Με ‘βροχή' ενστάσεων ξεκίνησε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης η δίκη για τη δράση πολυμελούς κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών, στο οποίο κατηγορούνται ότι συμμετείχαν αστυνομικοί.
Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί το Δεκέμβριο του 2012, προκαλώντας αίσθηση στην κοινή γνώμη, εξαιτίας της εμπλοκής αστυνομικών που φέρονται ότι είχαν περίεργες ‘συναλλαγές’ με τους εμπόρους ναρκωτικών.
Στο εδώλιο κάθονται συνολικά 74 άτομα, ανάμεσα στους οποίους οκτώ αστυνομικοί από το Βόλο, το Αγρίνιο και τη Θεσσαλονίκη, όπως επίσης δύο Αλβανοί στους οποίους το κατηγορητήριο αποδίδει ‘ηγετικούς’ ρόλους.
Όπως αποκάλυψε ο ‘κοριός’ της ΕΛ.ΑΣ., που ‘έπιασε’ εκατοντάδες συνομιλίες μεταξύ των κατηγορουμένων, οι αστυνομικοί φέρονται -μεταξύ άλλων- να παρέχουν κάλυψη σε μέλη του κυκλώματος, να… τάζουν διάφορες ποσότητες ναρκωτικών προκειμένου να ‘εκμαιεύσουν’ πληροφορίες για τη δράση άλλων κυκλωμάτων και να υπόσχονται ευνοϊκές καταθέσεις σε κατηγορούμενους που εμπλέκονταν σε υποθέσεις ναρκωτικών.
Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε το πρωί με την υποβολή σωρεία ενστάσεων από την πλευρά των συνηγόρων των κατηγορουμένων. Οι ενστάσεις, που στο σύνολό τους -πάντως- απορρίφθηκαν, αφορούσαν κυρίως την ακυρότητα των απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών που περιλαμβάνονται στη δικογραφία.
Ως μάρτυρας κατέθεσε αστυνομικός της δίωξης ναρκωτικών Θεσσαλονίκης που συμμετείχε στις έρευνες για την εξάρθρωση του κυκλώματος. Όπως κατέθεσε στο δικαστήριο, η εγκληματική οργάνωση, από το Νοέμβριο του 2011 έως τον ίδιο μήνα του επόμενου έτους, διαπιστώθηκε ότι διακίνησε 326 κιλά κάνναβης και 26 κιλά ηρωίνης. Αναφερόμενος στα δύο φερόμενα ως ‘ηγετικά στελέχη’ του κυκλώματος, είπε ότι οι αστυνομικές αρχές τους γνώριζαν ως διακινητές, ενώ ο ένας από τους δύο ήταν «πληροφοριοδότης ανεπισήμως».
Η δίκη διεκόπη για την Μ. Δευτέρα, οπότε ο μάρτυρας αστυνομικός αναμένεται να αναφερθεί στις ‘συναλλαγές’ που φέρονται ότι είχαν συνάδελφοί του με το κύκλωμα. Υπενθυμίζεται ότι στο στάδιο της ανάκρισης, οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί -από τους οποίους τρεις είναι προφυλακισμένοι- αρνήθηκαν τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι ενήργησαν στο πλαίσιο των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, ενώ έκαναν λόγο για «σκευωρία» σε βάρος τους.