
Στη συνέχεια, επιβίβαζαν τα θύματά τους σε αυτοκίνητο και τα οδηγούσαν είτε σε τράπεζα για να κάνουν ανάληψη είτε στα σπίτια τους για να πάρουν “χέρι με χέρι” τα χρήματα ή τα κοσμήματα.
Οι καταγγελίες που είχαν φτάσει στους αστυνομικούς της Τμήματος Ασφαλείας Ραφήνας έλεγαν ότι “για να γίνουν πιο πειστικοί, επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με συνεργό τους, τον οποίο παρουσίαζαν ως συγγενικό, των θυμάτων τους, πρόσωπο και σε πολλές περιπτώσεις τους επέτρεπαν μια σύντομη συνομιλία”.
Η δράση της σπείρας ξεκίνησε από τον Οκτώβριο του 2018 έως και τον Απρίλιο του 2019 και μέχρι στιγμής ταυτοποιήθηκαν τουλάχιστον 24 περιπτώσεις εξαπάτησης ηλικιωμένων στην Αττική.
Σχηματίστηκε δικογραφία και ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του 45χρονου, ο οποίος είναι ήδη έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης και για την 24χρονη εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης και αναζητείται.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει:
“Από το Τ.Α. Ραφήνας, σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, σε βάρος δύο (2) ημεδαπών (45χρονου άνδρα και 24χρονης γυναίκας), για τα αδικήματα της σύστασης συμμορίας και της απάτης κατ’ εξακολούθηση.
Κύριο χαρακτηριστικό της δράσης των προαναφερόμενων είναι ότι εμφανίζονταν στους ηλικιωμένους ως λογιστές ή διεκπεραιωτές οικονομικών εκκρεμοτήτων, απεσταλμένοι οικείων τους προσώπων και τους αποσπούσαν χρήματα και κοσμήματα για την πληρωμή «παράβολου», προκειμένου να τύχουν «επιστροφής» χρημάτων από την Εφορία
Ως προς τον τρόπο δράσης τους (modus operandi), τα μέλη της σπείρας ενεργούσαν βάσει σχεδίου, επιλέγοντας ως θύματά τους αποκλειστικά υπερήλικες, κυρίως γυναίκες, τους οποίους προσέγγιζαν είτε έξωθεν της κατοικίας τους είτε στο δρόμο. Προηγουμένως είχαν φροντίσει να συλλέξουν πληροφορίες για αυτούς ή για συγγενικά τους πρόσωπα.
Προσποιούμενοι τους λογιστές ή τους διεκπεραιωτές οικονομικών εκκρεμοτήτων, απεσταλμένοι οικείων τους προσώπων, έπειθαν τους ηλικιωμένους ότι δικαιούνται επιστροφής μεγάλων χρηματικών ποσών, από την Εφορία, με την προϋπόθεση να τους καταβάλουν άμεσα χρηματικό ποσό, για την πληρωμή υποτιθέμενων παραβόλων, για να πραγματοποιηθεί η επιστροφή.
Στη συνέχεια, επιβίβαζαν τα θύματά τους σε αυτοκίνητο και τα οδηγούσαν είτε σε Τράπεζα, προκειμένου να γίνει ανάληψη των χρημάτων, είτε στις οικίες τους, για να τους παραδώσουν απευθείας τα απαιτούμενα χρήματα ή κοσμήματα.
Προκειμένου μάλιστα να γίνουν πιο πειστικοί, επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με συνεργό τους, τον οποίο παρουσίαζαν ως συγγενικό, των θυμάτων τους, πρόσωπο και σε πολλές περιπτώσεις τους επέτρεπαν μια σύντομη συνομιλία.
Μέχρι στιγμής διακριβώθηκε ότι τα μέλη της σπείρας, με τον ίδιο τρόπο δράσης, ενέχονται σε είκοσι τέσσερις (24) περιπτώσεις εξαπάτησης ηλικιωμένων στην Αττική, που διαπράχθηκαν από τον Οκτώβριο του 2018 έως και τον Απρίλιο του 2019.
Η σχηματισθείσα δικογραφία, υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών και ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του 45χρονου, ο οποίος είναι ήδη έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης και της 24χρονης, για την οποία εκδόθηκε Ένταλμα Σύλληψης, δυνάμει του οποίου αναζητείται”.