Ο Ελληνοσύρος, 42 ετών έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 31 ετών και 6 μηνών, η οποία μάλιστα κατέστη και αμετάκλητη, ενώ εκκρεμούν και άλλες καταδικαστικές αποφάσεις των ποινικών δικαστηρίων.
Τα ίχνη του χάθηκαν στα τέλη του 2012 κι ενώ ήταν σε εξέλιξη η πρωτοβάθμια δίκη για τη δράση πολυμελούς κυκλώματος εκβίασης και τοκογλυφίας, του οποίου κατηγορήθηκε ως εγκέφαλός του. Έχοντας συμπληρώσει τότε το ανώτατο όριο της προσωρινής κράτησης (18 μήνες), ο 42χρονος είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, τους οποίους, όμως, στην πορεία παραβίασε κατ’ επανάληψη και γι’ αυτό οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο. Όταν το Δεκέμβριο του 2012, εκφωνήθηκε η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, με την οποία καταδικάστηκε σε πολυετή κάθειρξη (και χρηματικό πρόστιμο 150.000 ευρώ), ο ίδιος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, και έκτοτε θεωρείται επισήμως φυγόποινος.
Σε βάρος του Ελληνοσύρου επιχειρηματία είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης και όλα αυτά τα χρόνια ήταν καταζητούμενος. Πριν από λίγες μέρες εντοπίστηκε στη Σερβία και συνελήφθη σε εκτέλεση του διεθνούς εντάλματος. Όπως έγινε γνωστό, ταξίδευε από το Κόσσοβο, απ’ όπου φέρεται να κατάγεται η σύζυγός του, προς τη Σερβία, και μόλις μπήκε σε σερβικό έδαφος, συνελήφθη.
Οι ελληνικές δικαστικές Αρχές έχουν ήδη κινήσει τις διαδικασίες για την έκδοσή του, προκειμένου να εκτίσει στην Ελλάδα την ποινή της κάθειρξης των 31 ετών και 6 μηνών (με εκτιτέα τα 25 έτη), ενώ οι Σερβικές αρχές αναμένουν να τους αποσταλεί ο πλήρης φάκελος των διωκτικών εγγράφων, προκειμένου να αποφασίσουν για την έκδοσή του ή όχι.
Ο επιχειρηματίας είχε συλληφθεί τον Απρίλιο του 2011 ύστερα από επιχείρηση της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Είχαν προηγηθεί πολύμηνες παρακολουθήσεις τηλεφώνων κατηγορουμένων, φερόμενων ως μελών κυκλώματος, του οποίου ο ίδιος φέρεται να ήταν επικεφαλής. Το κύκλωμα δάνειζε με μηνιαίο τόκο έως και 10%, ενώ το ποσό που φέρεται να αποκόμισε, προσεγγίζει τα 2,6 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, όπως περιγράφεται στην απόφαση του δικαστηρίου, ο επιχειρηματίας ενίσχυσε οικονομικά την ΠΑΕ Ηρακλής (της οποίας υπήρξε μέλος της διοίκησης) με το ποσό των 514.000 ευρώ, κεφάλαια που θεωρήθηκαν ότι αποτέλεσαν προϊόν εγκλήματος και μ’ αυτόν τον τρόπο νομιμοποιήθηκαν.